G4Media.ro

SUA anunță planuri mari pentru Republica Moldova: întărirea parteneriatului bilateral și investiții…

SUA anunță planuri mari pentru Republica Moldova: întărirea parteneriatului bilateral și investiții de viitor

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, declarat, marți, într-un mesaj de plecare de la postul său din Chișinău că misiunea sa în Republica Moldova a însemnat o serie de colaborări cu mai mulți factori decizionali din Republica moldova care vor întări parteneriatul dintre Chișinău și Washington.

„De la Briceni la Vulcănești, de la Ungheni la Tiraspol, aceasta este o țară diversă și promițătoare. În timpul aflării mele aici, Ambasada SUA a cooperat îndeaproape cu agricultorii și mediul de afaceri al Republicii Moldova pentru a îmbunătăți oportunitățile economice. La fel, cu autoritățile din domeniul sănătății publice am fost în parteneriat pentru combaterea pandemiei globale de COVID-19, dar și cu Guvernul Republicii Moldova în realizarea inițiativelor interne și internaționale”, a menționat ambasadorul american Dereck Hogan.

Oficialul american a mai spus că pleacă cu sentimentul că relația bilaterală dintre SUA și Republica Moldova este „una puternică și în creștere”.

„Mulțumesc, Moldova, pentru această minunată oportunitate. Ai avut un impact enorm asupra vieții mele și te voi păstra în inimă”, a spus Hogan în mesajul său de adio.

Într-un interviu acordat, luni, postul Europa Liberă, Hogan a afirmat că lupta împotriva corupției din Republica Moldova este un lucru foarte important pentru SUA, dar și pentru noul Parlament de la Chișinău și președintele Maia Sandu.

„Și noi înțelegem unde vrea să meargă acest guvern în acest domeniu și dacă putem lua în calcul faptul că societatea așteaptă foarte curând rezultate pe acest domeniu, societatea internațională, partenerii de dezvoltare, noi trebuie să oferim suportul nostru cât mai rapid posibil și asta o să facem. Săptămâna trecută, noi am stabilit un dialog cu președinta țării, la această ședință a fost prezent noul șef al USAID și noi am oferit tot suportul nostru pentru a reforma sistemul judecătoresc și asta o să facem,” a declarat Hogan.

De asemenea, președinta Maia Sandu i-a înmânat lui Dereck Hogan, pe 15 iulie, distincția „Ordinul de Onoare” cu prilejul încheierii mandatului în Republica Moldova, în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea sa din Republica Moldova.

„I-am mulțumit domnului Ambasador pentru contribuția sa în promovarea transformărilor democratice din țara noastră și susținerea acordată, împreună cu echipa sa, oamenilor care au luptat pentru o societate liberă și justă”, a declarat Maia Sandu.

SUA planifică aducerea de investiții și dezvoltarea Moldovei

Dereck Hogan urmează să fie înlocuit la postul de la Chișinău de diplomatul american Kent Doyle Logsdon. Kent Doyle Logsdon face parte din corpul de diplomați ai Serviciului Extern Superior cu rang de ministru-consilier și este șef de personal la subsecretarul pentru creștere economică, energie și mediu.

Anterior, a ocupat funcția de secretar adjunct adjunct de stat principal la Biroul resurselor energetice și a fost șef adjunct al misiunii la Ambasada SUA la Berlin, Germania, în calitate de însărcinat cu afaceri, din ianuarie 2017 până în mai 2018.

Logsdon a mai lucrat anterior și la Kiev, Ucraina; Bangkok, Tailanda; Alma Ata, Kazahstan; Islamabad, Pakistan; și Stuttgart, Germania. El deține o diplomă de masterat la Universitatea din Virginia și o diplomă de licență la Universitatea Notre Dame. El este beneficiarul unui premiu prezidențial pentru servicii meritorii și vorbește fluent patru limbi străine: rusă, ucraineană, thailandeză și germană.

Logsdon este specializat în zona economică, fapt ce dă un semnal puternic că SUA intenționează să atragă investiții în Republica Moldova și să fortifice economic acest stat.

Foto: Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, după ce a primit drapelul Statelor Unite din partea pușcașilor marini americani ce păzesc sediul reprezentanței diplomatice de la Chișinău. Sursa/US Embassy Chisinau

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Le fac si lor americanii autostrada pana in Polonia ?

 2. Mult succes sa scoatem cizma ruseasca din Moldova!

 3. SUA se refera la investițiile Moldovei în armament american, ca la noi, sau cum?!

 4. Onestitatea basarabenilor merita intrarea libera in SUA.

 5. Investeste cum a investit si in tarile invadate

 6. escule ,
  … da’ ce ti-i asa necaz ?

 7. Poate au noroc de o „autostrada”.

 8. Drumul se deschide incet si pare sigur. Mentalitatea va trena o buna perioda de timp, s-a depus multa determinare.
  Faptul in sine ca fosta gubernie Basarabia poate iesi pas cu pas din invalmaseala moscovita, chiar ciuntita, este un semn clar ca nici nu avea ce cauta acolo.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.