G4Media.ro

SUA avertizează că, în jurul datei de 15 aprilie, Coreea de Nord…

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

SUA avertizează că, în jurul datei de 15 aprilie, Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear, pentru a marca 110 ani de la nașterea lui Kim Il Sung, fondatorul dinastiei actuale de la Phenian

Phenianul ignoră încercările americane de dialog şi ar putea efectua un prim test al unei arme nucleare de mai bine de cinci ani, la jumătatea lui aprilie, avertizează un oficial de rang înalt însărcinat cu Coreea de Nord la Departamentul de Stat american, Sung Kim, relatează AFP, citată de News.ro.

Statele Unite se aşteaptă ca Nordul să planifice o mare demonstraţie a capacităţilor sale nucleare tot mai mari, în vederea sărbătorii, la 15 aprilie, a 110 ani de la naşterea lui Kim Il Sung, fondatorul dinastiei aflate la putere în Coreea de Nord, anunţă acest oficial, Sung Kim.

”Ne temem că, în legătură cu aniversarea de la 15 aprilie, Coreea de Nord ar fi tentată să săvârşească o nouă acţiune provocatoare”, a declarat el miercuri în faţa presei, amintind ultmele teste de lansare a unor rachete balistice efectuate de Phenian.

Coreea de Nord a efectuat mai multe teste ale unor arme nucleare începând din 2006, ultimul în 2017.

Phenianul continuă să ignore încercări ale Washingtonului de reluare a unor negocieri în vederea unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene, a anunţat el.

”N-am primit niciun răspuns de la Phenian, un lucru foarte dezamăgutor, pentru că noi am trimis mai multe mesaje, atât în public, cât şi în privat, prin care-i invităm la un dialog fără condiţii” prealabile, a precizat el.

Ultimele teste de rachete balistice reprezintă o ”ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale”, a subliniat el.

13 teste de rachetă

Nici China şi nici Rusia nu-l ajută pe preşedintele american Joe Biden în încercările sale de a relua negocieri cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, a subliniat Sung Kim.

Negocieri privind o limitare a ameninţării nucleare a Phenianului au părut să avanseze în timpul lui Donald Trump, după care au eşuat.

Coreea de Nord a efectuat, după instalarea la putere a lui Joe Biden, o serie de 13 teste de rachete, care a culminat, luna trecută, cu lansarea unei rachete balistice care ar putea atinge, cu un focos nuclear, Coasta de Est a Statelor Unite.

Influenta soră a dictatorului Kin Jong Un, Kim Yo Jong, a ameninţat marţi că Nordul ar putea folosi arma nucleară pentru a ”elimina” armata sud-coreeană, în cazul în care aceasta ar lansa un atac preventiv.

Potrivit lui Sung Kim, Statele Unite încearcă să obţină adoptarea unei noi rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care să condamne acţiunile Coreei de Nord, însă Rusia şi China s-au opus deja – în şase rânduri – acestei rezoluţii în acest an.

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Se contureaza razboiul saraciilor imecilizate impotriva ultimelor ramasite de umanitate (statele democrate). Noul Pol Democrat este primul iar UCS (united civilized states) al doilea. La final, daca-l va mai apuca cineva, trebuie sa schimbam planeta. Atata poate omul, cel mai mare parazit din Univers.

  2. Ma peesh pe tine.

  3. Tipic…sa dai vina pe altii pentru esecurile tale.
    Comportament infantil

  4. Când bați un câine și îl ții în cușcă, la prima greșeală și neatenție, ești mușcat!