G4Media.ro

STUDIU Un medicament pentru slăbit ar putea fi folosit la tratarea dependenței…

Sursa foto: Unsplash / Colin Davis

STUDIU Un medicament pentru slăbit ar putea fi folosit la tratarea dependenței de mai multe droguri, printre care și heroina

Un medicament pentru pierderea în greutate utilizat pentru tratarea obezității și a diabetului s-a dovedit a fi promițător pentru tratarea unei alte tulburări: dependența de opioide, transmite revista americană Science News.

Primele rezultate ale unui mic studiu clinic, prezentate la 17 februarie la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei, sugerează că o rudă apropiată a medicamentelor pentru slăbit Wegovy și Ozempic a redus semnificativ pofta de opioide la persoanele cu tulburări de consum de opioide.

„Faptul că aceștia pot avea orice moment în care ar putea fi lipsiți de această poftă pare a fi foarte încurajator”, a declarat la conferință Patricia „Sue” Grigson, cercetător în neuroștiințe comportamentale la Penn State College of Medicine din Hershey. Marea majoritate a deceselor cauzate de supradoze de droguri în Statele Unite se datorează opioidelor.

  • Notă: Opioidele sunt o clasă de droguri care include drogul ilegal heroină, opioidele sintetice, cum ar fi fentanilul, și analgezicele disponibile legal pe bază de rețetă, cum ar fi oxicodona hidrocodona codeina, morfina și multe altele, explică Institutul Național pentru Abuzul de Droguri din SUA.

Medicamentul, numit liraglutidă, imită un hormon numit GLP-1 pe care organismul îl eliberează după ce oamenii mănâncă. Wegovy și Ozempic – denumiri comerciale pentru semaglutide, o moleculă care induce pierderea în greutate mai eficient decât liraglutida – imită, de asemenea, hormonul.

Nu este clar cum anume funcționează medicamentele în ceea ce privește pierderea în greutate, dar cercetătorii cred că astfel de imitatori ai GLP-1 îndeamnă organismul și creierul să îi facă pe oameni să se simtă sătui.

Există indicii că astfel de medicamente ar putea funcționa și în cazul dependenței. Persoanele care iau Wegovy sau Ozempic au raportat o scădere a dorinței nu doar pentru alimente, ci și pentru alcool și nicotină. Mai mult, Grigson și colegii săi au arătat într-un studiu anterior la șobolani că liraglutida poate reduce comportamentul de căutare a heroinei, probabil prin modificarea activității cerebrale a animalelor.

Pentru a testa dacă liraglutida ar putea funcționa la oameni ca tratament pentru dependența de opiacee, Grigson și colegii săi au administrat medicamentul voluntarilor care sunt tratați pentru tulburarea de consum de opiacee la Centrul de tratament Caron din Wernersville, Pennsylvania. Echipa a analizat datele de la 20 de persoane, dintre care 10 au fost programate să primească doze crescânde de medicament pe parcursul a 19 zile. Celelalte 10 persoane au primit un placebo.

La dozele mai mari de liraglutidă, pacienții au renunțat la studiu în mare parte din cauza simptomelor gastrointestinale, inclusiv greață, un efect secundar cunoscut al acestor medicamente. Cu toate acestea, tratamentul a început să reducă pofta de opioide la cea mai mică doză, a spus Grigson, iar dorința de opioide a fost redusă cu 30% în general.

Acest lucru este echivalent cu efectul a aproximativ 14 zile de tratament intensiv într-un centru rezidențial, a spus Grigson.

Rezultatele trebuie să fie confirmate în studii mai mari, a spus ea. Echipa speră, de asemenea, să încerce și alte medicamente GLP-1, care ar putea fi mai eficiente și să vină cu mai puține efecte secundare, dar și să includă persoane cu diferite niveluri de dependență.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...