G4Media.ro

SUA se așteaptă la un atac major iminent cu rachete sau drone…

SUA se așteaptă la un atac major iminent cu rachete sau drone asupra Israelului din partea Iranului sau a grupărilor afiliate republicii islamice (surse)

SUA și aliații săi cred că sunt iminente atacuri majore cu rachete sau drone din partea Iranului sau a proxy-urilor republicii islamice împotriva unor ținte militare și guvernamentale din Israel, în ceea ce ar însemna o extindere semnificativă a războiului care a început acum șase luni între Tel Aviv și gruparea teroristă Hamas, transmite Bloomberg, care citează surse familiarizate cu aceste informații.

Potențialul atac, posibil cu ajutorul unor rachete de înaltă precizie, ar putea avea loc în următoarele zile, au declarat sursele citate, care au solicitat anonimatul. Acest atac este văzut mai degrabă ca o chestiune de când, nu dacă, a spus una dintre persoane, pe baza evaluărilor serviciilor de informații americane și israeliene.

Țițeiul Brent, referința globală, a crescut cu peste 1%, ajungând să se tranzacționeze la peste 90 de dolari pe baril în urma acestei știri. Petrolul a crescut cu 16% în acest an, pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu.

Publicitate electorală

Iranul a amenințat că va lovi Israelul ca represalii la atacul de săptămâna trecută asupra unui complex diplomatic din capitala siriană Damasc, în urma căruia au fost uciși înalți oficiali militari iranieni. Israelul nu a recunoscut în mod explicit că se află în spatele acelui atac, urmând în mod tradițional o politică de ambiguitate cu privire la operațiunile sale din Siria, Liban și din alte părți.

Aliații occidentali ai Israelului au fost informați că instalațiile guvernamentale și militare israeliene ar putea fi vizate, dar nu se așteaptă ca instalațiile civile să fie vizate, au spus sursele citate. Oficialii americani ajută Israelul în ceea ce privește planificarea și împărtășirea evaluărilor de informații, au spus persoanele respective. Israelul le-a spus aliaților că așteaptă ca acest atac să aibă loc înainte de a lansa o altă ofensivă terestră împotriva Hamas la Rafah, în Gaza, deși nu este clar cât de curând ar putea începe această operațiune.

Serviciile de informații americane și occidentale indică faptul că un atac din partea Iranului și a proxy-urilor sale nu ar putea veni neapărat din nordul Israelului, unde este implantată mișcarea Hezbollah, aliatul Teheranului în Liban, au declarat persoanele respective.

Oficialii israelieni sunt de acord cu punctul de vedere al aliaților. De asemenea, ei au amenințat public Iranul că, dacă va lovi teritoriul israelian, Israelul va ataca teritoriul iranian.

Anterior, miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a repetat jurământul de a riposta împotriva Israelului pentru lovitura de la Damasc, despre care a spus că echivalează cu un atac asupra teritoriului iranian.

Misiunile diplomatice străine se pregătesc deja pentru potențiale lovituri, făcând planuri de urgență pentru evacuare, pe fondul solicitărilor autorităților israeliene cu privire la provizii de urgență precum generatoare și telefoane prin satelit, a declarat una dintre surse, precizând că nu are cunoștință de nicio misiune occidentală care să planifice o evacuare imediată.

În timp ce SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru o încetare a focului în Gaza, administrația Biden a semnalat, de asemenea, că este pregătită să sprijine țara în cazul unui atac din partea Iranului sau a proxy-urilor sale.

„De asemenea, dorim să abordăm amenințarea iraniană de a lansa un atac semnificativ – ei amenință să lanseze un atac semnificativ în Israel”, a declarat miercuri președintele Joe Biden. „Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a reprezentanților săi este de fier. Permiteți-mi să o spun din nou, de fier – tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului.”

Nu este încă clar dacă un potențial atac al Iranului și al proxy-urilor sale ar transforma conflictul într-un război mai amplu și mai prelungit, a declarat una dintre persoane. Un atac direct iranian asupra unui oraș israelian ar fi o premieră și ar intensifica ostilitățile într-un mod major. Săptămâna trecută, Israelul a bruiat semnalele de navigație deasupra zonei metropolitane Tel Aviv, în pregătirea unui potențial atac.

Ambasadele israeliene au fost, de asemenea, considerate ținte pentru potențiale atacuri în urma atacului asupra Damascului de săptămâna trecută, mai multe misiuni din întreaga lume fiind închise.

Principala grupare proxy a Iranului este Hezbollah, care are sediul în sudul Libanului și care schimbă focuri de armă cu forțele israeliene aproape zilnic de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie. De la începutul războiului, zeci de mii de oameni au fost evacuați din nordul Israelului și din sudul Libanului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...