G4Media.ro

STUDIU Un medicament aduce transplantul de organe de la animal la om…

Sursa foto: Pexels

STUDIU Un medicament aduce transplantul de organe de la animal la om cu un pas mai aproape de realizare, spun oamenii de știință

Oamenii de știință spun că sunt mai aproape de a înțelege cel mai bun mod de a face corpul uman să fie receptiv la o donare de organe de la o altă specie, un efort care ar putea ajuta la rezolvarea penuriei actuale de organe, relatează CNN.

Peste 100.000 de persoane din SUA se află pe lista de așteptare pentru transplanturi, iar în medie 17 mor în fiecare zi în timp ce așteaptă. Medicii au petrecut zeci de ani experimentând alternative, iar mulți văd acum un potențial în înlocuirea organelor umane care nu mai funcționează cu organe de porc modificate genetic.

Xenotransplantul, așa cum este numit transplantul de organe între specii, se află încă în stadii incipiente. Nu există niciun studiu clinic pe oameni care să aibă loc și care să fi fost aprobat de Administrația americană pentru alimente și medicamente, dar cercetătorii care au realizat un studiu publicat joi în Journal of Clinical Investigation spun că descoperirile lor ar putea aduce studiile pe oameni și mai aproape.

Pentru realizarea studiului, medicii de la Universitatea din Alabama-Birmingham, Marnix E. Heersink School of Medicine au transplantat rinichi de porc modificați genetic la trei persoane aflate în moarte cerebrală și au demonstrat că pot face acest lucru folosind aceleași medicamente aprobate de FDA folosite în cazul donațiilor de la om la om.

În cazul oricărui tip de transplant, fie că este de la un om sau de la un animal, medicii trebuie să administreze primitorului medicamente care să suprime sistemul imunitar, astfel încât organismul să nu respingă organul necunoscut. În unele cazuri, atunci când pacienții sunt deosebit de vulnerabili la infecții, aceștia ar putea primi un tratament suplimentar pentru a oferi protecție împotriva bacteriilor încapsulate, cum ar fi Neisseria meningitidis, germenul care provoacă meningita.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au comparat rezultatele obținute de la doi porci primitori de rinichi care au primit medicamentele standard de imunosupresie și o terapie suplimentară aprobată de FDA, numită eculizumab, cu rezultatele obținute de cineva care a primit doar medicamente de imunosupresie. Combinația a părut să funcționeze cel mai bine.

Studiul a arătat că medicii nu au fost nevoiți să folosească medicamente de specialitate sau experimentale pentru acest proces de transplant, ceea ce ar face mai ușoară introducerea lucrării în studiile pe oameni aprobate de FDA, a declarat autorul studiului, Dr. Jayme Locke, profesor de chirurgie și director al Diviziei de transplanturi de la Școala de Medicină Heersink.

„Atunci când transformăm acest lucru, omul de știință din mine crede că cel mai bun mod de a face acest lucru este că ar trebui să schimbăm doar câte un singur lucru pe rând și, prin urmare, în acest caz, singurul lucru pe care va trebui să îl schimbăm și va trebui să fie diferit este sursa organului”, a spus ea.

Menținerea lucrurilor cât mai asemănătoare și cât mai simple posibil ar face, de asemenea, ca procesul să fie generalizabil, a spus Locke.

„Când începi să te gândești la extinderea acestui lucru și la posibilitatea de a oferi acest lucru cât mai multor oameni, atunci când folosești medicamente pe care transplantologii din întreaga lume știu cum să le folosească, acest lucru este, de asemenea, foarte atrăgător”, a adăugat ea. „Pur și simplu scade complexitatea a ceea ce încerci să faci.”

Noua cercetare este limitată, deoarece a fost demonstrată pe doar trei pacienți. Ca în orice știință, avansul arată o progresie în trepte, dar medicii care lucrează la cercetări care implică transplanturi au felicitat echipa pentru ceea ce chirurgul de transplant Dr. Sheri Krams a numit-o „o muncă extraordinar de inovatoare”.

Ceea ce adaugă lucrarea la ansamblul de cunoștințe este „oarecum incremental”, a declarat Krams, decan asociat senior al educației absolvenților și afacerilor postdoctorale și profesor de chirurgie la Stanford Medicine, care nu a lucrat la noua cercetare – în special în comparație cu un studiu publicat în august care a arătat cum să testeze acest tip de procedură într-un model care utilizează donatori în moarte cerebrală, ceea ce UAB numește modelul Parsons după prima persoană din studiu pe care Locke și echipa sa au transplantat-o cu un organ de porc modificat în 2021. Dar Krams a fost de acord că „orice facem în domeniul transplanturilor este grozav”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...