G4Media.ro

Talibanii construiesc un complex turistic la poalele stâncii unde se aflau statuile…

captura youtube

Talibanii construiesc un complex turistic la poalele stâncii unde se aflau statuile lui Buddha din Bamiyan

Talibanii au demarat lucrările de construcție a unui complex turistic la doar câțiva metri de stânca pe care se aflau statuile lui Buddha din Bamiyan, iar arheologii și experții avertizează că lucrările ar putea cauza daune permanente acestui sit sensibil din patrimoniul mondial, potrivit The Guardian.

Proiectul are ca scop „reconstruirea” unui bazar istoric, care a fost distrus în războiul civil din anii 1990. Conform proiectului talibanilor, zona va deveni un centru turistic cu restaurante, case de oaspeți, parcări, toalete publice și magazine de artizanat și de produse alimentare.

Dar bazarul ruinat este el însuși un sit istoric care ar putea fi așezat deasupra unor ruine mai vechi și este, de asemenea, aproape de stânca fragilă a peșterilor mănăstirilor budiste, care reprezintă una dintre cele mai mari comori ale Afganistanului.

„Acest vechi bazar se află în zona tampon arheologică a patrimoniului mondial, iar Unesco [agenția ONU care gestionează listele] nu a fost niciodată în favoarea reutilizării acestui loc”, a declarat un diplomat cu experiență în probleme de patrimoniu din Afganistan, care a cerut să rămână anonim.

„Dimpotrivă, aceste clădiri sunt situate în mijlocul unei zone arheologice, iar clădirile în sine fac parte, într-un fel, din patrimoniul de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și, prin urmare, reconstrucția lor este sensibilă.”

În 2001, talibanii au distrus două statui gigantice care se înălțau deasupra văii de mai bine de un mileniu, dar nișele în care se aflau, precum și frescele rupestre care au supraviețuit și alte vestigii încă fac din acest sit unul de importanță globală.

Drumul principal care traversează Bamiyan a fost redirecționat cu ani în urmă pentru a limita vibrațiile și fumul de la trafic. Acest nou plan ar aduce din nou un aflux puternic de oameni și vehicule într-o zonă fragilă, desemnată oficial ca zonă protejată.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. pentru sefii lor ca pe altii nu-i vad sa-si doreasca asa ceva