G4Media.ro

Tanczos Barna contrazice ONG-urile care spun că România pierde în fiecare oră…

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

Tanczos Barna contrazice ONG-urile care spun că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure: Este o analiză aberantă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a oferit pentru digi24.ro o serie de argumente, respingând acuzația că România se află în topul statelor europene cu cele mai reduse suprafațe împădurite.

Digi24: Cele mai recente date sunt cele din 2019, și nu sunt deloc îmbucurătoare, pentru că vedem că în fiecare oră în România se taie peste trei hectare de pădure. Cum stăm din acest punct de vedere și ce faceți pentru a stopa, a încetini acest fenomen?

Tanczos Barna: Ar trebui să combat 90% din afirmațiile dumneavoastră. În anumite locații, mai ales în zonele de deal și de munte, acestea pot fi cauzate de tăierile istorice de păduri. Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri, cu defrișările masive unde au dispărut păduri de pe versanți, unde sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în țară.

Am rugat și ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă, ilegală, de zeci sau sute de hectare. Asemenea fapte nu se mai comit, pentru că măsurile luate de Parlament – legislația înăsprită, pedepsele majorate, incriminarea acestor tăieri și introducerea SUMAL 2, împreună au stopat un fenomen care a caracterizat România acum 5 sau 10 ani.

Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal, și de unde hoții mai încearcă să suplimenteze cantitățile tăiate și să transporte pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse, sunt peste 20 de mii de controale desfășurate de organele de anchetă – poliție și gardă forestieră, anual, și au fost dublate practic contravențiile, au fost dublate și sancțiunile penale.

Digi24: Putem să facem o comparație, cu ce se întâmpla în 2019, atunci când 3 hectare de pădure dispăreau în fiecare oră, și care este situația acum?

Tanczos Barna: Este o analiză aberantă, pentru că acolo unde se taie la ras, se și plantează. În România, dacă această cifră ar fi adevărată, ar fi trebuit să dispară toate pădurile, să nu mai avem niciun hectar de pădure în țară.

Este o analiză greșită. Se ia în calcul doar suprafața tăiată și nu se ia în calcul suprafața plantată și creșterea anuală.

Pot să afirm fără să exagerez, că suprafața plantată este cel puțin egală cu suprafața tăiată. Masa lemnoasă care crește în pădurile României este mai mare decât cea exploatată, iar procentul mic față de celelalte state membre UE, în ceea ce privește terenul forestier, este cauzat de județele în care nu există păduri.

Dacă ne uităm pe harta României, în ultimii 100 de ani a dispărut pădurea în sudul țării. În aceste județe au fost tăiate 80-90 la sută dintre păduri, în zona de sud deșertificarea a luat amploare tocmai pentru că s-a intensificat activitatea agricolă, și acolo avem județe cu 5, cu 10 la sută suprafață forestieră. Motiv pentru care, în PNRR am propus înființarea a 57.000 de hectare de păduri care să fie preponderent instalate în aceste județe, pentru a compensa tăierile istorice din aceste regiuni.

În zona Carpaților, a Transilvaniei, suprafețele cu păduri sunt de peste 40%. Sunt județe unde suprafața împădurită ajunge la 50% sau e chiar mai mare.

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

16 comentarii

 1. Ați votat PSDNL, asta ați vrut, deci de ce vă plângeți?

  • PSD a câștigat alegerile cu 30%, PNL pe locul doi cu 25%, iar UDMR a fost chemat la guvernare pentru a-i ajuta să fure.

  • DUPA CE A „FACUT” SPITALE (MACHETE), PARTIDUL VREA IRIGIATII. VREA BANI PENTRU IRIGATII DIN PNRR. VREA BANII. NU MAI DOARM NOAPTEA GANDINDU-SE CA VINE CRIZA ALIMENTARA PESTE popor.

  • Băi putină ordinară, pădurile s-au tăiat în toate guvernările, inclusiv în guvernarea mortală PNL-USR-UDMR. Îți aduc aminte faptul că cei care taie pădurile în România sunt Schweighoffer, prietenii austrieci ai lui Iohannis, acel Iohannis care a fost votat de către loazele ca voi. Deci tu și alți r3tardați, ați contribuit indirect la jaful pădurilor când ați pus ștampila pe robotul de la Cotroceni.

 2. Pai sa vina urmasul lui Cherestoy cu date concretevsi verificabile, atunci.
  Ce plm il opreste?
  A, adevarul.

 3. La asta nu este nici poluare, nici tăieri de păduri, ursii se împușcă singuri, e bun băiatu’ la mediu. Dacă mediul in România este așa de protejat mai bine desființăm Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că toate sunt bune și frumoase in concepția lui Tanczos ăsta

 4. Si nici coruptie nu mai e in tara. Ca asa zice justitia USL-ista.
  Drujba lu’ Dumnezeu nu era cu asta in partid ?

 5. Daca cineva vrea sa faca un calcul ar fi cam asa:
  – Romania are aproximativ 7.000.000 ha de padure
  – daca se taie 3 ha/ora asta inseamna 26280
  – rezulta ca in Romania se taie 0.37% anual din suprafata impadurita
  – rezulta ca in 300 de ani am ramane fara padure.
  – dar asta e suprafata de exploatare normala, pentru ca de exemplu fagul se taie la 80 de ani si traieste 150-200; coniferele se taie la 70 de ani si traieste 150 de ani.
  Totul e perfect normal daca se si planteaza la loc.

  Deci la fel de bine se poate spune ca in Romania mor de batranete, in fiecare ora, cate 5 ha de padure!!!

  • In conifere a intrat, de vreo doi, trei ani, un daunator care face gauri in copac, il roade si infuleca cu totul. In doi ani se usuca mandrete de copac, am patit-o cu un conifer de 10m, infulecat de acest daunator. Termina de mancat si trece la vecini, e foarte raspandit, daca ai ochi sa vezi. Sa vezi distractie in cativa ani, o sa vezi padurile de conifere maro uscat. Pentru ca planta sa se hraneasca si pe ea si daunatorul are nevoie de apa, oricum viata ei e cu semnul intrebarii. Si la seceta prin care trecem…Refa calculele avand in vedere si o molima serioasa de care nu stiu cati specialisti sunt constienti.

 6. Ungurii de la noi din tara se pricep cel mai bine la a fi dama de companie pt partidele care vin la guvernare și la furat păduri. Ăștia au ras tot fără jena și fără sa ii deranjeze justiția. Oare mai avem vreo speranța sa ii vedem pe toți parlamentarii ăștia îmbrăcați în dungi? NU

 7. Gunoiu Hortist nici usturoi no MANCAT NICI GURA NU-I PUTE.MARS IN ASIA MIGRATORULE!

 8. Ar face bine sa demisioneze. Cei care semnalează furturile din păduri sunt atacați și amenințati cu moartea. Autoritățile ii protejează și hoții nu se tem de nimic.

 9. UDMR , un partid etnic și revanșard care trădează pe toată lumea mai puțin pe Orbán
  Jos Iohannis!

 10. Aberant dar adevărat!că și averile celor de la UDMR care au fost de-a lungul timpului la ape,mediu,păduri,etc!?!va mira?daca nu credeți,verificați!

 11. Dl. Ministru arata doar defrișările masive din sudul țării. Nu amintește de defrișările masive din Transilvania, făcute (între anii 1990-2018) de fostul coleg de partid Verestoy-Drujba lui Dumnezeu. Acum promite doar plantari prin programul PNRR !