G4Media.ro

Tăriceanu îl acuză pe președintele Iohannis că transformă referendumul în ”cea mai…

Tăriceanu îl acuză pe președintele Iohannis că transformă referendumul în ”cea mai teribilă armă politică”: ”A vrut să forțeze Parlamentul ori CCR să se contrapună voinței poporului”

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că președintele Iohannis a pus la referendum întrebări care contravin Constituției în  mod deliberat pentru a forța Parlamentul și  CCR să pară că se opun ”voinței poporului”. Tăriceanu susține că șeful statului  încearcă să-și creeze artificial adversari, manevră prin care să obțină la doilea mandat  de președinte.

Într-o postare pe Facebook intitulată ”Klaus Iohannis lovește la temelia democrației moderne”, Tăriceanu îl acuză pe președinte că vrea să înlocuiască democrația reprezentativă cu cea directă, exercitată prin referendum. El își întemeiază acuzația pe afirmația de marți a președintelui care a spus  că este ”datoria partidelor parlamentare” să găsească  formula optimă de transpunere în  legislație opțiunea cetățenilor de la referendum, chiar și după decizia CCR privind proiectele de revizuire a Constituției.

”Klaus Iohannis vrea să transforme un instrument aflat deplin la îndemâna sa în cea mai teribilă armă politică împotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a găsit metoda-minune prin care voința cetățenilor exprimată la votarea Constituției ori în alegerile parlamentare libere, voința Parlamentului ori a Curții Constituționale ș.a.m.d. să fie încălcate prin manipulări de mase și încălcări grosolane ale spiritului legii”, a scris liderul ALDE.

Acesta amintește că legea fundamentală nu permite referendumul pe teme care țin, printre altele, de fiscalitate sau amnistia  și grațiere. ”Interzicând dreptul cetățenilor la inițiativă legislativă pe aceste teme, Constituția, cel mai important contract social al unei societăți, pune la adăpost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului. Care ar fi, spre exemplu, răspunsul cetățenilor la un referendum pe tema eliminării tuturor taxelor?”, argumentează  Tăriceanu.

Acest lucru l-ar ști și Klaus Iohannis însă acesta ar fi dorit ca Parlamentul  și Curtea Constituțională să pară că se opun  voinței electoratului, crede liderul  ALDE.

”Klaus Iohannis știa cu precizie că întrebările sale sunt neconstituționale; știa că rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdicția de legiferare sus pomenită. El a vrut doar să forțeze Parlamentul ori CCR să se contrapună ”voinței poporului”, cum o numește el, și să se înfățișeze drept unicul susținător al acesteia. O manevră pur electorală de cea mai joasă speță, pentru că Iohannis are mare nevoie de dușmani imaginari în drumul spre al doilea mandat”, susține președintele Senatului.

”Ca atare, rămâne cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediată!”, a conchis Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Palatul Cotroceni, că decizia Curții Constituționale privind amnistia și grațierea corupților nu înseamnă că această măsură nu poate fi luată prin lege, pentru acest lucru fiind însă nevoie de voință politică.

”E datoria partidelor de a găsi forma cea mai potrivită de a transpune în lege voința cetățenilor (…) Parlamentul nu va mai putea niciodată să legifereze amnistia și grațierea corupților”, a declarat Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Tariceanu incepe sa inspire mila..
    Pana acum era „doar” repulsie.

  2. ” voința cetățenilor exprimată la votarea Constituției ori în alegerile parlamentare libere, voința Parlamentului ori a Curții Constituționale ș.a.m.d. să fie încălcate prin manipulări de mase și încălcări grosolane ale spiritului legii”

    85% din cetateni au votat „da” la Referendumul pentru Justitie. Cum indrazneste acest individ sa insinueze ca 85% din romani sunt atat de naivi sau de creduli incat pot fi pacaliti prin „manipulari de mase”?

    Daca PSD-ALDE sunt atat de siguri ca actuala distributie a locurilor in Parlament inca mai reflecta vointa populatiei, de ce le este frica sa accepte convocarea alegerilor anticipate cat mai devreme cu putinta, de exemplu imediat dupa cele prezidentiale?

    • Dacă mâine vi cu un referendum prin care să întrebi oamenii dacă mai vor să plătească taxe, câștigi cu 95% fără nici un fel de problemă.

      Dacă mâine vi cu un referendum prin care să întrebi oamenii dacă doresc reintroducerea pedepsei cu moartea, câștigi detașat cu peste 80%.

      Pe 26 iunie 2016, poporul britanic era chemat la urne pentru a decide dacă doresc sau nu ca țara lor să mai rămână membru UE. S-au dus la urne și au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE cu 52% pentru și generând haosul politic total pe care-l vedem acolo de 3 ani de zile și pentru care nu au nicio soluție cât de cât onorabilă.

      Așa încât nu putem să nu ne punem întrebarea: este în regulă să organizezi referendumuri într-o democrație liberală? După cum se vede acestea au de cele mai multe ori un caracter populist și sunt folosite ca instrument în atingerea unor obiective politice de către cei care care le inițiază/organizează.

    • @ Vax
      Cred ca In cei 30 de ani trecuti dupa`89, oamenii au inteles suficient din mecanismele economiei de piata ca sa nu voteze himere intr-un eventual referendum asupra taxelor. Deci nu ar fi 95%, probabil nici macar 30%.

      Votul pentru Brexit a generat haos deoarece in UK, intr-o chestiune de importanta cruciala, este posibil sa initiezi o schimbare de directie de 180 de grade doar cu o majoritate extrem de subtire de 52% – cat au rezultat la referendum.
      In mod normal, pentru o decizie de o asemenea magnitudine, cu implicatii imense asupra viitorului tarii respective, ar fi trebuit un prag de 60% sau chiar doua treimi.

      Eu zic ca este ok sa organizezi referendumuri intr-o democratie liberala, daca pui intrebari pertinente, de bun-simt si daca exista un nivel de asteptare din partea unei mari majoritati a populatiei pentru o schimbare in acel domeniu.

    • Da, ceara de urechi sa zica si el ceva. Cum s-or descurca bietii elvetieni cu cite 4-5 referendumuri pe trimestru si toate decizionale? Le pling de mila.

  3. Cand esti mic (4%) si bei laptic,
    Cu cei mari nu te poti pune
    Fiindca risti sa ti-o cam iei
    Si s-ajungi fara sa vrei,
    Sa dai cu ochii de stii tu cine
    Si sa-ti scuipi apoi in san…!

    PS. Maestre @Jean-Paul, se poate o scurta continuare…?

    • Și Ion Iliescu a avut la un moment dat 85% și era mare și puternic, iar ceilalți mici și slabi. 😉

  4. Fmmtaricean iar e prost. De fapt e 4%. Ce dreaq să îi mai ceri?

  5. Tariceanu aruncat precum o paine alterata.

  6. Tariceanu si-a pierdut puterea si influenta, atata cata avea, pe mana lui de calic. A vrut la putere intr-o guvernare de stanga. Una urata de populatie, sub conducerea unuia si prost si jigodie. Cu o intreaga opozitie de dreapta, nu e de mirare ca si-a pierdut obiectul muncii si ca ALDE va disparea.
    Sa-i asteptam sa se recalibreze. Poate se razgandesc si colegii si ajunge in fata procurorilor