G4Media.ro

SUA și Japonia se angajează la un front unit pentru a contracara…

SUA și Japonia se angajează la un front unit pentru a contracara pretențiile Chinei

Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida s-au angajat vineri, în cadrul unei discuţii prin videoconferinţă, să contracareze ambiţiile Chinei în Asia-Pacific şi să se coordoneze îndeaproape în faţa ameninţărilor Rusiei în Ucraina, relatează Agerpres, conform AFP.

De la venirea sa la Casa Albă în urmă cu un an, Joe Biden a ţinut să facă o prioritate din restabilirea importanţei relaţiei americano-japoneze, promiţând să relanseze alianţele Statelor Unite care au avut de suferit în timpul precedesorului său Donald Trump.

„A fost o onoare să discut cu premierul Kishida pentru a aprofunda alianţa dintre SUA şi Japonia – piatră de temelie pentru pacea şi securitatea în regiunea Indo-Pacifică şi în întreaga lume”, a scris preşedintele american după aproximativ 80 de minute de discuţii.

Dialogul i-a permit preşedintelui democrat „să sublinieze forţa relaţiei dintre SUA şi Japonia şi să ne dezvoltăm viziunea comună privind o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, a precizat vineri Casa Albă într-un comunicat.

Cei doi lideri şi-au exprimat astfel hotărârea „de a respinge încercările Republicii Populare Chineze de a schimba stau-quo-ul în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud” şi au împărtăşit „îngrijorarea” privind „practicile Chinei” în Hong Kong şi în Xinjiang, conform administraţiei americane.

Joe Biden şi Fumio Kishida s-au angajat de asemenea „să lucreze strâns împreună pentru a descuraja o agresiune rusă împotriva Ucrainei”, scrie Casa Albă.

Totodată, cei doi lideri „au condamnat” recentele tiruri de rachete balistice al Coreii de Nord, care a sugerat joi că şi-ar putea relua testele nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale, un motiv major de îngrijorare pentru cele două ţări.

Biden şi Kishida au evocat de asemenea lupta împotriva proliferării nucleare, pandemia de COVID-19, alianţele economice din regiune şi erupţia vulcanică din Insulele Tonga.

Predecesorul lui Fumio Kishida, Yoshihide Suga, a fost primul lider străin care l-a primit pe Joe Biden după instalarea acestuia în funcţie.

Sursa foto: Flickr / The White House

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cu Japonia este o cooperare productiva si benefica pentru omenire, cu totul altceva decât cooperarea cu banditii romani si bulgari.

    • Nu mai consuma șobolani! Nu vezi că această alimentației a ta te împiedică să gândești sănătos?