G4Media.ro

Studiu: Trei sferturi dintre români au în plan să-și renoveze locuințele în…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Studiu: Trei sferturi dintre români au în plan să-și renoveze locuințele în următoarele 12 luni/ 59% apelează la familie şi prieteni pentru ajutor

Trei sferturi dintre români (75%) şi-au renovat locuinţele în ultimul an, iar proporţia se va păstra şi pentru următoarele 12 luni, conform unui studiu de specialitate, publicat miercuri, transmite Agerpres.

Datele centralizate de MKOR Consulting şi Registrul Constructorilor relevă faptul că, în medie, românii realizează două lucrări de amenajare pe an, iar 59% apelează la familie şi prieteni pentru ajutor în realizarea acestui tip de renovare. De cealaltă parte, cei care angajează specialişti (35%) apelează în general la recomandări de la cunoscuţi, documentarea online fiind preferată mai degrabă de către tineri.

Pe de altă parte, echipele de muncitori calificaţi şi specialişti sunt cele mai apreciate de către beneficiarii lucrărilor de amenajări, obţinând cele mai ridicate scoruri de satisfacţie (peste opt din zece puncte) atât pentru calitatea execuţiei, cât şi pentru ritmul de lucru şi costurile totale.

Majoritatea românilor (75%) au desfăşurat proiecte de amenajare sau reparaţii în locuinţele proprii în ultimele 12 luni, cu scopul de a reîmprospăta spaţiile, pentru a schimba stilul de design şi a înlocui sistemele electrice, sanitare sau de iluminat. Amenajările au vizat spaţii precum bucătăria, dormitorul şi baia, pentru care beneficiarii au alocat un buget mediu de 6.825 de lei.

Potrivit sursei citate, în următorul an, trei din patru români plănuiesc să execute lucrări de renovare în propriile locuinţe, dar scade numărul proiectelor de amenajare faţă de anul 2021, de la două proiecte la 1,4 proiecte în 2022, în medie.

Studiul de piaţă a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 501 respondenţi, cu scopul de a releva obiceiurile generale ale românilor în privinţa investiţiilor imobiliare, a construcţiilor şi amenajărilor. Eşantionul este reprezentativ naţional pe criterii de gen, vârstă (21 – 55 ani) şi distribuţie geografică şi are o marjă de eroare +/-4,5%, la un nivel de încredere de 95%.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. binenteles se cere o marire de preturi la materiale in urma acestui articol

  2. Vorba vine prieteni. Este vorba despre muncitori la negru, fara contract. Daca-i scuturi, ti-s „prieteni”. Si noi, prostii, dam la stat, iar astora le dam sute de milioane de lei vechi.

  3. Cine, când, cum a făcut studiul?
    „conform unui studiu de specialitate”

    Basme.

  4. Care studiu, unul din burta. O renovare pt.apart 2 camere, cu parchet, schimbat usi, instalatie sanitara, gresie, faianta ajunge la 6000-7000 euro si asta in 2018-2020. Iar partea electrica nu se poate schimba decat prizele si intrerupatoarele, pentru curent trifazic, cu impamantenire, trebuie scoase tevile cu cablurile din pereti care sunt inguste.