G4Media.ro

SUA redeschide consulat în Groenlanda. Anunțul vine la mai puțin de un…

SUA redeschide consulat în Groenlanda. Anunțul vine la mai puțin de un an de când Trump a anunțat că vrea să cumpere acest teritoriu

Statele Unite vor redeschide un consulat în Groenlanda, după mai bine de şase decenii, a anunțat șeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo. Demersul e considerat drept încercare, din partea Washingtonului, de a-şi consolida prezenţa în regiunea arctică, în contextul competiţiei pentru putere cu China şi Rusia – a transmis, miercuri, DPA, conform Agerpres.

Anunţul vine la mai puţin de un an după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte să cumpere acest teritoriu autonom danez.

Teritoriul îngheţat dintre Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic dispune de o largă autonomie în cadrul regatului danez, însă Copenhaga deţine prerogativele în materie de politică externă, apărare şi politică monetară.

Arctica se transformă rapid într-o zonă de competiţie geopolitică între marile puteri ale lumii. Statele Unite au avut ultima dată un consulat la Nuuk, capitala Groenlandei, în anii 1940 şi 1950, parţial pentru a avea un cap de pod în regiune în apărarea împotriva Germaniei naziste

Oferta de achiziție lansată de Trump, anul trecut, a fost respinsă prompt de autorităţile de la Copenhaga, motiv pentru care președintele SUA și-a anulat, ulterior, vizita de stat programată în Danemarca. Administraţia Trump a prezentat oferta ca pe un agajament imobiliar, la momentul respectiv, iar premierul danez, Mette Frederiksen, a calificat ideea drept „absurdă”.  Donald Trump s-a declarat deranjat de remarca „rătăcioasă”. a premierului. Ulterior, princiiple diplomaţiei au învins, iar cele două ţări au pus capăt disputei.

 

Sursa foto: Whitehouse.gov

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Bine este sa cumpere romania rugam america sa cumpere romania

  2. Poate cumpăra Groenlanda America!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.