G4Media.ro

STUDIU Incendiile de vegetaţie din California au cauzat 52.000 de decese premature…

Sursa foto: Photo 15898906 © Marcos Souza | Dreamstime.com

STUDIU Incendiile de vegetaţie din California au cauzat 52.000 de decese premature într-un deceniu

Peste 52.000 de persoane au decedat prematur în statul american California în decurs de un deceniu din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetaţie, potrivit unui studiu recent, transmite agenţia de presă Xinhua, transmite Agerpres.

Studiul, publicat vineri în revista ştiinţifică Science Advances, a atribuit un număr estimat între 52.480 şi 55.710 de decese premature poluării cu particule fine (PM2,5) cauzate de incendiile de vegetaţie din 2008 până în 2018, ceea ce s-a tradus printr-un impact economic cuprins între 432 de miliarde şi 456 miliarde de dolari americani.

Comitatul Los Angeles a fost cel mai grav afectat, cu un număr estimat la 9.224 de decese premature, puse pe seama fumului emanat de incendiile de vegetaţie în perioada studiată.

Comitatul Sacramento se situează pe locul secund în acest clasament, cu 4.147 de decese, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Expunerea la PM2,5 ca urmare a incendiilor de vegetaţie este asociată cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv afecţiuni respiratorii, boli cardiace şi chiar deces prematur.

Studiul este primul care analizează impactul pe termen lung generat asupra sănătăţii de expunerea la fumul provenit de la incendiile de vegetaţie din California, conform autorilor.

Cercetările anterioare s-au axat în principal pe efectele pe termen scurt, cum ar fi internările în spitale în urma incendiilor vaste.

Cercetătorii de la UCLA au constatat că fumul emanat de incendiile de vegetaţie a fost prezent în fiecare comunitate californiană pe toată perioada studiului.

Înrăutăţirea situaţiei incendiilor de vegetaţie din California, în parte ca urmare a schimbărilor climatice, îi predispune pe cei aproape 40 de milioane de locuitori ai acestui stat american la un risc sporit de expunere la incendii de vegetaţie, se precizează în studiu, autorii acestuia solicitând adoptarea unor măsuri mai proactive de atenuare a efectelor pe termen lung ale acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...