G4Media.ro

SUA au livrat în mod discret Ucrainei rachetele ATACMS cu rază lungă…

Sursa foto: lockheedmartin.com

SUA au livrat în mod discret Ucrainei rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au livrat în secret rachetele tactice cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta acesteia împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit săptămâna trecută pentru prima dată, a declarat miercuri un oficial american, potrivit Reuteres.

Rachetele au fost incluse într-un pachet de ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, aprobat de președintele american Joe Biden la 12 martie, a declarat oficialul american, vorbind sub protecția anonimatului. Oficialul nu a vrut să spună câte rachete au fost trimise.

Rachetele au fost folosite pentru prima dată în primele ore ale zilei de 17 aprilie, fiind lansate împotriva unui aerodrom rusesc din Crimeea care se afla la aproximativ 165 km de linia frontului ucrainean, a precizat oficialul.

Trimiterea sau nu a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost un subiect de dezbatere în cadrul administrației Biden timp de luni de zile. ATACMS cu rază medie de acțiune au fost furnizate în septembrie anul trecut.

Inițial, Pentagonul s-a opus desfășurării rachetelor cu rază lungă de acțiune, temându-se că pierderea rachetelor din stocul american ar afecta pregătirea militară a SUA. De asemenea, existau temeri că Ucraina le-ar putea folosi pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în decembrie și ianuarie, în ciuda avertismentelor publice și private ale SUA de a nu face acest lucru, a dus la o schimbare de opinie, a declarat oficialul american.

De asemenea, un factor în luarea deciziei SUA a fost faptul că Rusia a vizat infrastructura critică a Ucrainei, a spus oficialul. „Am avertizat Rusia cu privire la aceste lucruri”, a spus oficialul. „Și-au reînnoit țintirea”.

La sfârșitul lunii ianuarie, armata americană a găsit o modalitate de a-și satisface preocupările legate de pregătirea militară, ceea ce a permis administrației să meargă mai departe. Ei au început să achiziționeze noi rachete ieșite de pe linia de producție Lockheed-Martin.

Biden s-a întâlnit cu echipa sa de securitate națională la mijlocul lunii februarie și a fost de acord să accepte recomandarea unanimă a consilierilor săi de a trimite rachetele în Ucraina. La discuție au participat consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, secretarul apărării Lloyd Austin, secretarul de stat Antony Blinken și președintele Statului Major Întrunit C.Q. Brown.

Provocarea în acel moment a fost să se găsească o modalitate de a plăti rachetele. Statele Unite își epuizaseră toate opțiunile de finanțare, iar blocajul din Congres împiedica acordarea de noi ajutoare.

O oportunitate a apărut în martie, când mai multe contracte ale Pentagonului au fost licitate. Biden a reușit să folosească diferența pentru a trimite asistență în valoare de 300 de milioane de dolari către Ucraina.

Biden i-a spus echipei sale să includă ATACMS cu rază lungă de acțiune în acest pachet de finanțare, dar să facă acest lucru în secret pentru a menține securitatea operațională și elementul surpriză pentru Ucraina, a declarat oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...