G4Media.ro

Tăriceanu: Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat astăzi România,…

Tăriceanu: Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat astăzi România, dar să nu ne mire; Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, luni seară, că nu este „încântat” de postura în care s-a aflat România, spunând însă că acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni în contextul în care, ani la rând, disputele politice interne au fost „exportate” la Bruxelles. „Sigur că Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale care dovedesc fără putinţă de tăgadă că în România putem să discutăm despre orice în privinţa statului de drept, dar nu avem stat de drept”, a mai spus Tăriceanu, transmite News.ro

„Nu sunt încântat de postura în care s-a aflat astăzi România, dar, din punctul meu de vedere, să nu ne mire că, după ani de zile în care am exportat disputele politice interne la Bruxelles, ne trezim în faţa unei astfel de situaţii. Pe de altă parte, sigur că Comisia Europeană nu este deloc confortabilă cu apariţia acestor protocoale care dovedesc fără putinţă de tăgadă că în România putem să discutăm despre orice în privinţa statului de drept, dar nu avem stat de drept”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a afirmat că în dezbatere s-au folosit foarte multe generalităţi.

„Sigur că această dezbatere, în care s-au folosit foarte multe generalităţi, în care am asistat la luări de poziţie care dovedesc, aşa cum spunea şi ministrul Toader, şi o lipsă de informare, şi o lipsă de bună credinţă, va pregăti dezbaterea care va avea loc pe data de 3, dezbatere care în mod normal ar trebui să se încheie cu o rezoluţie, rezoluţie care ştim că a fost amânată pentru luna noiembrie. Sigur că între timp noi putem să facem anumite chestiuni (…) legile de organizarea a justiţiei nu au cum să afecteze lupta împotriva corupţiei, aşa cum s-a spus în această seară de către unii dintre intervenienţi, mulţi văd că se pricep în această problemă, puţini cunosc pe fond care este conţinutul reformelor care s-au făcut în România în această perioadă. Chiar şi aşa, putem să arătăm cum am arătat şi până acum, că avem deschiderea necesară la dialog, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Comisia de la Veneţia, să putem să discutăm care sunt observaţiile lor”, a adăugat Tăriceanu.

El a spus că ar încadra aceste observaţii în două categorii distincte: chestiunile de natură mai degrabă tehnică şi cele de oportunitate politică.
„Chestiunile de natură tehnică ar fi de exemplu separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, şi aici cred că Comisia de la Veneţia, chiar dacă poate să facă anumite observaţii – nu ştiu dacă a făcut în această privinţă, dar ele nu pot fi considerate, aceste alegeri făcute de Parlament, ca fiind reprobabile sau care să pună sub semnul întrebării progresul în privinţa consolidării statului de drept, din contră. Sigur că sunt şi celelalte chestiuni, de natură politică: mecanismul, de exemplu, referitor la numirea procurorilor de rang înalt. Şi aici, ştiti foarte bine că aceste mecanisme depind de la ţară la ţară. Şi m-aş îndoi ca din partea Comisiei Europene sau Comisiei de la Veneţia să ni se poată impune o anumită soluţie în aceste chestiuni. Totul rămâne să existe o disponibilitate la dialog din partea Guvernului, din partea Parlamentului, pe care am arătat-o şi, evident, ar fi foarte mult de dorit să trecem de la enunţuri de tip general la chestiuni concrete, care să poată să fie remediate dacă într-adevăr pun în pericol justiţia din România, eu ştiu, sau alte elemente”, a mai spus Tăriceanu.
În opinia sa, România „nu e o problemă în mod special”, în prezent.

„După cum aţi văzut însă, în momentul în care s-a încercat ducerea discuţiei în planul statului de drept, cei care au răspuns, prim vicepreşedintele Comisiei a trecut imediat la subiectul corupţiei. Când s-a discutat despre corupţie şi părea să fie chestiunea oarecum clară, a intervenit problema referendumului pentru definirea familiei. Deci, aceste jocuri politice, dacă nu le vedem şi dacă nu constatăm activitatea celor care gestionează la nivelul Comisiei anumite instrumente, sigur că putem să rămânem dezamăgiţi, putem să considerăm că, eu ştiu, suntem nedreptăţiţi. Nu e o problemă în mod special România, cred, în acest moment”, a afirmat preşedintele Senatului.

Potrivit acestuia, problema este că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, iar unii din parlamentarii care au participat la dezbateri vor să îşi facă campanie.

„Sunt multe agende individuale, sunt agendele unor partide, sunt agendele grupărilor care se fac în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European şi, mai ales, pentru configurarea politică de după Parlamentul European care influenţează această dezbatere şi sigur că, aş putea spune, România a căzut într-un moment prost din acest punct de vedere, mai ales că, în loc să facem o figură bună în perspectiva pregătirii preşedinţiei Consiliului European, noi suntem subiectul unei astfel de dezbateri care afectează, fără îndoială, imaginea României. Nu-mi rămâne, în final, decât să regret atitudinea unora dintre europarlamentarii români care, cu multă nonşalanţă, aş spune, pronunţă neadevăruri sau minciuni chiar în legătură cu situaţia din România, distorsionează realităţile şi acest lucru, sigur, numai pentru beneficiul lor personal, dar în dezavantajul ţării”, a conchis Tăriceanu.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat luni seară protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. mai bine ROLGBT decat ROEXIT

  2. TERICEANU, PARTENER IN SINISTRUL CUPLU TERICEAN-DRAGNE ARE O PROBLEMA CU PROTOCOALILI.
    HAI PE BUNE ? TU NU ESTI DIN NISCAIVA SERVICII ?
    SAU CREZI CA TOATA LUMEA E NAIVA SA CREADA CA TE-AI IMBOGATIT CA ERAI FRUMOS SI DESTEPT.
    HAI SICTIR !

  3. Nu este confortabila cu apariția protocoalelor sau nu e confortabila cu modul în care înțelegeți voi sa guvernați, să respectați statul de drept, să respectați angajamentele și regulile europene??
    Au spus clar că aceste protocoale nu justifică măcelărirea justiției, modul în care modificați legile sa vă scăpați de problemele penale… Ticăloșilor!

  4. Ce deschidere ați avut, bre, pt negocieri cu CE și Comisia de la Veneția?? V-au avertizat de ceva timp și voi nimic, nu aveți nevoie de ele…acum va plângeți că nu va înțelege nimeni!
    La fel cu ” dezbaterile ample” pe legile justiției și codul penal, nu ați ascultat instituțiile implicate, nu ați ascultat opoziția și societatea civilă, ați trecut cu tancul peste tot. PSDistii care le-au votat au semnat ce le-a dat Nicolicea și Ciordache, habar nu au ce au votat. Nu ați respectat reguli, nimic. Nu intindeți coarda prea mult!

  5. tăriceanu suferă de beția falsului elaborat ! Chiar crede că toți suntem retrasați mintal.
    Minciuni! Minciuni ! Și pe ici pe colo câte un fals.
    tăriceanu este unul din cele mai mari putregaiuri din România.

  6. 1 ) legile justitiei- intarzii accesul tinerilor in magistratura prin marirea anilor de studiu si concomitent trimiti in pensie judecatorii si procurorii actuali. CINE AR TREBUI SA FACA URMARIREA PENALA SI JUDECATA ? ( imi aduc aminte de o declaratie a unui personaj celebru- a inceput sedinta de judecata la pranz si i-a venit randul pe la ora 23. )
    care e gradul de incarcare pe judecator acum si care o sa fie dupa pensionarea celor care vor avea dreptul sa plece din sistem cu o pensie mai mare decat salariul ?
    2) lipsa de informare spune ipocritul -comisia europeana nu s-a pronuntat, dar a facut referire la criticile greco si comisia de la venetia,
    3) protocoalele- nu exista nico autoritate din Ro care sa le fi contestat, exista doar papagali din politica care sunt cu ele in gura zi de zi la tv, si la unii fraieri prind . asa cum o zis fran existenta protocoalelor nu justifica dezastrul din justitie pe care il fac. IN CAMPANIA ELECTORALA DIN 2016 AU CONTESTAT MEREU APRECIERILE CA VOR VENI LA GUVERNARE SA FACA PRAF JUSTITIA- ARGUMENTUL CA AU FOST VOTATI DE 3 MIL DE ROMANI PENTRU ASTA ESTE FALSSSSSS.

  7. Calin file de poveste….toate protocoalele au fost desecretizate (mai putin ala dintre Inspectia Judiciara si SRI – oare dece?) si nici unul nu a fost atacat in instanta. Deci ce aberatii spui tu acolo?

    Nebunilor voi credeti ca astia de la Comisia Europeana sunt niste retardati neinformati – la fel Comisia de la Veneti, GRECO etc….care o sa asiste pasiv la cum dati cu gaze in oameni si o puneti de o dictatura ca la Teleorman.

    Du-te la prietenii tai rusi si spune-le ca trebuie sa vina cu ceva mai solid ca pute rau Caline!

    • @trem,
      Neatacarea protocoalelor in instanta, arata frica puterii executive si a celei legislative de a treia putere, cea judecatoreasca !

      Mai bine sa se dea o OUG sau o lege care sa decreteze ca protocoalele sunt ilegale, nu ?
      Doar ca o astfel de lege ar trimite cazurile punctuale sa fie solutionate tot de catre puterea judecatoreasca !

      PS. Cat trebuie sa regrete Dragnea si camarila lui vremurile trecute ! 😉

  8. VORBESTI DE ROMANIA TERICENE?
    AI ARATAT CE INSEAMNA PENTRU TINE ROMANIA CAND AI PUS-O PE DANCILA PRIM MINISTRU.

  9. Eu sa fiu la putere as OBLIGA SRI si alte institutii nationale de informatii si forta sa VERIFICE SI SA IA LA PURICAT FIECARE POLITICIAN AFLAT IN EXERCITIUL FUNCTIUNII!
    Sunt acolo sa conduca tara, sa aiba grija de cetatenii tarii, de resursele nationale, de dezvoltare sustenabila. Atunci cand acesti politicieni fura, distrug si vand sistematic tot ceea ce produce valoare pentru RO, atunci atunci acestia pot fi incadrati la tradare. Cum sa-i dovedesti altfel???
    Nu-i poate dovedi nimeni- scapa basma curata si urla ca din gura de sarpe ca sunt haituiti si ca protocoalele ilegale le fac rau si aduc imagine negativa tarii!!! SERIOS??? IMAGINEA TARII O DISTRUGETI CHIAR VOI, OAMENII POLITICI CORUPTI CARE FACETI AVERI PE SPINAREA CETATENILOR CINSTITI, PE CARE II FURATI CONTINUU DE PESTE 20 DE ANI!!!
    APROPOS, de ce nu se confisca averilor politicienilor corupti??? Ce justificare au din veniturile de politicieni???
    PSD-ul trebuie scos in afara legii, SCURT SI LA OBIECT!!!
    FACETI CEVA VA RUGAM…

  10. Manipulare mizerabila a acestui print al curvelor aflate la menopauza.
    Adevarul este ca NU Romania a fost facuta de kkt ci Guvernul Romaniei. Diferenta este clara pentru toata Europa si in curand, va fi clara si prin America de Sud.
    Deci sa nu ne panicam. Liderii EU stiu ce inseamna Romania si poporul roman si realizeaza ce inseamna gasca de borfasi reunita sub o majoritate parlamentara + guvern.
    Asta ca sa nu facem confuzii si nu lasam aceste manipulari ordinare netaxate

  11. Dupa ce a tras cateva basini din gandirea lui „liberala” acest mosulica al politicii cu 5 neveste la activ se viseaza presedintele Romaniei zi pentru a-si duce visul la indeplinire il pupa in kur la greu pe Dracnea penalul flausat din teleorman. Sigur cei le la Comisia Europeana sunt niste prosti ca nu va cred minciunile voastre de comuisti imputiti.

    M#1e Tradiceanu !
    M#1e Alde !
    M#1e Dracnea !
    M#1e P5de !