STUDIU. 9 din 10 români cred că centura de siguranță e foarte importantă, dar trei sferturi nu o poartă pe locurile din spate

centura siguranta, masina Sursa foto: Pexels/Luca Nardone

Deși 90% dintre români susțin că purtarea centurii de siguranță de către pasagerii din mașină este foarte importantă, centurile locurilor din spate sunt în continuare ignorate de trei sferturi dintre pasageri, deși purtarea lor este obligatorie prin lege, arată un studiu studiu reprezentativ la național realizat de compania de cercetare de piață MIA Marketing la solicitarea Autocritica.

Studiile realizate la nivel european arată că lipsa purtării centurii de siguranță este a doua cauză de deces în accidentele care au loc la nivelul UE, după depășirea limitelor de viteză, dar înaintea șofatului sub influența băuturilor alcoolice.

Conform studiului la nivel național la care au participat 1.019 de persoane între 18 și 70 de ani din toate regiunile țării, 9 din 10 români (90%) consideră că purtarea centurii în mașină are o importanță vitală. Totuși, modul în care românii văd importanța centurii este diferit în funcție de educație: dacă 93% dintre persoanele cu studii superioare susțin că centura este „foarte importantă” în mașină, doar 86% dintre cei cu studii de bază consideră acest lucru.

Deși importanța purtării centurii de siguranță pare să fie din ce în ce mai pregnantă în mentalul colectiv, pasagerii locurilor din spate rămân în general impasibili la legile fizicii, la riscurile la care se supun în mașină și în final la legislația rutieră, care prevede obligativitatea purtării centurii pe toate locurile pentru pasageri prevăzute cu acest dispozitiv de siguranță. Dacă 99% dintre șoferi circulă cu centura cuplată și 95% dintre pasagerii din dreapta fac același lucru, pasagerii locurilor din spate poartă centurile în doar un sfert dintre mașinile care circulă în România (27%).

Centurile de siguranță sunt obligatorii pentru toți pasagerii în Uniunea Europeană încă din 2006.

Citește tot studiul pe Autocritica.ro, partener Economedia.ro

Sursa foto: Pexels/Luca Nardone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *