G4Media.ro

VIDEO Manifestații anti-guvernamentale în Polonia: Sute de mii de persoane s-au alăturat…

sursa foto: Facebook/ Platforma Obywatelska

VIDEO Manifestații anti-guvernamentale în Polonia: Sute de mii de persoane s-au alăturat protestului organizat de opoziție împotriva partidului național-conservator aflat la putere

Sute de mii de persoane s-au alăturat marșurilor împotriva partidului național-conservator polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), în cadrul celor mai mari manifestații din țară de la protestele în masă împotriva introducerii unei interdicții aproape totale a avortului în 2020, transmite publicația notesfrompoland.com.

Numai la marșul principal din Varșovia au participat jumătate de milion de persoane, potrivit unei estimări inițiale a primăriei, care se află sub controlul opoziției. Analiza imaginilor aeriene realizată de Onet, un important site de știri, a sugerat că au fost prezente cel puțin 300.000 de persoane.

În mijlocul unei mări roșii, albe și albastre de steaguri poloneze și europene, participanții au fluturat bannere care învinuiau PiS pentru creșterea inflației și îl acuzau de nepotism, corupție și distrugerea democrației. PiS a condamnat evenimentul ca fiind un „marș al urii”.

„Distrugerea legii, ignorarea Constituției – asta ne-a mobilizat”, a declarat Marek, în vârstă de 51 de ani, la marșul din Varșovia. „Oamenii s-au săturat. Această amploare a hoției, a corupției… aceasta nu este o țară normală, este un fel de republică bananieră”.

Protestele au loc înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în această toamnă și au fost susținute de toate marile partide din opoziție. „Vom învinge”, scandau mulțimile din Varșovia, unde sute de autobuze special organizate au adus în această dimineață protestatari din întreaga țară.

Marșul a avut loc duminică, 4 iunie, cu ocazia aniversării alegerilor parțial libere din 1989, la care succesul mișcării Solidaritatea, condusă de Lech Wałęsa, a deschis calea pentru sfârșitul regimului comunist din Polonia.

La prânz, Donald Tusk – liderul Platformei Civice (PO), cel mai mare partid de opoziție, a apărut pe scenă pentru a se adresa mulțimii. Acestuia i s-a alăturat Wałęsa, precum și primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, care este liderul adjunct al PO.

sursa foto: Facebook/ Donald Tusk

„Când mă uit astăzi aici, în centrul Varșoviei, la mulțimea nesfârșită de oameni care au venit aici pentru a-și manifesta furia, dar și speranța, vreau să spun că de mult timp nu m-am mai gândit că cuvintele „aceasta este Polonia” se potrivesc atât de perfect unui moment și unui loc”, a declarat Tusk.

„Ne aflăm astăzi aici pentru ca toată Polonia, toată Europa și întreaga lume să vadă cât de puternici suntem și cât de mulți dintre noi sunt gata să lupte din nou pentru democrație și pentru o Polonie liberă”, a continuat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dacă aceleași probleme ca la noi se pare că sunt în majoritatea țărilor UE, înseamnă ca UE e cam defectă!