G4Media.ro

Talibanii spun că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar…

Talibanii spun că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu în clase mixte

Ministrul interimar pentru învăţământ superior al guvernului taliban a dat asigurări că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu în clase mixte, noul regim intenţionând de asemenea să propună un plan de învăţământ „islamic şi rezonabil”, relatează Agerpres, conform AFP.

De la preluarea puterii la mijlocul lunii august, talibanii au încercat să afişeze o imagine de deschidere şi de moderaţie, în contextul temerilor privind revenirea la acelaşi tip de regim fundamentalist şi brutal ca cel pe care l-au impus când s-au aflat la putere între 1996 şi 2001.

Educaţia fetelor şi femeilor a fost atunci interzisă.

Afganele „îşi vor putea continua studiile superioare în acord cu şaria (legea islamică) în securitate, fără ca femeile şi bărbaţii să fie amestecaţi”, a anunţat duminică ministrul interimar, Abdul Baqi Hazzani, în cadrul unei reuniuni a adunării tradiţionale, numită Loya Jirga.

Talibanii vor să creeze „un plan de învăţământ islamic şi rezonabil, în acord cu valorile noastre islamice, naţionale şi istorice, dar şi care să fie capabil să rivalizeze cu celelalte ţări”, a precizat el.

Fetele şi băieţii vor fi de asemenea separaţi în şcolile primare şi în licee, lucru care era deja răspândit în ţară, încă extrem de conservatoare.

Nicio femeie nu a fost prezentă la reuniunea care a avut loc la Kabul în prezenţa şi a altor oficiali talibani.

„Ministerul pentru Învăţământ Superior al talibanilor nu a consultat decât profesori şi elevi de sex masculin în legătură cu subiectul reluării cursurilor la universitate”, şi-a exprimat regretul pe Twitter o conferenţiară angajată de o universitate din capitală.

Potrivit femeii, acest lucru arată „împiedicarea sistematică a participării femeilor la luarea deciziilor” şi „o prăpastie între promisiunile talibanilor şi acţiunile lor”.

În ultimii 20 de ani, tot mai multe femei au intrat la universitate, în clase mixte, dar cu cursuri susţinute doar de bărbaţi.

La sfârşitul anilor ’90, talibanii au exclus femeile din sfera publică, distracţii precum ridicarea de zmeie sau mersul la cinema au fost interzise, şi au fost introduse pedepse brutale – cum ar fi lapidarea pentru persoanele acuzate de adulter.

Talibanii nu au anunţat încă noul guvern, afirmând că aşteaptă mai întâi încheierea retragerii trupelor străine.

UNAMA Photo / Fraidoon Poya.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Prea multă libertate femeile nu vor avea. Clar
  Dar de homosexuali nu zic nimic. Că și ăia au slava Domnului. Să vezi bărbații când vor fi singuri in clase , se vor atașa unii de alții, și începe bairamul. Când vor fi prinși, vor da vina pe femei. Și tot femeia va fi pedepsită.

  • Trist, însă probabil destul de adevărat. Oribil tot ce se întâmplă în ultima vreme în acea zona. Cred ca în cele din urma ceea ce se întâmplă acolo o sa afecteze cumva întreaga lume în diferite procentaje. Mi-e scârbă de a ei masculi de se impun prin forță bruta și se supranumesc bărbați și îmi pare rău pentru bietele femei. E oribil prin ce trec. E oriribil prin ce trec și bărbații și femeile ce se tem de talibani.

 2. in numele religiei cele mai mari porcarii.
  degeaba au incercat americanii sa ii civilizeze, sunt inapoi in lumea lor de fanatici.

 3. Fugiti, fetelor! Fugiti!

 4. Americanii să se civilizeze pe ei și apoi alte popoare,altfel s-a văzut cum o armată de zdrențăroși i-au alungat , americani înregistrând un mare,mare esec

 5. Sunt o persoana toleranta nu sunt rasist dar trebuie sa vedem realitatea, incet si sigur Europa se islamizeaza, prea multe persoane venite fin Africa si Asia in Europa si din pacate nu sunt genul ce isi doresc sa munceasca si isi intemeiaza familii facand o multime de copii astfel in 2-3 generatii vor depasi populatia nativa de europeni si cum vor avea drept de vor si majoritate vor putea sa si impuna propriilw reguli in toata Europa de Vest.
  Observati deja ca primar al Londrei este un indian. Imaginati va ca acum 200 de ani India era colonie britanica.
  Viitorul pentri Europa de Vest nu va fi unul foarte roz. Incet incet populatia nativa fiind mai putina va incepe sa fie discriminata.