G4Media.ro

Studiu Harvard: Epidemia şi distanţarea socială ar putea continua până în 2022

Studiu Harvard: Epidemia şi distanţarea socială ar putea continua până în 2022

Infecţiile cu coronavirus ar putea reizbucni după renunţarea la izolarea socială, ameninţând să depăşească posibilităţile spitalelor, prin urmare ar putea fi necesară prelungirea sau reintroducerea restricţiilor în următorii doi ani, arată un model matematic al Şcolii de Sănătate Publică ‘T.H. Chan’ din cadrul Universităţii Harvard, citat de Agerpres.

‘Chiar şi în cazul unei aparente eliminări (…) monitorizarea trebuie continuată, deoarece recrudescenţa contaminării este posibilă chiar până în 2024’, apreciază cercetătorii într-un studiu publicat marţi în revista Science, de unde a fost preluat de dpa.

Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, a declarat marţi, într-o teleconferinţă, că ‘predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară (…) nu este în concordanţă cu ceea ce ştim’. Alături de coautorii articolului, el a insistat că nimeni nu cunoaşte răspunsurile la întrebări importante privind protecţia naturală: nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea. Testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor abia încep să apară pe piaţă, iar multe se dovedesc nefiabile.

Având în vedere incertitudinile, cercetătorii au modelat diferite estimări ale imunităţii, ale dispariţiei infectării în sezonul cald şi ale distanţării sociale pentru a face predicţii privind răspândirea coronavirusului pe viitor. Toate simulările – atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare – arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare.

Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.

Modelul de la Harvard evidenţiază şi consecinţele izolării excesive. O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat.

Cercetătorii indică modalităţi prin care sistemele de sănătate publică pot ameliora perspectivele: mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi mai ales disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.

Având în vedere importanţa impactului economic al distanţării sociale prelungite, studiul nu recomandă un scenariu sau altul, ci se limitează la avertismentul că o distanţare socială ineficientă sau pe o perioadă prea scurtă poate duce la suprasolicitarea catastrofală a asistenţei medicale.

Guvernul condus de preşedintele Donald Trump a citat un alt model, al Universităţii din Washington, conform căruia epidemia din Statele Unite va începe să se stingă la sfârşitul lui mai, permiţând revenirea la normal.

În prezent, guvernatorii statelor americane Pennsylvania, New Jersey, Connecticut, Delaware, New York şi Rhode Island dezbat momentul şi modalităţile de anulare a restricţiilor de circulaţie, în vederea reluării activităţilor economice.

Sursa foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Deci vezi ca izolarea excesiva conduce la prelungirea izolarii?
  Adica boala lunga, moarte sigura.
  Recomandarea prelungirii izolarii sociale la 2 ani e o prostie economica. Deja orice conducator de stat inteligent (nu e cauzul celor de la bucuresti) ar trebui sa ia in calcul punerea rapida in functiune a unor capacitati spitalicesti temporare de mare capacitate si programe de testare extensiva a populatiei. De fapt testarea in numar mare este indicata pentru ca da o imagine exacta a prevalentei, morbiditatii si mortalitatii. Testarea redusa si doar a deceselor practicata in romania da o imagine falsa.

 2. Bine subliniat : ” O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar asftel următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat. ”

  Fara herd immunity e totu-n zadar. Trebuie lasat tineretul sa intre-n prima linie …

  Oricum, se alege praful.

  Sa le fie invatatura de minte capitalistilor cu doctrina lor miltoniana. Si-au luat-o peste bot, ca nu se mai saturau. Sa vedem ce-o sa faca acum cand au dat cu totii cu curul de bordura.