G4Media.ro

SUA: Popularitatea stabilă a președintelui Trump continuă să intrige analiștii

SUA: Popularitatea stabilă a președintelui Trump continuă să intrige analiștii

Rata de popularitate a președintelui Donald Trump continuă să rămână aproape neschimbată printre americani, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat liderul de la Casă Albă în ultima perioada. Potrivit mai multor sondaje de opinie realizate recent, numărul celor care sunt de acord cu felul în care republicanul își exercită atribuțiile de șef al administrației Statelor Unite se învârte în jurul valorii de 45%, în timp ce Rasmussen Reports, care urmărește zilnic performanțele președintelui, a indicat vineri că 50 % dintre alegătorii probabili aprobă performanțele lui Trump la Casă Albă.

Analiștii sunt de acord că aceste cifre sunt surprinzător de mari pentru un președinte care a fost confruntat cu mai multe crize în ultimele luni, între care închiderea parțială a guvernului federal, disputele cu Congresul privind imigrația la frontiera de sud, mărturia dramatică a fostului său avocat și numeroasele investigații declanșate de comitetele dominate de politicieni democrați, care vizează aspecte politice, financiare sau de afaceri ale lui Trump și ale familiei sale.

Conform Real Clear Politics (RCP), care prezintă o medie a mai multor sondaje de opinie realizate la nivel național, rata de favorabilitate a lui Trump continuă să crească printre alegătorii americani potențiali.

După ce un sondaj recent publicat de NBC News / Wall Street Journal a indicat că ratingul de aprobare a lui Trump este de 46% printre alegătorii înregistrați, media sondajelor RCP s-a ridicat la 44.4%, cea mai mare cota înregistrată după octombrie 2018, când Senatul l-a confirmat pe Brett Kavanaugh judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Real Clear Politics arată că 53.3% dintre alegătorii americani au o părere nefavorabilă despre liderul de la Casa Albă.

Cea mai mare medie de favorabilitate a președintelui Trump în sondajele RCP a fost de 46%, imediat după inaugurarea sa în funcția de președinte al Statelor Unite, în ianuarie 2017. Două luni mai târziu, această cota a scăzut sub 44% și a rămas acolo aproape constant, revenind doar pentru scurt timp peste acest nivel în mai, iunie și octombrie 2018.

Cei de la FiveThirtyEight arată în ultimul sondaj că, la nivel național, 41.8% dintre americani sunt de acord cu felul în care Trump se achită de obligațiile de președinte, în timp ce 53.4% dezaprobă acest lucru.

Ultimul sondaj realizat de Gallup indică că președintele Donald Trump avea o rată de favorabilitate de 43% la începutul lunii martie, cu o medie de 40 % de la preluarea mandatului. Cea mai mare rată de popularitate a lui Trump în sondajul Gallup a fost de 45%, în timp ce rata cea mai scăzută a fost de 35%.

Așa-numitul Presidential Tracking Poll al celor de la Rasmussen Reports, care urmărește zilnic performanțele președintelui, a indicat vineri că 50% dintre alegătorii probabili din SUA aprobă performanțele lui Trump la Casa Albă. Patruzeci și nouă la sută o dezaprobă. Cifrele includ pe cei 37% care aprobă cu fermitate felul în care Trump acționează că președinte și pe cei 42% dintre alegătorii probabili care dezaprobă performanțele republicanului.

Trebuie menționat că, în timp ce Rasmussen publică în mod consecvent rezultate mai favorabile pentru republicani decât alte sondaje de opinie, această companie a fost, de asemenea, cea mai corectă în prezicerea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2016. Trump a reușit atunci să câștige cursa pentru Casa Albă în fața rivalei democrate Hillary Clinton, deși cele mai multe dintre sondajele de opinie îl plasau pe locul al doilea, cu șanse relativ reduse de a deveni președinte al Statelor Unite.

Așa cum am explicat și cu alte ocazii, rata de favorabilitate a lui Trump – care se menţine stabilă şi dă semne că este chiar în creştere uşoară – este o surpriză pentru mulți comentatori americani. De cel puțin doi ani de zile, de când republicanul a preluat fotoliul de la Casa Albă, multe voci au afirmat că scandalurile în care au fost implicați Trump și apropiații săi vor afecta cu certitudine rata de popularitate a liderului republican. Iată însa că, deocamdată, aceste lucruri nu se confirmă.

E adevărat că, la fel cum se întâmplă în acest moment în America – o țară profund divizată, în special în funcție de părerile politice – sondajele de opinie au și ele rezultate diferite. Un lucru este însă cert: rată de popularitate a lui Donald Trump se situează undeva între 40 și 50 la sută, ceea ce reprezintă o cifra importantă pentru un președinte care, atunci când și-a anunțat candidatura la Casa Albă, nu era creditat cu obținerea unui rezultat satisfăcător nici măcar în alegerile interne din Partidul Republican.

Recent, închiderea parțială a guvernului federal pentru 35 de zile, declarațiile acuzatoare făcute de fostul său avocat, Michael Cohen, în fața Congresului și opoziția vehementă la decizia președintelui de a declara starea de urgență pentru a obține fondurile necesare construcției unui zid la granița dintre SUA și Mexic păreau că vor afecta popularitatea lui Trump. Baza sa electorală rămâne însa stabilă și, încurajată de cifre economice pozitive, continuă să îl susțină pe republican, în timp ce numeroasele scandaluri care au afectat administrația Trump nu-i erodează semnificativ suportul printre aceștia. Experții cred că explicația acestui fenomen este aceea că baza sa electorală nu acordă o atenție prea mare chestiunilor politice şi scandalurilor de la Washington, așa cum fac analiştii, politicienii și elitele mass-media, iar declarațiile celor care anunță prăbușirea iminentă în sondaje a președintelui trebuie privite cu prudență.

În plus, vehemenţa democraţilor şi a presei liberale din Statele Unite nu face altceva decât să întărească suportul pe care liderul de la Casa Albă îl primeşte de la susţinătorii săi, care nu doresc să-şi abandoneze liderul, chiar și atunci când el face un pas greşit. Cu cât Trump este criticat mai mult de către mass-media, cu atât mai mult baza lui electorală pare să se strângă în jurul lui, a concluzionat anul trecut Fred Yang, specialist în realizarea de sondaje de opinie. Descriere care rămâne la fel de adevărată și în această perioadă.

Surse: USA Today, Rasmussen Reports, Real Clear Politics

Foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Trump e un fel de cowboy modern. Americanii au westernul sălbatic în sînge.

    • Asta vor si asta ii face fericiti: un mod simplu si pur de viata. S-au saturat de vesnicele crize europene facute de europeni, de copii africani ucisi de foamete cand parintii lor au unica indeletnicire folorirea ak400, de popoare imbecile care-si aleg scursuri ca lideri…

  2. ar fi bine sa vedem profilul fanilor lui Trump, citi din ei au facut scoala, ce IQ mediu au, se pare ca Trump a strins toti prostii in jurul sau

    • Eu il aprob(într-o oarecare măsură) pe Trump, și nu mă interesează părerile „analistilor” lu’ pește prăjit, și nici scandalurile in care e implicat. Cît despre nivelul educațional… o licență și un master in IT, în dreptul meu.
      De asemenea, mi se pare o gravă eroare să-i punem pe același nivel pe el și un infractor ca Dragnea.
      Iar jignirile aduse celor care susțin un personaj diferit față de cel pe care-l susții tu, duc a lipsă acută de bun simț. Ai o opinie, ok. Eu am alta, e ok? 🙂

    • Serios? Asta te doare pe tine? Profilul americanilor care l-au votat pe Trump e mai divers decât va închipuiți voi ăștia, “elitele românești” care nu va duceți la vot ca nu va interesează dar după aceea urlați ca “aoleo democrația noastră, ne-o terfelește psdul”. Când țara ta e invadata imigranți ilegali, când uniunea europeană și alte tari profita de gogorițe ca acordul de la Paris, când banii americani se cheltuie in tari care nu au respect pentru națiunea care ii ajuta, de ce ai vrea sa votezi cu altcineva? De ce ai promova o agenda a minorităților?

    • Sustinatorii lui Trump sunt cei mai prosti oameni din SUA.

    • ceva video despre suporterii lui trump
      https://www.youtube.com/watch?v=UmtB9Jo7IG8
      in Romania cu psd e cam aceeasi situatie, apropo, in afara de logica foarte slaba pe care o au se mai adauga problema memoriei foarte scurte. doar Trump spunea ca va construi zidul pe banii mexicanilor iar acuma cere 8 miliarde de la cetatenii sai, s-a uitat ?

    • La o simpla cautare pe YouTube poți găsi cel putin o suta de videoclipuri cu democrați idioți… așa ca nu e relevant. Nu uita ca și in minunata voastră țara aveți “genii” și roti motrice care cor sa trăiască in grupuri, nu familie care visează la desființarea proprietații și la lucruri gratis. Sa nu uitam peisajele idilice din România cu sate in paragina și oameni abrutizați de băutura și de atâtea facultăți absolvite. Trump e președinte de doi ani și jumătate aproape iar susținerea lor nu vine doar din partea republicanilor. Sunt ai democrați care au votat cu el in ciuda hoastei de Hillary. Iar momentul asta din partea Democraților nu exista un rival demn de luat in seama, Bernie, Kamala, Warren, Cory Booker sau Beto O’Rourke sunt doar niște bezmetici care susțin plata de “reparații” către populația de culoare, veganismul, taxarea cu 90 la suta a corporațiilor și 70 la suta a persoanelor iar mai nou au decis ca o avere de 10 mil de dolari e suficient. Nimeni nu are nevoie de mai mult. Ca sa mu Mao vorbim de open borders și universal healtcare…

  3. Esti probabil cel mai penibil trol ever:) a 2087(știm ca tu esti)-a oară când afirmi așa ceva fără ca măcar sa ai idee despre ce vorbești:) va meritați soarta cu vârf și îndesat… visam libertate dar ne lăsam conduși de veorica, dragnea și orlando… aa și valcov. Critici la adresa americanilor când te ascunzi de ruși in spatele bazei de la deveselu și a soldaților de la Kogălniceanu…

    • Zise Dobre, las-o obamistulte! Ești trol democrat, ia-o pe Hillary și plecați în Turcia!

    • Esti fan deniro si crezi ca e cool sa-l urasti pe trump. De ce e rau trump? Ca sa raspunzi trebuie sa-ti suprasoliciti unicul neuron, si ala e cuplat la politically corectness news.

  4. Pai va spun eu, ceva ce analistii nu reusesc sa priceapa, ceva ce americanii apreciaza:

    Omul are sange in cojones. Punct.

    In rest, puteti discuta oricat: a facut bine, a facut rau, a facut destule.
    S-a luat de coarne cu unii, s-a imprietenit cu altii.

    At the end of the day, Trump face. Si asta conteaza enorm.

  5. Efectul fake news si al jumatatii de creier active.
    Lumea crede ca totul e fake news si incapabili de a filtra refuza sa creada si dovezi irefutabile.
    Rezultatul e ca orice ar face dl. Idiot de la Casa Alba pana nu ii va lovi direct pe alegatori ei vor refuza sa creada ca e adevarat.

    • Ia explica-ne tu cu jumătatea ta activa ce a făcut bine și ce a făcut rău pana acum? Dar cu cuvintele tale…

    • Razvane, ești tot Zise Dobre? Sau ești alt obamist? Ești trol democrat, ia-o pe Hillary și plecați în Turcia!

    • Razvane, este posibil ca tu sa fii cel care refuza sa filtreze? Este posibil ca tu sa fii cel care continuă stângist in ciuda dovezilor irefutabile? Este posibil ca tu să fii dl.idiot? ( Scuze, nu vreau sa te jignesc. Am folosit limbajul tău)