G4Media.ro

STUDIU Microparticule de plastic găsite în zona ghețarilor de pe ”Acoperişul lumii”…

Sursa Foto: Pexels.com

STUDIU Microparticule de plastic găsite în zona ghețarilor de pe ”Acoperişul lumii” au fost transportate pe calea aerului pe distanţe mari

Cercetătorii chinezi au dezvăluit recent caracteristicile şi sursa microparticulelor de plastic transportate pe distanţe mari, găsite pe Platoul Qinghai-Tibet, cunoscut sub numele de ”Acoperişul lumii”, relatează marţi Xinhua.

Demersul oamenilor de ştiinţă contribuie la înţelegerea transportului atmosferic al microparticulelor de plastic pe Platoul Qinghai-Tibet şi oferă o nouă perspectivă asupra ciclului microplasticului, a declarat Kang Shichang, cercetător la Institutul de Ecologie şi Resurse din Nord-Vest (NIEER) din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.

Termenul de „microplastic” se referă de obicei la particule de plastic cu dimensiuni sub 5 milimetri (fibre, fragmente, pelicule, spumă şi pelete).

Se estimează că microparticulele de plastic reprezintă o ameninţare la adresa mediilor marine şi terestre.

Rapoartele cu privire la existenţa microplasticului în zona gheţarilor sunt rare, în special în regiunea Platoului Qinghai-Tibet.

O echipă de cercetători din cadrul NIEER şi de alte instituţii din China şi din străinătate, care a colectat eşantioane de la suprafaţa gheţarilor din diferite zone din sudul Platoului Qinghai-Tibet, a detectat microparticule de plastic în aceste probe.

”Acest lucru indică faptul că microparticulele de plastic pot călători pe distanţe mari, iar transportul atmosferic a jucat un rol important în prezenţa microplasticului pe platou”, a explicat Zhang Yulan, cercetător în cadrul NIEER.

Constatările şi rezultatele au fost publicate în revista Science of the Total Environment.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Îți dai seama cate sunt prin orașe, poți mânca sănătos cât vrei dacă respiri aer poluat

 2. 1) Redactia: cred ca e vorba de bucati cu dimensiuni de 5 microni mai degraba decat 5 mm!

  5mm inseamna jumatate de centimetru, iar la dimensiunea asta nu se mai cheama microparticule!

  2) Cred ca ni s-au umplut cu particule de plastic si cirumvolutiunile creierului, care ni s-a aplatizat. 🙂

  Dar noi ii dam inainte cu produs si cumparat toate nimicurile nefolositoare si ieftine, din plastic …

  • „Microplastics are fragments of any type of plastic less than 5 mm in length, according to the U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration”

  • Daca-i asa precum zici, atunci e un abuz de limbaj.

   Micro tine de domeniul care nu e vizibil cu ochiul liber. N-ar fi primul abuz de limbaj … mai avem si incalzire globala cand nu era doar incalzire, etc.
   Ass se intampla cand oamenii de PR iau microfonul oamenilor de stiinta. Iese o smantaneala. 🙁

 3. Aparitia plasticului a bulversat evolutia. De aceea, romanii sunt imbuibati cu plastice si deci degenerati in cap. Dar persoanele care traiesc de milenii pe langa nisip (desert, plaja, etc) au dezvoltat niste sisteme imune, de autoaparare, impotriva microparticulelor de nisip.

  Aici se vede diferenta dintre particulele inerte „novel” si particulele inerte „trad”, dar si inferioritatea barbatului alb heterosexual ortodox.

  A zis si Costel, sotul meu din acte, „prefer sa faci copii cu prietenul tau malian, ca sa aducem si in familia noastra niste gene de aparare antiparticule”.