G4Media.ro

Sute de neonazişti au comemorat la Budapesta încercarea eşuată a unităţilor SS…

Sute de neonazişti au comemorat la Budapesta încercarea eşuată a unităţilor SS de a sparge asediul capitalei maghiare în 1945

În jur de 500 de neonazişti au mărşăluit sâmbătă într-un parc din Budapesta pentru a comemora o încercare eşuată a unităţilor SS germane şi aliaţilor lor de a sparge asediul capitalei ungare în timpul înaintării trupelor sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică DPA.

Forţele germane şi ungare au eşuat în încercarea de a străpunge încercuirea Budapestei în timpul asediului sovietic al oraşului în februarie 1945.

În fiecare an, grupuri extremiste de dreapta şi neonazişti marchează aniversarea a ceea ce ei numesc „Ziua Onoarei”.

Poliţia ungară a interzis iniţial manifestaţia, autorizată după aceea de un judecător din Budapesta care a citat dreptul la libera adunare.

Sute de contra-demonstranţi au fost de asemenea prezenţi la adunare, potrivit site-ului de ştiri index.hu. Poliţia a ţinut cele două grupuri deoparte pentru a preveni ciocnirile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Haha! Au iesit sobolanii sa comemoreze. Cat de ratat trebuie sa fii, ca sa ai nevoie de apartenenta la grupari rasiste/teroriste pentru a-ti valida mizerabila existenta?

    • Sobolan roșu esti tu!Bolsevic! Pupa n cur armata rosie !

    • Bre Landser, atat te duce capul? Dacă nu ești fascist ești bolsevic? Dacă nu e alb e negru? Daca nu e sus e jos? Dacă nu e dreapta e stanga?

      Bre dar limitat ești. Intre alb si negru sunt multe culori care fac viata frumoasa.
      Englezii erau impotriva fascismului, si ei erau bolsevici in opinia ta?

    • Sunt bolnavi, crezi că au habar de ceea ce înseamnă nazism?

  2. Explicati-mi si mie ca io nu prea inteleg, astia comemoreaza un esec?

    • da, esecul nazistilor si colaboratorilor hunguri in respinderea incercuirii sovietice cu putin inainte de finalul razboiului. Au lipsit extraterestii sa se cace de la inaltime pe ambele parti si asa au ajuns unii nostalgici si de-o parte si de alta. hai in mm odata cu extinctia aia globala!…

    • Când nu stii sa faci diferența între comemorare și aniversare… ca ce dracu’ va mai mirați ca sunteți conduși de unul care nu face diferența între decât și doar? Uite, de-aia va cacati încă in fundul curtii in 2020 și juma’ de populație e analfabeta.

  3. Asta-i tineretul #drogat, si la ei si la noi-aceleasi apucaturi, descelerati si labili psihic.Cei mai multi stau cu parintii si iubesc malahia cu speranta de a salva omenirea si rasa superioara-IMPUTENIA.

  4. Comemorarea asta e o rusine pentru poporul maghiar.
    Dar avem si noi romanii falitii nostri, asa ca sa nu radem prea tare de unguri.

    • Avem si noi suficiente probleme dar măcar nu avem adunări neonaziste in fiecare an la București. Situația in ceea ce privește rasismul si intoleranta in Ungaria este alarmanta.

    • @Zimbru
      De acord cu dumneavoatra in privinta asta. Nu uitati insa „blandetea milenara a romanului”, denumirea clerului pentru ignoranta la care au pus umarul, indiferent pe langa al cui tron s-a tolanit.

  5. Articol de doi bani, din care lipsesc informatii esentiale cu privire la eveniment, participanti, contrademonstranti de extrema stanga etc.
    Comentati deampvlea doar sa va raciti gura sau ca trebuie sa atingeti cota zilnica de prostie platita?

  6. Câteva fapte istorice :

    Asediul și încercuirea Budapestei de la sfârșitul lui 1944 a fost unul dintre cele mai sângeroase acte de război din al II lea RM. ( În toamna anului 1944 Horthy a încercat să negocieze o pace separată cu aliații, ca urmare, Hitler l-a obligat să abdice și a fost înlocuit cu un guvern fascist pro-german, condus de Szalasi. Budapesta a fost desemnată ca un ”bastion” de rezistență, apărată de trupe nemțești și ungare – 41.000 de germani și 38.000 maghiari. În oraș au fost cca. 800.000 de civili )
    Ofensiva a început la 29 Oct. 1944 de trupe rusești care pe 26 Dec. au încercuit orașul. Au fost respinse două negocieri de predare a orașului. Au fost două tentative ( 1 Ian și 7 Ian ) de ajutor de către trupe germane aflate în afara orașului, dar au eșuat. Luptă de ”prestigiu” între Hitler și Stalin.
    Trupe rămase în oraș, la 11 Febr au încercat spargerea încercuirii ruse. ( această tentativă tristă este ”comemorată” ) Din cca 28.000 nemți și unguri, au scăpat cel mult 600 – 700, restul au pierit sau au fost luați prizionieri. Orașul s-a predat la 13 Febr 1945. A fost încă un act gratuit și fără rost a lui Hitler.
    Pe lângă pierderile umane foarte insemnate ( minim. 100.000 ruși / 41.000 nemți, 38.000 maghiari, mii de civili ) au fost bombardate 80 % din clădiri, mii de femei au fost violate.

  7. .utu-va-n gura sa va .ut de distrusi cu comemorarile voastre a unor criminali

  8. Doar că trupele alea „sovietice” erau Armata Regală Română. După ce românii au făcut treaba, sovieticii au intrat „victorioși” în oraș și au preluat ocupația.
    Un pic de istorie n-ar strica să studiați. Autor și comentatori deopotrivă.

    • Hai, totuși să păstrăm faptele și proporțiile
      Asediatorii Budapestei ( 24 Dez 1944 – 13 Febr 1945 ) : – cca 1 milion de oameni !
      Ruși : armate din frontul al Doilea Ucrainean conduse de generalii Rodion Malinovski și Fiodor Tolbuhin : Armata 53 , Armata de gardă 7, Armata 46

      Români : 3 divizii din Corpul de armată 7 conduse de Nicolae Șova ( Div 2 și 19 infanterie, Div 9 Cav)