G4Media.ro

Straniile lumini observate în timpul cutremurului din Maroc, un mister vechi de…

Captura X

Straniile lumini observate în timpul cutremurului din Maroc, un mister vechi de secole / Ce teorii avansează oamenii de știință

Rapoartele despre „lumini de cutremur”, precum cele observate în videoclipurile surprinse înainte de cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade de vineri din Maroc, datează de secole, încă din Grecia antică, scrie CNN.

Aceste izbucniri de lumină strălucitoare, care par să danseze, în diferite culori, i-au nedumerit de mult timp pe oamenii de știință și încă nu există un consens cu privire la ceea ce le provoacă, dar ele sunt „cu siguranță reale”, a declarat John Derr, un geofizician care a lucrat la US Geological Survey. El a fost coautor al mai multor lucrări științifice despre luminile cutremurelor, sau EQL.

„Vederea EQL depinde de întuneric și de alți factori favorizanți”, a explicat el într-un e-mail transmis CNN.

El a spus că videoclipul recent din Maroc împărtășit online seamănă cu luminile surprinse de camerele de securitate în timpul unui cutremur din 2007 din Pisco, Peru.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor de fizică la Universidad Nacional Mayor de San Marcos din Peru și la Universitatea Pontificală Catolică din Peru, care a studiat fenomenul, a declarat că înregistrările video realizate cu telefoanele mobile și utilizarea pe scară largă a camerelor de securitate au facilitat studierea acestor lumini.

„În urmă cu 40 de ani, era imposibil”, a spus el. „Dacă le vedeai, nimeni nu ar fi crezut ceea ce vedeai”.

 


Luminile cutremurelor iau diferite forme

Aceste lumini pot lua forme diferite, potrivit unui capitol despre acest fenomen la care Derr este coautor și care a fost publicat în ediția din 2019 a Encyclopedia of Solid Earth Geophysics.

Uneori, luminile pot părea asemănătoare cu fulgerele obișnuite sau pot fi ca o bandă luminoasă în atmosferă asemănătoare cu aurora polară. Alteori, ele seamănă cu sfere luminoase care plutesc în aer. De asemenea, pot arăta ca niște flăcări mici care pâlpâie sau se târăsc de-a lungul sau lângă sol sau ca niște flăcări mai mari care ies din pământ.

O înregistrare video realizată în China cu puțin timp înainte de cutremurul din Sichuan din 2008 arată nori luminoși plutind pe cer.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, Derr și colegii săi au adunat informații despre 65 de cutremure americane și europene asociate cu rapoarte demne de încredere care datează din 1600. Aceștia și-au împărtășit munca într-o lucrare din 2014 publicată în revista Seismological Research Letters.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 80% dintre aparițiile EQL studiate au fost observate pentru cutremure cu magnitudini mai mari de 5,0. În cele mai multe cazuri, fenomenul a fost observat cu puțin timp înainte sau în timpul evenimentului seismic și a fost vizibil până la 600 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Cutremurele, în special cele puternice, sunt cel mai probabil să se producă de-a lungul sau în apropierea zonelor în care se întâlnesc plăcile tectonice. Cu toate acestea, studiul din 2014 a constatat că marea majoritate a cutremurelor legate de fenomenele luminoase au avut loc în interiorul plăcilor tectonice, mai degrabă decât la granițele acestora.

Mai mult, luminile cutremurelor aveau mai multe șanse să apară pe sau în apropierea văilor de rift, locuri în care – la un moment dat în trecut – scoarța terestră a fost distrusă, creând o regiune de câmpie alungită care se află între două blocuri mai înalte de pământ.

Cauze posibile ale luminilor de cutremur

Friedemann Freund, colaboratorul lui Derr, profesor adjunct la Universitatea San Jose și fost cercetător la Centrul de Cercetare Ames al NASA, a venit cu o teorie pentru apariția acestor lumini.

Freund a explicat că, atunci când anumite defecte sau impurități din cristalele din roci sunt supuse unui stres mecanic – cum ar fi în timpul acumulării de tensiuni tectonice înainte sau în timpul unui cutremur major – acestea se sparg instantaneu și generează electricitate.

Roca este un izolator care, atunci când este solicitat mecanic, devine un semiconductor, a spus el.

„Înainte de cutremure, volume uriașe de rocă – sute de mii de kilometri cubi de roci din scoarța terestră – sunt solicitate, iar tensiunile provoacă deplasarea granulelor, a grăunților minerali unul în raport (cu) celălalt”, a adăugat el.

„Este ca și cum ai porni o baterie, generând sarcini electrice care pot curge din rocile solicitate în și prin rocile necontractate. Încărcăturile călătoresc rapid, cu până la aproximativ 200 de metri pe secundă”, a explicat el într-un articol din 2014 pentru The Conversation.

Alte teorii privind cauzele acestor lumini includ electricitatea statică produsă de fracturarea rocilor și emanația radonului, printre multe altele.

În prezent, nu există un consens între seismologi cu privire la mecanismul care cauzează luminile cutremurelor, iar oamenii de știință încă încearcă să deslușească misterele acestor explozii.

Freund speră că într-o zi ar putea fi posibilă utilizarea luminilor de cutremur, sau a încărcăturii electrice care le provoacă, în combinație cu alți factori, pentru a ajuta la prognozarea apropierii unui cutremur major.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu e nimic misterios si nimic straniu. Se nuneste ionizare si e un fenimen cunoscut de f mult timp