G4Media.ro

SUA şi UE susţin eforturile de aderare ale statelor din Balcanii de…

SUA şi UE susţin eforturile de aderare ale statelor din Balcanii de Vest, însă atrag atenţia asupra situaţiei din Bosnia

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat, miercuri, susţinerea faţă de eforturile statelor din Balcanii de Vest de a adera la Uniunea Europeană, însă au atras atenţia şi asupra „retoricii tot mai controversate” din Bosnia, transmite Reuters, citată de Rador.

Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo şi Albania îşi doresc să se alăture blocului european de 27 de state, însă progresul în direcţia aderării a fost lent. Într-o declaraţie comună, la aproape o săptămână de la discuţiile de la Washington, dintre înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, UE şi guvernul SUA au asigurat Balcanii de Vest că susţin extinderea UE.

„Locul acestor regiuni este în Uniunea Europeană”, se precizează în comunicat. Totodată, Washingtonul şi Bruxelles-ul susţin eforturile din Bosnia de a „promova reforma electorală şi constituţională” şi de a menţine „funcţionalitatea instituţiilor statului”.

„Avem îngrijorări serioase în legătură cu retorica tot mai controversată din Bosnia şi Herţegovina”. „Facem apel la toate părţile să respecte şi să protejeze instituţiile statului, să reia dialogul contructiv şi să ia măsuri pentru a promova progresul pe calea integrării europene – inclusiv prin reforme relevante”, conform declaraţiei comune a Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bosnia, nu te grăbi, UE egal.. uie