G4Media.ro

Studiu eJobs: 64% dintre candidații de peste 45 de ani spun că…

Foto: Pexels

Studiu eJobs: 64% dintre candidații de peste 45 de ani spun că vârsta e principalul obstacol cu care se confruntă la angajare

Discriminarea pe bază de vârstă este principala problemă cu care se confruntă candidații 45+ la angajare, arată un sondaj derulat recent de eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

64% dintre participanții la studiu consideră vârsta un impediment atunci când își caută un job nou. Următoarele obstacole pe care candidații de peste 45 de ani spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experiență, așteptările salariale ridicate și lipsa de oportunități profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiți.

În plus, peste 59% dintre angajații de peste 45 de ani consideră că, deși sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferați tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire.

„Și angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidați cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare și de flexibilitate. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de faptul că ei reprezintă categoria de vârstă care aplică cel mai puțin: din 1,1 milioane de aplicări, câte înregistrăm lunar în platformă, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidați”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Sondajul eJobs mai arată că provocările menționate de cei de peste 45 de ani îi determină să facă anumite concesii când vine vorba despre alegerea unei noi oportunități în carieră.

Fiind întrebați ce compromisuri ar fi dispuși să facă pentru un loc de muncă, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă țară, 7% s-ar reloca în alt oraș și tot atâția ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenți nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

„Deși acești candidați au o serie de avantaje față de cei mai tineri – sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranță – din păcate, acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de ușurința cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face lucruri noi ori în a ieși din zona de confort”, mai spune Raluca Dumitra.

Conform sondajului eJobs, 38% dintre aceștia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie întâmpină constant greutăți în utilizarea acesteia. În plus, 53,4% își exprimă părerea în echipă doar când li se cere acest lucru, în timp ce 12,8% nu își expun deloc punctul de vedere la locul de muncă de frica pierderii jobului în favoarea cuiva mai tânăr.

Sondajul eJobs mai arată că 41,9% dintre candidații de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discuție cu colegii lor, fie cred că există diferențe de mentalitate cauzate de vârstă.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie-10 august, pe un eșantion de 1.276 de specialiști/salariați cu studii superioare, manageri, muncitori, șomeri, casnici și patroni/asociați care fac parte din categoria de vârstă 45+.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. dorneanu ARE 3 SALARII, 4 SPORURI SI 4 PENSII SPECIALE !

  IN SISTEMUL DE STAT EXISTA SPOR DE VECHIME. PE MASURA CE IMBATRANESTI PRIMESTI MAI MULTI BANI.

 2. Tinerii sunt mai usor de exploatat si de fraierit de care patronii escroci. Le baga placa ca n-au experienta, ca mai trebuie sa invete, ca sunt prea tineri. Totul ca sa nu-i plateasa decent. La aia trecuti de 45 de ani nu mai tine figura.

  • ai comentat ca un frustrat incompetent care se regaseste 100% in minunatul sondaj de mai sus..

  • Nem tudom .. patroane .. vezi cã fug sclavetzii de la patronul român .. peste mãri si tzãri .. ca potârnichiile

  • @Meltenismul jihadist, ai zis bine.. in covarsitoare proportie fug fix sclavetii, adica aia ca voi care se smiorcaie ca nenorocitu de patron nu le da 2000 euro net pentru frecat .I. la umbra..
   pana acu n-am vazut pe aici un om calificat si competent sa se smiorcaie de salariu… sa fie oare pentru ca pe oamenii competenti ii cauta si platesc toti :D? …
   PS: vezi ca salariile alea mari nu se dau pe plimbat si asezat marfa la kaufland!!! asa e ca e naspa cand nu mai da 2 lei cineva pe tine si pe cat de jmeker te c rezi? .. ti-ai ratat viata cand stateai pe dupa scoli cu sticla de tuica si te dadeai marele jmeker printre alti mucosi.. in lumea reala esti un nimeni.

 3. Daca ai implinit 45 de ani si inca esti in Romania , inca nu ai plecat din mizeria asta, iti meriti soarta cu varf si indesat.

 4. După ce sunt angajate toate pilele mai ramane cate un post de maturator sau paznic si pentru fraierii care inca mai cred in CV, competenta, studii etc

 5. si oare de ce toti frustratii incompetenti se vaita ca ajung la 45+ ani si sunt in mare parte neangajabili din cauza faptului ca acele competente pentru care cer carute de bani sunt doar in imaginatia lor..?!?!? .. sa fie oare de la faptul ca avem 40% analfabeti functionali, vreo 20% analfabeti care nu termina scoala si ei abia se situeaza in „restu” de 40%, multi dintre ei ne prea avand vreo reala competenta ( exceptand ca au petrecut mult timp la un loc de munca ) … ?!?!

  • Este o preconcepție și o statistica tâmpită sa spui ca cei peste 45 de ani au un procent de digitalizare redus.Tocmai ei sunt generația supusa la schimbările tehnologice de 30 de ani încoace și au trebuit sa tina ritmul.
   Cei care habar nu au de tehnologia digitala de lucru..și nu ma refer la FB TikTok și altele de gen, sunt o grămadă și în generațiile tinere, care oricum si-au compensat lipsa culturii generale și educatiei cu viata virtuala din site urile și aplicațiile de socializare…și deci oricum nu prea sunt ancorați în realitate.
   Adevărul este ca în România actuala, femeile oricum sunt discriminate prin prisma cutumei misogine a societății și dacă au trecut de 40 de ani și își caută de lucru este o lupta extrem de grea.Si pe lângă acest aspect al discriminării sexuale, nivelul mediu și superior de educație, după 40de ani deja este un obstacol în angajare pentru ca dubioși nostru aparat de stat a distrus industria, sănătatea, educația, natura și ne -a făcut o amarata de societate de consum în care postul de vânzător, lucrător comercial, ospătar etc sunt ocupate acum și de oameni disperați care au cautat degeaba în domeniul lor ceva …
   Pe cine mințim?…hoții, indiferent de haina și denumirea pe care o poartă, sunt cei care dețin acum majoritatea cifrelor de bunăstare.. în rest romanul este din ce în ce mai sărac și umilit și cel mai trist..dezbinat..indiferent de cât de capabil este.

 6. Nem tudom .. patroane .. vezi cã fug sclavetzii de la patronul român .. peste mãri si tzãri .. ca potârnichiile