G4Media.ro

Subiect de controversă în comunitatea maghiară: proiectul chestionarului de recensământ nu oferă…

Subiect de controversă în comunitatea maghiară: proiectul chestionarului de recensământ nu oferă opțiunea de a alege între identitatea secuiască și cea cengăiască

În România a creat nedumerire pe reţelele de socializare faptul că proiectul chestionarului de recensământ nu oferă opţiunea de a alege identitatea secuiască sau ceangăiască, transmite MTI.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, le-a cerut maghiarilor din Transilvania să-şi trăiască identitatea regională într-o altă formă, iar la recensământ să se declare maghiari.

Pe portalurile de socializare însă a pornit o dispută aprinsă pe acest subiect, după ce s-a aflat că proiectul chestionarului cuprinde 6 subcategorii pentru naţionalitatea română, 5 pentru naţionalitatea germană şi 13 subcategorii pentru naţionalitate romă, în timp ce doar naţionalitatea maghiară nu are subcategorii.

Văzând disputa, Zoltán Zakariás, deputat din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a anunţat pe pagina sa de socializare că a iniţiat, împreună cu József Kulcsár Terza, deputat al Partidului Civic Maghiar (PCM), includerea în formularul de recensământ a subcategoriilor secui şi ceangău, subordonate identităţii maghiare.

Reprezentanţii celor două partide mici, care activează în parlament în cadrul grupului parlamentar al UDMR, au înaintat propunerea „reprezentanţilor în guvern” ai UDMR.

Într-o declaraţie dată marţi portalului Maszol.ro, Hunor Kelemen a reamintit îngrijorarea că identităţile regionale maghiare nu vor fi incluse în identitatea maghiară la centralizarea datelor.

„Această teamă este una reală, deoarece chiar şi la recensământului de probă a apărut problema neincluderii secuilor în comunitatea maghiarilor. Acum a apărut proiectul chestionarului de recensământ, care nu este încă definitiv, deci va fi schimbat, în acest proiect nu există nicio subcategorie pentru naţionalitatea maghiară” – a explicat politicianul.

Preşedintele UDMR a anunţat că va iniţia includerea în chestionar a secuilor şi ceangăilor ca subgrupe ale etniei maghiare. Hunor Kelemen a adăugat însă că, la recensământul din 2011, nu s-a reuşit specificarea identităţii ceangăieşti ca subcategorie a naţionalităţii maghiare, deoarece printre ceangăi unii se consideră maghiari, în timp ce alţii se consideră români.

Hunor Kelemen a mai menţionat că, la recensământul precedent, naţionalităţii secuieşti i-a fost asociată limba maternă secuiască, lucru pe care nu îl consideră corect. „Fie că trăim în Ţinutul Secuiesc, în Ţara Călatei, în Partium, Banat sau Câmpia Transilvaniei, maghiara este limba noastră maternă, cultura noastră este maghiară şi ne încadrăm cu toţii în identitatea maghiară” – a explicat preşedintele UDMR.

Sursa: MTI/ Rador/ Traducere: Andrei Demeny

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Da… sunt și ceangăi. În Brașov-Săcele, în Bacău….

  • Care ceangăi ?

   Până acum 15 ani nici nu era inventat acest termen pentru românii romano-catolici din Moldova apuseană. O invenție stupidă a regimului Orban pentru a mai cere autonomii și în vechiul Regat.

  • voi, extremiștii ep. de Iași, pe cine credeți că mai păcăliți cu „româno-catolicii”?

 2. După știrile din ultima perioadă, UDMR pare foarte interesat de recensământ.La fel și statul maghiar.

 3. Justă reacţia comunităţii, din moment ce sunt o grămadă de subcategorii pentru alte naţionalităţi, dar nu şi pentru maghiari. Politicienii şi serviciile ne transmit că totul e lapte şi miere în comunităţile minoritare din România. Realitatea, însă, e cu totul alta. Şi pornim de la banalele plăcuţe cu denumirile localităţilor: ori nu există şi în limba minorităţii, ori sunt scrise greşit. De străzi… nu mai zic.

 4. Oare cate tari or mai avea aceasta diversitate etnica si culturala?
  Romania este foarte interesanta, doar ca trebuie sa tinem unii cu altii, asa diversi cum suntem.

 5. In mod normal, ungurii ar trebui sa doreasca sa para multi. Daca unii se vor declara ceangai, desi ceangaii nu sunt chiar unguri, care va fi bucuria ungurilor?

  Mai realist, este vorba despre jeluiri tipice sudului Europei. Daca incluzi ceangaii printre optiuni, te intreaba de ce sabotezi marele popor maghiar in Romania. Daca nu ii incluzi, de ce ii persecuti? Etc

 6. Minoritarii romi din secuime, care vorbesc ungureste, unde e vine sa fie trecuti?

 7. Treaba asta cu etnia, in ziua de azi mai conteza la primitivi, doar astia se mai inflacareaza. In rest, e pur statistica.

  • @ Draggy

   Conteaza si daca esti recompensat cumva ca declari ceva anume.
   In alta ordine de idei, etnic vorbind, sunt romani care la recensamant s-au declarat daci.
   Aparte de elementul inovativ care mi se pare comic, iata inca o cale de a diminua nr. majoritarilor si de a crea o noua minoritate, care se poate afilia cuiva ori care poate cere autonomie, din lipsa de stat pe undeva. Totul e sa invete lb. latina.

  • Mai schimbă placa, bă șovine „Din public”. Românilor oare ce le iese din treaba asta cu declaratul în „români” și nu gipsani?

 8. Exacto, exacto fratello.
  Cum se spune la romani in Italia? Tzagan😂😂😂😂