G4Media.ro

STUDIU Merkel se bucură de un respect ridicat în UE. Studiul mai…

STUDIU Merkel se bucură de un respect ridicat în UE. Studiul mai arată că Germania post-Merkel va trebui să își schimbe „radical” abordarea

Un studiu realizat pe baza unui sondaj efectuat în 12 state membre ale Uniunii Europene sugerează că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat, se bucură de o mare apreciere, relatează marţi Euronews, The Guardian și DPA, citată de Agerpres.

Studiul, intitulat „Dincolo de merkelism: ce aşteaptă europenii de la Germania post-electorală” şi elaborat de grupul de reflecţie European Council on Foreign Relations (ECFR), sugerează că peste o treime dintre europeni sunt favorabili sporirii leadership-ului german în interiorul UE.

O proporţie de 36% dintre cei intervievaţi au mărturisit că au încredere în politica economică şi financiară a Germaniei condusă de Merkel, iar 35% în poziţia Berlinului în domeniul drepturilor omului.

Angela Merkel însăşi continuă să se bucure de un mare respect, în pofida promovării măsurilor de austeritate de către Berlin după criza financiară din 2008 şi a modului în care şefa executivului german a gestionat criza refugiaţilor din 2015.

„Fără Merkel, fundamentele rolului de lider al Germaniei în UE vor fi semnificativ mai slabe – cu excepția cazului în care noul guvern implementează o strategie credibilă care depășește «merkelismul»”, scrie ECFR într-o analiză care însoțește sondajul.

„Dacă mulți europeni cred că steaua Germaniei se stinge, acest lucru le-ar putea submina încrederea în Berlin. Atitudinile lor pozitive față de Germania lui Merkel par să fi avut mult de-a face cu creșterea economică stabilă a țării și cu șomajul scăzut în ultimele două decenii, în ciuda condițiilor economice dificile în Europa”.

Sondajul mai arată că cetăţenii UE sunt de părere că la nivel internaţional ar fi existat mai multe dispute dacă Angela Merkel nu ar fi fost cancelar, opinie răspândită în special în Spania, Ţările de Jos şi Portugalia.

De asemenea, în toată Europa, 41% dintre respondenți au spus că ar dori să o vadă pe Merkel în funcția de președinte, în timp ce doar 14% ar opta pentru omologul ei francez Emmanuel Macron.

„Popularitatea lui Merkel este mai mare decât cea a lui Macron în diferite colțuri ale UE – inclusiv în Olanda (58%), Spania (57%), Portugalia (52%) și Danemarca (46%) – demonstrând succesul său în poziționarea Germaniei ca o putere unificatoare” a adăugat ECFR.

Totuși, studiul mai arată că după 15 ani de „merkelism” Berlinul post-Merkel va trebui să își schimbe „radical” abordarea.

„Angela Merkel a ajuns să întruchipeze o Germanie puternică și stabilă, poziționându-se ca ancoră a Europei, în ciuda unui deceniu de crize”, a spus Piotr Buras, coautorul raportului Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

„Dar «merkelismul» nu mai este durabil. Este posibil ca Merkel să fi gestionat cu strictețe status quo-ul pe tot continentul, dar provocările cu care se confruntă acum Europa – pandemia, schimbările climatice, concurența geopolitică – necesită soluții radicale, nu schimbări cosmetice. UE are nevoie de o Germanie vizionară.”, mai arată Buras.

Mai mult, studiul menţionează că viitorul guvern german va trebui să ofere idei clare pentru a combate încălcarea valorilor statului de drept în interiorul Uniunii Europene.

Germania organizează în 26 septembrie alegeri parlamentare la nivel naţional, iar Angela Merkel a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat de cancelar.

Cele 12 state UE în care a fost realizat sondajul ECFR au o populaţie însumată de 300 de milioane de locuitori şi produc aproximativ 80% din produsul intern brut al blocului comunitar.

Sursa foto: Facebook/ Angela Merkel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Recunostiinta europenilot , hai sa fim seriosi , a umplut europa de refugiati.

 2. A plasat mai multe b0mbe cu ceas care vor exploda dupa un deceniu sau doua.
  In ultimii ani vedem o politica colonialista dusa de germania impreuna cu franta impotriva celorlalti membri ai uniunii.
  Parlamentul european e slugarnicie pe bani multi, nu exista reprezentare, votul pe proiecte importante se dicteaza tot din cabinetul lui m3rk3l sau micr0n.

 3. Ăia care o apreciază sunt doar ăia care nu trăiesc într-un cartier umplut de islamici aduși de ea din Teroristan.

 4. Daca era asa apreciata candida iar dar a vazut sondajele care aratau ca se duce partidu in cap.
  Nu o mai vrea nimeni a umplut europa de islamisti fara sa intrebe europenii daca vor acest lucru daca vor sa ii tina pe banii lor in Europa si din cand in cand sa ne mai arunce in aer sa ne mai omoare soferii de tir etc.
  Parlamentul european fac politicile a 2-3 state cine nu este de acord cu ele sunt impotriva lor.

 5. De ce merge bine economia Germaniei ??? pentru ca Emigrantii ( din care fac parte si eu ) platim foarte mult impozit la stat . Foarte multi bani intra in bugetul German datorita amenzior la tot pasul .
  De ce credeti ca a adus sirienii in Germania ???
  pentru ca a vazut ca, cu Balcanii a ridicat economia Germaniei ( cistigam putin si platim tot ) Sintem Sklavin moderni . Cind e sa ne ia , ne ia tot dar cind e sa iti dea dreptul tau , iti cere o gramada de acte care iti ia foarte mult timp pina le aduni iar daca nu stii bine Germana esti Response si aruncat ca mingea de pimpong si Desinformat . Omul de rind nu are viata buna, asta este adevarul . Merkel pe Patrone îi faciliteaza si pe clasa muncitoare o jupoaie …..sa inteleaga tot Românul .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.