G4Media.ro

Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior…

Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de mai multe luni şi cu malnutriţie severă. Centrul de Resurse Juridice anunţă că a sesizat Parchetul şi autorităţile pentru „relele tratamente şi tortura”

Centrul de Resurse Juridice anunţă că a sesizat Parchetul, Ministerul Muncii şi autorităţile din domeniul asistenţei sociale privind „relele tratamente şi tortura” la care a fost supusă o tânără instotuționalizată în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni (Vâlcea).

Tânăra cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare a fost descperită într-o stare generală foarte prostă, cu fractură la un picior care era netratată de 6 luni, da şi cu o malnutriţie severă.

Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) spun că au fost sesizaţi printr-un telefon anonim, în 23 noiembrie, despre situaţia tinerei cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare „care de patru luni suferă în urma fracturii de femur, survenită în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni, şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa”.

Aceştia arată că au mers în centrul de la Zătreni în 25 noiembrie şi au găsit-o pe tânără cu malnutriţie gravă, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie.

„Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ”, susţin reprezentanţii CRJ.

Aceștia au mai relatat că la centru au ajuns directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, care „şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a CRJ în Zătreni”.

„Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut «chiar şi o ecografie» şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat «intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie»”, adaugă CRJ.

Aceeaşi sursă adaugă că tânăra de 33 de ani a fost instituţionalizată toată viaţa, trecând dintr-un centru de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă.

Centrul de Resurse Juridice consideră că tânăra, Georgiana, este „victima unui lung şir de rele tratamente, inumane şi degradante”, astfel că a sesizat, în 2 decembrie, conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea şi a denunţat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti „relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea”.

„Vrem să fie conştienţi toţi cei care poartă răspunderea pentru viaţa aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a îşi pierde viaţa, o viaţă care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce şi o lipsă criminală de atenţie, chiar intenţionată. Vorbim de un caz de neglijare şi rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile – cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat (…)”, afirmă Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ.

Potrivit CRJ, în România sunt peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiţi câte 50 sau 200 de paturi, chiar şi câte 8 într-o cameră.

„Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoţional, fizic sau sexual. Comisia Europeană şi guvernele României au alocat zeci de milioane de euro pentru dezinstituţionalizarea pe hârtie a acestor persoane. Toate guvernele au fost conştiente că banii nu sunt cheltuiţi nici după 4 ani de la alocare dar au preferat să tot amâne termenele de finalizare ale proiectelor chiar dacă viaţa oamenilor este în joc. Pentru că persoanele cu dizabilităţi închise în centrele rezidenţiale sunt invizibile – apar doar uneori în rapoarte, plângeri, hotărâri ale CEDO şi în ştirile din presă”, mai susţin reprezentanţii CRJ, conform news.ro

Sursa Foto: CRJ/ via news.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Trist, trist, un stat esuat fara perspective

  • un popor esuat fara perspective
   pe unde se situeaza pe scara umanitatii personalul centrului de’ingrijire’?

  • Avem ce am votat in ultimii 31 de ani: FSN USL UDMR PSD PDL PNL

   Poate e timpul sa votati altceva?

  • ce nu vor admite ministerele – în special în Sănătate – că avem killeri
   plătiți, la o adică

 2. Din pacate centrele sunt lagare. Oamenii acestia nu sunt vazuti si nu sunt auziti de nimeni, iar cei care se „ocupa” de ei sunt niste brute. Acestea sunt adevaratele drame, oameni lipsiti de ajutor si carora le este negat dreptul la viata. #romaniitrebuiesastie mizeriilor de politicieni!

 3. O viata nenorocita inca de la nastere dar de ce sa nu devina o viata de nesuportat, nu-i asa ? Par a fi gandit cei care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta nefericita !

  PS. Nici nu stii daca nu cumva eutanasierea este solutia in astfel de cazuri ingrozitoare ?!

 4. Scarba de statul roman , cat de inuman . Se stie ca vinovatii nu patesc nimic ptr ca muncesc la stat .

 5. O viata nenorocita inca de la nastere care devine pe parcurs de nesuportat ? De ce sa le pese celor care ar fi trebuit sa se ocupe de aceasta nefericita ?!

  PS. Nu stim daca eutanasierea este sau nu solutia in astfel de cazuri ingrozitoare ?!

 6. Saraca fata! Cum au lasat-o in durere si înfometată atât timp încât bratele ei sa ajungă in halul ala de slabe si apoi sa minta ca nu si-au dat seama ca ceva este in neregula? Monștrii!

 7. Eee lăsați, o sa vina imediat pe aici niste zombii sa va spuna că USR e de vina.
  Am cunoscut o directoare de DGASPC in București, curgeau mărcile de bulendre pe ea și bijuteriile de aur, umbla cu ditai suv ul și șofer sclavete după ea.
  Cum zice un obișnuit al locului, aveți ce ați votat bai terminaților.

 8. Astia sunt romanii primitori si buni la suflet. Niste animale ordinare.

 9. Statul te vrea sanatos si are grija de tine! Fuguta la consolidare!

 10. Cighid varianta USL, tolerată de UE !
  Dar Ursula e preocupă de moleculele se CO2 și tranziția la zero emisii, cât timp suntem piață de desfacere, România e tolerată, chiar dacă e tot o hazna comunistoidă.

 11. STAT DE CCAT!!!

 12. Civilizaţie? Educaţie? Cultură? Umanitate?
  NU ŞI ÎN RRUMÂNISTAN!

  O să dea clasare golanii cu pensii speciale. Îi doare pe ei undeva.

 13. Anii ’90

  Iliescu – ✓
  PSD la guvernare – ✓
  cele mai mici salarii – ✓
  lagăre pentru copii – ✓

 14. Vâlcea. Atât.

 15. nu dati vina pe politicieni, partide si saracie ca nu mai suntem in anii 90.
  Asta este Romania profunda, miserupista si vb aia „ma …pe ceilalti” pe care o vedem guraliva la tv, comentand, urland, facand conspiratii, propovaduind minciuni sau etaland false talente.
  Mare minune ca mai existam.

  • Eu cred ca nu pentru foarte mult timp. Oricât incercam sa mințim in stilul comunist cu romanii cei mai drepți dintre traco-geti, realitatea ne contrazice. Romanii neam de prosti si neam prost. Este vorba aia ca “Peștele de la cap se impute”. Cat timp legile nu sunt respectate, cat totul este rea-credința si rea voința, cand incompetenta, prostia si delăsarea conduc tara asta, rezultatele sunt previzibile si se vad in fiecare zi. Pe Ficus nu l-am auzit niciodata sa iasa cu un proiect pe aceasta tema. A copiilor instutionalizati, pe traficul de persoane (lagărele astea sunt printre principalele surse pentru traficanți), înăsprirea legilor pentru infracțiunile de acest tip in care copii si cei vulnerabili sunt implicați. Deci, da in maxim 3-4 generații, România va dispărea sau se va transforma in ceva fara forma.

  • Habar nu ai de sensul sintagmei Romania profunda !. E un sens filosofic nu mahalagesc, de suburbanitate !

  • @Susufler0
   continua sa traiesti in utopii pasuniste sau din alea in care taranul cugeta la infinit sau intreaba-te mai bine de ce la noi a fost asa violent comunismul sau de ce am avut etichete internationale rasunatoare: copii abuzati cu hiv si mineriade (’90); hoti de buzunare (2000); coruptie endemica (2010) antivaccinisti atavici (2020).
   Succes!

 16. Un asemenea caz în vest ar duce la demisii și demiteri în masă :protecția copilului, organele sanitare de control, poliție (locale și naționale) prefectură, ministru de resort și chiar și Premier. Dar noi ne mândrim cu un popor tolerant.

 17. Toasu’ BUDAI NICI UN CUVANT ? O demisie ceva ?

  • Bani au fost, bani europeni , instituții sunt pentru astfel de probleme. Aruncă tot timpul vina una pe cealaltă când astfel de cazuri ies la suprafață. Sunt angajați oameni pe criterii politice, oameni care nu au nimic de a face cu postul pe care sunt angajați, oameni care în fond nu știu să facă nimic dar trebuie să mănânce și gura lor o pâine. Am văzut azi la TV un nene foarte, foarte relaxat de la nu știu ce instituție cu un nume dubios care chipurile au făcut control anul trecut în acel centru dar nu au oameni suficienti că să își facă treaba.

  • Shuai Peng .problema mondiala pentru ca liberatile i-au cam fos sifonate. LA NOI O PERSOANA CU DIZABILITATI ESTE TORTURATA SI VIATA II ESTE PUSA IN PERICOL . Am ascultat o „decalartie” unei femei ce nu mai are ce cauta in functii publice direct responsabila de viata femeii care spunea ca : NU CONSIDERA O URGENTA SA AI PICORUL RUPT DE 4 LUNI SI SA AI CEVA MAI MULT DE 28 KG LA 33 ANI !!!!!!!!!!!!!!!!! DE LA 112 SE INTREBA (PROBABIL DE CATRE O EXTRATERESTRA…. A CATEA , VEZI CARACAL) DACA ESTE O URGENTA SA FI IN SITUATIA PREZENTATA !!!! ULUITOR PERSOANELE RESPONSABILE SUNT INCA IN FUNCTIE !!!!!!!!!!!!!!!
   INCREDIBIL !!!! IN CRE DI BIILLL SE ASTEPTA, CEL MAI PROBABIL TRECEREA IN NEFIINTA …..
   ALOO 112 UN ZERO , UN ZERO SI DOI DE ZEROO CAM ATAT FACE ACUM 112 0 0 00.

 18. Sunt curios, autorul articolului foloseste tastatura telefonului cand scrie textul?
  Pentru mine au devenit suparatoare typo-urile din articole. Incep sa ma gandesc daca aveti timp cu adevarat sa verificati informatiile inainte de a le publica daca nu aveti timp sa verificati articolul de greseli de scriere.