G4Media.ro

SUA vor desfășura o navă a gărzii de coastă în Papua Noua…

Sursa foto: Wikipedia - Dvids / D. L. "Paul" Farley

SUA vor desfășura o navă a gărzii de coastă în Papua Noua Guinee, dar susţin că nu doresc o bază permanentă / Washingtonul încearcă contracareze influența puternică a Chinei în regiune

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat joi viitoarea desfăşurare a unei nave a gărzii de coastă a SUA în Papua Noua Guinee, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze cooperarea în domeniul apărării în faţa concurenţei acerbe din partea Chinei pentru influenţă în zonă, relatează AFP, citată de Agerpres.

Austin a subliniat, de asemenea, că SUA nu încearcă să stabilească o bază militară permanentă în Papua Noua Guinee, dorind să atenueze îngrijorările că un pact de apărare semnat recent ar putea reduce independenţa acestei naţiuni din Pacificul de Sud.

„O navă a gărzii de coastă a SUA va fi aici în august”, a spus Austin, subliniind necesitatea unei cooperări în materie de „aplicare a legii maritime” în domenii precum pescuitul ilegal şi traficul de persoane.

„Vreau să fie clar că nu căutăm să stabilim o bază permanentă în Papua Noua Guinee”, a spus Austin, care devine primul oficial al Pentagonului care vizitează Papua Noua Guinee.

Cele două state au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării în mai care stabileşte cadrul ca SUA să modernizeze porturile şi aeroporturile din Papua Noua Guinee în scop militar şi civil, potrivit Reuters.

În cadrul vizitei în Papua Noua Guinee, Austin s-a întâlnit cu premierul James Marape, cu care a discutat despre aprofundarea legăturilor şi despre venirea navei americane.

Marape a precizat că al doilea oraş al ţării, Lae, un mare port de mărfuri, a fost desemnat ca bază americană pentru managementul dezastrelor.

Textul acordului din domeniul apărării permite staţionarea de forţe şi echipamente ale SUA în Papua Noua Guinee.

Austin a spus că cele două ţări îşi aprofundează o relaţie deja existentă în domeniul apărării şi că înţelegerea va permite modernizarea forţei de apărare din Papua Noua Guinee şi va spori interoperabilitatea.

„Scopul nostru este de a ne asigura că întărim abilitatea Noii Guinee de a se apăra şi de a-şi proteja interesele”, a declarat oficialul american.

Statele Unite şi aliaţii lor încearcă să descurajeze naţiunile insulare din Pacific să stabilească legături de securitate cu China, o îngrijorare tot mai mare pe fondul tensiunilor legate de Taiwan şi după ce Beijingul a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...