G4Media.ro

Suedia: Banca centrală surprinde cu o majorare a dobânzii cu 100 de…

Sursa foto: Pixabay / Golden Fotonios

Suedia: Banca centrală surprinde cu o majorare a dobânzii cu 100 de puncte de bază

Banca centrală a Suediei a anunțat marți o creștere peste așteptări a ratei dobânzii cheie cu un punct de bază, până la 1,75%, și a avertizat că intenționează să continue înăsprirea politicii monetare pentru a combate inflația, potrivit boursorama.com.

Majorarea ratei este cea mai mare din Suedia din noiembrie 1992.

„Inflația este mai mare decât se aștepta Riksbank în luna iunie și se așteaptă să se accelereze în continuare până la sfârșitul anului”, a precizat banca centrală într-un comunicat.

„Se așteaptă ca rata dobânzii de politică monetară să continue să fie majorată în următoarele șase luni.”

Inflația în Suedia a ajuns la 9,0% în august, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, pe măsură ce creșterea bruscă a prețurilor la energie s-a răspândit treptat în economie.

„Prin majorarea în continuare a ratei dobânzii de politică monetară astăzi, se reduce riscul unei inflații mai mari pe termen lung și, odată cu acesta, riscul unei noi înăspriri a politicii monetare în viitor”, se arată în comunicatul Riksbank.

Analiștii intervievați de Reuters înainte de ședința de politică monetară se așteptau în marea lor majoritate la o majorare a ratei dobânzii de politică monetară cu doar 75 de puncte de bază.

Banca centrală se așteaptă acum ca economia suedeză să se contracte cu 0,7% anul viitor și ca rata dobânzii de politică monetară să atingă un maxim de aproximativ 2,5% în al doilea trimestru din 2023, față de un maxim de aproximativ 2% la începutul anului viitor, în iunie.

„Noi (….) ne așteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să crească și mai mult și nu excludem un vârf de 3,5% la sfârșitul anului 2023”, a comentat Kristian Feste, șeful departamentului de rate fixe de la Ohman Group.

Pe piața valutară, coroana suedeză nu a beneficiat decât pentru scurt timp de anunțurile Riksbank, iar în jurul orei 08:00 a cedat 0,14% față de euro, la 10,81, și 0,18% față de dolar, la 10,78.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. 100 de puncte procentuale??? Bai băieți… cred ca va e greu când primiți restul la magazin 🙂 de aia ați ales “școala de jurnalism” a lui Petrică?

  2. 1 punct procentual (1%) sau 100 de puncte (100%)?

  3. Cine urmeaza? Daca devine tendinta, va duce la recesiune.