G4Media.ro

Szijjártó susține că Stoltenberg l-a informat că Alianța va convoca o reuniune…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó susține că Stoltenberg l-a informat că Alianța va convoca o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina fără acordul Ungariei: „Încalcă unitatea NATO și procedura de unanimitate” / Budapesta blochează întâlnirea de șase ani

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, susține că NATO convoacă o reuniune a Comisiei Ucraina-NATO la nivel ministerial, pe care Budapesta o blochează de șase ani, relatează European Pravda.

Potrivit Infostart, Szijjártó a declarat la Bruxelles, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a anunțat convocarea Comisiei în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din 4-5 aprilie.

„Secretarul general al NATO a anunțat că, din diverse motive, va convoca această reuniune în cadrul Consiliului miniștrilor de externe ai NATO pe 4-5 aprilie, în ciuda dezacordului Ungariei. Din convingerea părții maghiare, aceasta poate avea loc doar în condițiile unei voințe unanime”, a declarat Szijjártó.

„Aceasta încalcă unitatea NATO și procedura de unanimitate. În același timp, nu putem face nimic altceva. Luăm în considerare decizia secretarului general”, a adăugat el.

Szijjártó subliniază că Stoltenberg a discutat la întâlnirea lor bilaterală chestiuni legate de protecția minorităților maghiare din Ucraina. Din această cauză, Budapesta blochează de mai mulți ani reuniunea Comisiei la nivel ministerial.

În același timp, el afirmă că Ungaria nu va susține niciun pas semnificativ de integrare a Ucrainei în NATO sau în UE „până când drepturile comunității naționale maghiare nu vor fi restabilite acolo prin condițiile din 2015 și mai devreme”.

Potrivit EuroPravda, se ia în considerare o reuniune a Comisiei la nivel ministerial, dar decizia finală nu a fost încă luată. Dacă va funcționa, aceasta va fi prima reuniune a Comisiei Ucraina-NATO din 2017, când a fost adoptată o lege la care Budapesta s-a opus.

Anterior, pentru a ocoli veto-ul maghiar, NATO a organizat reuniuni comune cu Ucraina și Georgia. În prezent, este vorba despre Comisia ministerială Ucraina-NATO.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, ca răspuns la întrebarea European Pravda, a informat că nu poate confirma încă informația privind convocarea Comisiei.

Site-ul Alianței anunță în prezent o reuniune ministerială pe 4 și 5 aprilie la Bruxelles, fără a menționa Comisia Ucraina-NATO.

După cum s-a relatat, Szijjártó a declarat la sfârșitul lunii februarie că Budapesta va debloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO la nivel ministerial, dacă Kievul îndeplinește cererea privind drepturile minorităților maghiare.

Partea ungară a folosit anterior narațiuni privind presupusa oprimare a drepturilor maghiarilor. În special, Szijjártó a declarat anul trecut că dacă Ucraina nu-și schimbă politica față de minoritatea maghiară, va limita foarte mult capacitatea guvernului ungar de a oferi orice sprijin Kievului în conflictul cu Rusia.

La vremea respectivă, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a calificat declarațiile lui Szijjártó drept „exagerate și politizate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. sa iasa din NATO

  2. Sa-i scoata afara pe unguri si gata. Astia blocheaza intr-o veselie tot ce-i taie capu.

  3. In NATO poate, in UE nu mai repede de 20-30 de ani.

  4. Sper din toata inima sa intre in NATO, merita Ucraine pe deplin.

  5. Da, si nu mai pleacă niciodată. Dreptul primului venit.

  6. destul a fost destul…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️👏👏👏👏👏👏👏👏

  7. Pupati cizma rusa, primiti tratament rusesc. Pa cu voi.