G4Media.ro

STUDIU Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au cauzat „aproape 19.000…

STUDIU Termocentralele pe cărbune din Balcanii de Vest au cauzat „aproape 19.000 de decese” în Europa în ultimii trei ani

Poluarea de la centralele termice pe cărbune din țările din Balcanii de Vest a provocat aproape 19.000 de decese în Europa în ultimii trei ani, potrivit estimărilor unui studiu al CEE Bankwatch Network și Centrul de Cercetări privind energia și aerul curat (CREA).

Jumătate dintre aceste decese au avut loc în țările din Uniunea Europeană, care includ Italia, România și Ungaria. Poluarea provine de la centralele electrice care își depășesc limitele legale de poluare sau limitele legale ale orelor de funcționare, în Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Muntenegru.

„12.000 dintre aceste decese ar fi putut fi prevenite, ele fiind atribuite emisiilor ilegale care depășesc de peste 6 ori limitele asumate prin Tratatul Comunității Energetice, ce permite accesul țărilor din Balcanii de Vest la piața de energie a UE. În România poluanții purtați de curenții de aer au provocat peste 450 de decese numai în 2020. În România sunt estimate aproximativ 360 de decese anual din cauza termocentralelor din Balcani care funcționează ilegal, și alte 95 atribuite importului de energie pe bază de cărbuni din aceste țări.”, se arată într-un comunicat al CEE Bankwatch Network și CREA, transmis cu ocazia Zilei Internaționale dedicate aerului curat.

Autorii susțin că, împreună cu costurile de sănătate, UE poartă și „o parte din responsabilitate”, deoarece este un importator net de energie electrică din această regiune.

În timp ce energia electrică pe care o importă reprezintă doar o mică parte din consumul total de energie electrică, producția de energie electrică în aceste centrale poate fi extrem de poluantă.

Potrivit studiului, producerea de energie electrică în aceste țări este de aproximativ 300 de ori mai intensă în SO2 decât în ​​UE.

SO2 sau dioxidul de sulf este un poluant important al aerului care are un impact semnificativ asupra sănătății umane.

Electricitatea din Balcanii de Vest reprezintă doar 0,3 la sută din consumul de energie electrică al UE, dar, deoarece producția sa este atât de bogată în SO2, emisiile de SO2 din acest 0,3 la sută sunt egale cu jumătate din totalul emisiilor de SO2 de la toate centralele din UE în 2020.

Cercetătorii care au contribuit la realizarea acestui studiu au folosit metodologia bazată pe studii științifice pentru a calcula creșterea riscului de deces atunci când poluarea aerului a crescut cu o anumită cantitate.

Prin proiectarea a ceea ce s-ar întâmpla dacă emisiile de cărbune ar fi eliminate dintr-o zonă, cercetătorii au combinat acest lucru cu datele populației și datele la nivel de țară pentru a calcula numărul de cazuri de decese atribuibile emisiilor uzinei de cărbune.

Sursa foto: Unsplash/ Andreas Felske

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Si alea din Europa de Vest,dar combinatele lor siderurgice?

  2. o sa luminam, incalzim / racim casa, conserva mancarea, cu balegar bio, fiindca tu garantezi ca numai Volkswagenele sunt nepoluante

  3. Eu zic ca sunt subestimari. Sunt sigur ca au murit peste 300 de milioane de oameni din cauza asta. Sigur, sunt doar estimari, dar na, daca e vorba de facut bani „verzi”, sigur ma publica cineva.

  4. De cand suntem noi în balcanii de vest?

  5. De fapt multi sunt deja baricadati in cavouri. Asteapta doar semnalul sa se dezactiveze de tot. In rest prosteala pe fata pentru prostalai.

  6. Vedem si un studiu similar tara cu tara pentru toata europa pe ultimii 30 de ani?
    Sau nu da bine la CV pentru Vestul europei?