G4Media.ro

SURSE Soarta Secției Speciale ar putea fi decisă în noiembrie de Curtea…

SURSE Soarta Secției Speciale ar putea fi decisă în noiembrie de Curtea de Justiție a UE. Avocatul general al CJUE depune în septembrie concluziile în procesele deschise de magistrații români împotriva legilor Justiției PSD-ALDE

Avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE) va depune concluziile pe 23 septembrie 2020, ora 9:30, în procesele reunite deschise de magistrații din România împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiției, potrivit site-ului CJUE.

Aceasta înseamnă că, în noiembrie CJUE, ar putea pronunța un verdict privind legile PSD-ALDE, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Printre cele mai importante și controversate modificări la legile Justiției este cea privind înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Comisia Europeană a pledat că înfiinţarea de către puterea PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă legislaţia europeană, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor.

Practic, Comisia Europeană spune că Secţia Specială nu prezintă garanţii de independenţă. Comisia enumeră efectele nocive ale înfiinţării SIIJ: efect inhibator asupra magistraţilor, aparenţa influenţelor şi presiunilor exterioare asupra instanţelor, afectarea încrederii cetăţenilor în Justiţie.

În schimb, CSM-ul, condus pe atunci de Lia Savonea, a apărat SIIJ. În punctul de vedere trimis CJUE şi semnat de Savonea personal, fosta şefă CSM a combătut Mecansimul de coperare şi verificare (MCV) al Comisiei Europene şi a pus în discuție chiar competenţa CJUE de a se pronunţa dacă Decizia nr. 2006/928/CE (prin care a fost instituit MCV) „reprezintă sau nu un act adoptat de instituţiile, organele, oficiile sau agenţiile Uniunii, supusă astfel interpretării CJUE”.

Un punct de vedere similar cu al Liei Savonea a avut guvernul Dăncilă prin fostul agent guvernamental la CJUE, Radu Canțăr. De altfel, punctul de vedere semnat de Radu Canțăr conține paragrafe identice cu punctul de vedere trimis CJUE de către fosta șefă a CSM și se bazează pe datele Inspecției judiciare conduse de Lucian Netejoru. În plus, potrivit unor surse judiciare, Canțăr ar fi fost consiliat de profesioniști ai dreptului, susținători ai modificărilor PSD-ALDE la legile Justiției, precum magistrații asistenți de la CCR, Marieta Safta și Karoly Benke.

Punctul de vedere al Guvernului Dăncilă a chestionat caracterul obligatoriu al rapoartelor MCV de monitorizare a Justiției din România de către Comisia Europeană și a apărat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care ar avea rolul de a proteja magistrații de DNA.

Guvernul PSD a folosit concluziile controversate ale Inspecției judiciare care vorbesc de mii de dosare cu magistrați instrumentate de DNA, fără să precizeze însă că cele mai multe dintre ele erau simple plângeri soluționate cu clasare, iar DNA a arătat că a monitorizat, în realitate, doar 166 de magistrați.

În ultima ședință de Guvern de anul trecut, Guvernul Orban a adoptat un memorandum inițiat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care prevede desființarea SIIJ. Memorandumul nu are însă valoare juridică.

Foto: Adina Florea, SIIJ (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Pana atunci ne mananca cainii …

  2. hai CJUE! UE PSD!

  3. Nu suntem în stare de nimic. Doar de hoții barbare și de „Nimeni nu e vinovat”. Suntem, din 1990 -orice s-ar spune-, RUȘINEA EUROPEI. Dacă nu cumva a Planetei. Justiția, ca religia: „O frază de dânșii inventată”.

  4. Golancele românce au talharit lumea.

  5. IMPORTANT ESTE SA SE INCHIDA TOATE DOSARELE INFRACTORILOR DIN CASTELE PARTIDULUI !

  6. De ce uitati de fiecare data de UDMR? Si ei au contribuit la legile anti justitie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.