G4Media.ro

SURSE Dragnea vrea să schimbe prin decizie a Curții Constituționale sau prin…

SURSE Dragnea vrea să schimbe prin decizie a Curții Constituționale sau prin OUG completul de 5 de la Înalta Curte care îi va judeca apelul în dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea ia în calcul două variante prin care intenționează să schimbe completul de 5 judecători de la Curtea Supremă care îi va judeca apelul în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, dosar în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, au declarat surse din PSD pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, ar fi două metode prin care Dragnea intenționează să își ducă planul la îndeplinire.

 • 1. Sesizarea la CCR a unui conflict de natură constituțională cu Înalta Curte, pe modelul conflictului dintre Guvern și Președinte care a dus la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
 • 2. Emiterea unei ordonanțe de urgență de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cea care reglementează formarea completelor de la Curtea Supremă.

Conflict juridic de natură constituțională

Varianta sesizării Curții Constituționale – instituție constant favorabilă liderului PSD de când este condusă de Valer Dorneanu – ar fi prima opțiune a lui Liviu Dragnea. Modelul a fost deja testat și a funcționat cu succes în cazul Kovesi: Curtea l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, așa cum a solicitat Ministrul Justiției. Același lucru l-ar dori Dragnea și în acest caz: CCR să oblige Curtea Supremă să aplice imediat prevederea din legea 304 referitoare la formarea aleatorie completelor de 5, nu de la 1 ianuarie 2019, așa cum a decis conducerea ÎCCJ.

Problema este însă metoda prin care se poate ajunge la CCR. Dragnea și-ar dori să o facă ministrul Justiției, căruia i-a cerut public ”să se gândească la acest demers”. Dar, pentru că Tudorel Toader întârzie să ”facă ceva”, liderul PSD ia în calcul o sesizare a CCR din partea Parlamentului, au declarat surse din conducerea PSD pentru G4Media.ro. Sesizarea ar urma să fie semnată de el, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului.

Ordonanță de urgență

Cea de-a doua variantă luată în calcul de Liviu Dragnea este emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea imediată a legii 304. Surse politice au explicat pentru G4Media.ro că, din cauza reticenței lui Tudorel Toader de a iniția OUG-ul, acest lucru ar putea fi făcut de Toni Greblă, noul secretar general al Guvernului, instalat la începutul săptămânii. Varianta ordonanței de urgență este însă calea mai dificilă, deoarece Liviu Dragnea va trebui să o convingă și pe Viorica Dăncilă să fie de acord, fără semnătura ei fiind imposibilă o OUG.

Context: G4Media.ro a descris pe larg luptele grele din culise pentru modificarea componenței completului de la Înalta Curte care îi va da sentința definitivă lui Dragnea.

Sunt două complete de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ÎCCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste complete dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).

Completul care va da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea este cel condus de vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Dragomir, un complet considerat a fi unul foarte dur.

Completul de 5 Judecători P1 – Penal

Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia

Potrivit unor surse din magistratură, la începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuție schimbarea componenței C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiției, modificate de Coaliția PSD-ALDE).

Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.

Colegiul de conducere al ICCJ a decis însă că nu se impune schimbarea componenței C5-urilor în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componența C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorți la sfârșitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea că sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis că se va modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul acestui an pentru 2019, când se vor pune în aplicare prevederile noii legi și vor fi trași la sorți toți magistrații și nu vor mai fi membri de drept (detalii aici).

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat joi că este ilegal completul de 5 judecători de la Înalta Curte care va judeca începând cu 8 octombrie apelul în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, dosar în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Dragnea a spus că va discuta cu avocații să vadă ce poate face în acest caz, dar a exclus eventuale acțiuni parlamentare.

“O să studiez cu avocaţii mei ce demersuri putem face, este nelegal (completul de judecată – n.r.) pentru că legea, nu mai ştiu cât, care a modificat 304, spune cu totul altceva şi noi considerăm că este nelegal. O să vorbesc cu avocaţii azi şi mâine să vedem ce demersuri putem face”, a spus Dragnea, la Parlament.

Întrebat dacă va exista un demers pe această temă şi în Parlament, Dragnea a răspuns: “Nu, nu văd de ce”.

Duminică, Liviu Dragnea a susținut că se urmărește să fie băgat la pușcărie de un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție făcut cu încălcare legii.

”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a susținut Dragnea la Antena 3.

Luni, Dragnea a anunţat că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ.

”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a afirmat Dragnea, întrebat despre o solicitare de sesizare a CCR pe acest subiect.

Marți, preşedinta ICCJ Cristina Tarcea a răspuns acuzaţiilor preşedintelui PSD Livu Dragnea conform cărora la instanţa supremă nu se respectă legea, cu referire la reglementarea completelor de cinci judecători, afirmând că la Înalta Curte se respectă legea şi în ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc. Noua lege privind organizarea judiciară  prevede că toți judecătorii din complet sunt trași la sorți. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor (detalii aici).

Citește și: VIDEO Fiul lui Liviu Dragnea, apostrofat la un meci de fotbal: Ești patron pe banii furați de la copii! Pe ciordeală ești patron, bă!

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Varianta in care Dragnea isi semneaza singur sesizarea la CCR e noaptea mintii si a statului de drept, e Erdogan curat.

  • Si ce? Statul e partidul si partidul e statul, din 1948.

   Poporul e neinteresat de soarta lui, ca niste piloti kamikaze.

 2. Daca poate, atunci sa l schimbe !!!

  • Daca poti sa o s..i, de ce sa nu o s..i :))

  • @ion din balon: pentru ca are deja gura plina! 😛

  • Pe dragnea de la conducerea Camerei Deputaților?
   Măi @Morjane, ți-ai pierdut mințile? Vrei să rămâi fără bani de vodca?

  • Plina de penibil, ca un sclav adevarat ce este!

 3. Pluralul pentru COMPLET DE JUDECATĂ este COMPLETURI de judecată, nu complete. A se vedea, mai jos, ce spun DOOM2 și DEX-ul privind acest substantiv:

  !complét2 (bal, local, colectiv de judecată) s. n., pl. compléturi
  sursa: DOOM 2 (2005)

  COMPLÉT2, -Ă (1) compleți, -te, adj., (2, 3) COMPLETURI, s. n., (4) adv. 1. Adj. Care conține toate elementele necesare; căruia nu-i lipsește niciuna dintre părțile constitutive; întreg, desăvârșit, deplin, împlinit. ◊ Opere complete = ediție cuprinzând toate operele unui scriitor. ♦ (Despre un vehicul de transport în comun) Care are toate locurile ocupate; plin. 2. S. n. (În sintagma) Complet de judecată = colectiv alcătuit din numărul legal de judecători (și asesori) care iau parte la soluționarea unui litigiu. 3. S. n. (Ieșit din uz) Compleu. 4. Adv. În întregime, cu desăvârșire. [Var.: compléct, -ă adj.] – Din fr. complet, lat. completus.

  sursa: DEX ’09 (2009)

  • Daca tot esti atat de buna si atenta,de ce nu vorbesti cu domni de la g4 sa corectezi in mod oficial articolele inainte de postare?
   Vezi tu…intr-un trust mare de media gen haznaua3 unde se invart bani multicei sunt persoane a caror rol este de a corecta articolele…si chiar si asa apar destule greseli
   Aici sunt corectate de public neexistand atat de multi bani

  • Nu, pluralul e comploturi., nu v-ati uitat bine in dex.

  • Dragnea este disperat, pesta porcină avansează, tara fierbe, iar babele se piaptănă şi rezolvă probleme de gramatică ! Aveţi ordin pe unitate ?

 4. Si noi stam ca prosti si comentam de „familia traditionala”…problema grava in romania…facem referedum…ca este de o importanta cruciala sa scrie in constitutie „barbat,femeie”…vai de plm,da prosti mai suntem noi poporul asta…

  • Aștept să fiu contactată în acest sens, nu de alta, dar eu nu cunosc niciun domn de la G4Media și nici nu știu dacă ei simt nevoia imperioasă a unui corector. 🙂

  • silicon_v
   N-ai dreptate, acum, :), dar în mod sigur așa se vor chema NUMAI dacă îi iese figura lui daddy cu OUG privind schimbarea completului care îl va judeca la ÎCCJ. Din acel moment, comploturi se vor numi, nu completuri. Abia atunci, poate că DOOM2 și DEX-ul vor face modificările morfologice și semantice corespunzătoare…

 5. Așa au făcut și fac PSD și golanul politic Dragnea. Ei respectă legea. După ce o modifică.

 6. E haios junpânu.
  Își semnează singur reclamația la CCR – dorneanu să-i modifice completul care-l judecă și pentru care s-a zbătut atâta cu legea 304/2018.
  Adică :băi, am mituit judecătorii care trebuie și nu am parte de ei?”

 7. Pai de ce sa schimbe completul de judecata daca se considera nevinovat???? De ce ii este teama?

  Oricum CCR este o carpa comunista de toata jena. In momentul in care ar mai da inca o data raspuns pozitiv la un asemenea apel ar valida ca se afla in totalitate sub influentza politica a unei singure persoane.

 8. Propunem urmatorul Complet care sa-l judece pe Daddy:

  Preşedinte – Judecător Freud zis si ”Psih anal istul”

  Membrii titulari:
  1. Judecător Vaselina
  2. Judecător Alifie
  3. Judecător Dintosu’
  4. Judecător Clabuc

  • Scara,
   lipseste Magistratul-asistent pre numele sau Capsula Vasile !

   PS. Si atentie participa la „deliberari” si are „vot consultativ” ! 😉

  • Cap sulă zici că-l cheamă? Imi suna cunoscut, isi face cumva veacul invatandu-i pe ”cur santi” să cante la fluierul cu guşă…?!

 9. Si uite așa gravitează o țară întreagă, cu milioane de suflete, după un singur om..până când?? Omul asta a depășit orice limita de bun simț și înțelegere umana! Dar, prost nu e ăla care cere, ci ăla care da. Daca e lăsat, nu are probleme să depășească limita absurdului ( chiar daca milioane de oameni suferă, chiar daca o țară nu se dezvoltă ani de zile din cauza lui, chiar daca se pierd miliarde de euro- ce mai o subminare în toată regula a țării).

 10. Bai, PSD-istilior, chiar nu aveți nicio rușine să îl mai lăsați pe infractorul și mafiotul asta să facă ce vrea cu țara asta??? Deja e pe față și orice copil înțelege cine e si ce face! Chiar în așa hal v-au luat puterea și banii mințile??? Treziti-va odată , ați câștigat cu minciuni, cât credeți că mai tine până explodează mămăligă și în votanțiii voștri?? Nu va e mila deloc de ei, sunteți mândri de ce faceți, de cum se dezvoltă țara asta și copiii ei?

 11. Si cam intre cine ar fi conflictul asta ? Parlament si Curtea Suprema ? Pe ce motiv ? Pe ce motiv se baga parlamentul in organizarea curtii ? E absurd. Ca sa nu mai spun ca CCR se ingroapa daca da verdict in favoarea lui Dragnea, tinand cont ca a folosit argumentul aplicarii legii modificate incepand cu viitoarele mandate pentru a justifica validitatea mandatului lui Lazaroiu.

 12. Ca sa scape de de puscarie, Dragnea va trebui sa schimbe tot Codul Pensl si cel de Procedura Penala. Ce se va face nemernicul acesta, cand Romania va trebui sa adopte atat de ceruta de catre UE, a legii contra „spalarii banilor”? Ce va face borfasul cand se va stii cu siguranta ca Teldrum ii apartine? Ce legi va mai schimba, in interes propriu? Si asta nu este tot! Daca-l „scuturi” putin, mai scoti cateva dosare penale beton, de competenta DNA. Da de lucru mizeria asta de om, la o intreaga sectie penala……

 13. CCR-ul va transa problema penrtu ca iar este un conflct de natura constitutionala in favoarea lui dragnea, caci LEGEA bate REGULEMANTUL.

  Conform legii 303/2004, din 2014:

  „ART. 32”

  „(4) Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aprobă numărul şi compunerea completelor de 5 judecători, la propunerea preşedintelui Secţiei penale. ”

  „Judecătorii care fac parte din aceste complete sunt desemnaţi,

  „PRIN TRAGERE LA SORTI”

  , în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

  „(5) Completul de 5 judecători este prezidat de preşedintele sau vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci când acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de preşedintele Secţiei penale sau de decanul de vârstă, după caz.”

  http://portal.just.ro/36/Documents/INFORMATII_DE_INTERES_PUBLIC/INFORMATII_PUBLICE/LEGISLATIE_RELEVANTA/Legea%20nr.%20304-2004.htm

  ICCJ nu respecta, ci aplica regulamentul propriu care spefica „tragere la sorţi, în şedinţă publică, câte 4 sau, după caz, câte 5 judecători”.

  ” Art. 29. – (1) În scopul stabilirii completelor de 5 judecători în materie penală, preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemnează anual, ”

  „prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, câte 4 sau, după caz, câte 5 judecători”

  „din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fiecare complet.”

  http://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=5268

 14. CCR-ul va transa problema penrtu ca iar este un conflct de natura constitutionala in favoarea lui dragnea, caci LEGEA bate REGULEMANTUL.

  Conform legii 303/2004, din 2014:

  „ART. 32”

  „(4) Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie aprobă numărul şi compunerea completelor de 5 judecători, la propunerea preşedintelui Secţiei penale. ”

  „Judecătorii care fac parte din aceste complete sunt desemnaţi,

  „PRIN TRAGERE LA SORTI”

  , în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

  „(5) Completul de 5 judecători este prezidat de preşedintele sau vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci când acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de preşedintele Secţiei penale sau de decanul de vârstă, după caz.”

  http://portal.just.ro/36/Documents/INFORMATII_DE_INTERES_PUBLIC/INFORMATII_PUBLICE/LEGISLATIE_RELEVANTA/Legea%20nr.%20304-2004.htm

 15. ICCJ nu respecta, ci aplica regulamentul propriu care spefica „tragere la sorţi, în şedinţă publică, câte 4 sau, după caz, câte 5 judecători”.

  ” Art. 29. – (1) În scopul stabilirii completelor de 5 judecători în materie penală, preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemnează anual, ”

  „prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, câte 4 sau, după caz, câte 5 judecători”

  „din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fiecare complet.”

  http://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=5268

 16. Prima varianta e o bazaconie juridica de zile mari !

  NU ARE CUM SA EXISTE CONFLICT JURIDIC intr-o astfel de chestiune, in care se incearca sa se repare cu mana altuia prostia legiuitorului care nu a stiut ca in astfel de situatii precum cea reglementata in chestiunea compunerii completelor de judecata de 5 judecatori de la ICCJ, este nevoie de o norma tranzitorie care sa faca aplicabila de indata si pe deplin modificarea legislativa, motiv pt care sunt convins caTudorel trebuie sa se declare fericit daca va gasi la CCR unul maximum doi judecatori care sa marseze la aceasta idee !

  Cea de-a doua varianta este corecta dpdv juridic dar sper ca nu va fi acceptata de docila Veorica si nici de Slugarel !

  PS. Cei care l-au incurcat pe Dinti de Grebla, sunt faimosii juristi Florin Ciordache, Eugen Pricolicea si Serban Niciolaie ! 😉

 17. Omul e sigur că reuşeşte cu Referendumul, datat în prealabil.

 18. Problema nu este daca este vinovat (lucru sustinut de completul de 3 judecatori care l’au comdamnat la 3,6 ani inchisoare cu executare) sau nevinovat (lucru care il sustine dragnea ) ci care complet ii judeca apelul. Rezulta ca sunt cativa judecatori care sunt de partea lui dragnea si il vor face scapat. Dar astia nu sunt majoritari in completul de acum.
  Asta e!
  PUSCARIE PLACUTA Alifie si Vaselina te asteapta ma prastie !

 19. Daca animalul asta nu ia sentinta ca toti muritorii de rand, ce-a patit Ceausescu va fi minciuna pe langa ce va pati ticalosul asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.