G4Media.ro

SUA aprobă vânzarea de arme în valoare de 10 miliarde de dolari…

Sursa foto: Wikipedia / http://sill-www.army.mil

SUA aprobă vânzarea de arme în valoare de 10 miliarde de dolari către Polonia, inclusiv rachete ATACMS (fără dreptul de a le transfera Ucrainei)

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de rachete și lansatoare către Polonia în valoare totală de 10 miliarde de dolari, relatează citând Departamentul american al Apărării, agenția Reuters, preluată de BBC.

Polonia va primi 18 lansatoare HIMARS, binecunoscute datorită războiului din Ucraina (Ucraina a primit cel puțin 20 de unități începând din vară), 1.559 de rachete GMRS (cu o rază de acțiune de până la 90 km – Ucraina le folosește de asemenea în mod activ), precum și rachete balistice ATACMS, lansate de același HIMARS, dar cu o rază de acțiune de aproape 300 km. Washingtonul refuză să predea aceste rachete Ucrainei iar acordul prevede că Polonia le va primi cu condiția ca acestea să nu fie transferate către țări terțe fără acordul Statelor Unite.

În ultimii ani, și mai ales de la începutul războiului din Ucraina, Polonia a demarat o consolidare pe scară largă a armatei sale. Ea transferă cantități mari de arme vechi de tip sovietic în Ucraina.

Astfel, în luna mai, ea a solicitat până la 500 de unități de HIMARS din Statele Unite. Producătorul Lockheed Martin a răspuns că poate furniza maximum 200 de unități. De asemenea, Polonia a comandat 288 de lansatoare de rachete Chunmoo din Coreea de Sud.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...