G4Media.ro

Stră-străbunicul lui Joe Biden a fost grațiat de Abraham Lincoln

Sursa foto: Jim WATSON / AFP

Stră-străbunicul lui Joe Biden a fost grațiat de Abraham Lincoln

Strămoșul președintelui Statelor Unite, Moses Robinette, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „tentativă de omor” de către un tribunal militar în 1864, scrie Le Figaro.

Pentru a găsi o legătură firavă între Joe Biden și predecesorul său îndepărtat la Casa Albă, republicanul Abraham Lincoln, trebuie să ne întoarcem cu 160 de ani în urmă, când cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite l-a grațiat pe un anume Moses Robinette, stră-străbunicul actualului președinte democrat.

Documentele deținute de Arhivele Naționale ale SUA urmăresc procesul bunicului său, care a fost condamnat pentru că s-a bătut cu un angajat al armatei în timpul Războiului civil american, înainte de a fi grațiat de Abraham Lincoln (1809-1865), potrivit cotidianului Washington Post de luni.

La 21 martie 1864, într-o tabără militară de pe malul râului Potomac, în statul american Virginia, la marginea capitalei federale Washington, John Alexander, un angajat al armatei, l-a auzit pe Moses Robinette vorbind despre el cu bucătarul. Domnul Alexander a intrat în grabă în cameră, s-au schimbat înjurături, s-au aprins spiritele, iar Robinette a scos un briceag din buzunar. Cei doi bărbați s-au luptat, iar Alexander a sângerat, tăiat cu un cuțit.

Condamnat la doi ani de închisoare

O lună mai târziu, a început un proces militar împotriva lui Robinette, sub acuzația de „tentativă de omor”. În boxa martorilor, martorii au descris un bărbat care era „plin de spirit, mereu plin de viață și glumeț”, iar versiunile au fost diferite în ceea ce privește faptul dacă vreunul dintre ei consumase alcool înainte de izbucnirea bătăii.

În timpul procesului, Robinette a insistat asupra faptului că nu a avut „nicio intenție răuvoitoare față de Alexander, nici înainte, nici după (bătaie)”. Dar judecătorii l-au condamnat pe stră-străbunicul președintelui la doi ani de închisoare. Apoi a fost trimis în Insulele Dry Tortugas, în Florida, unde s-a reîntâlnit cu trei ofițeri de armată pe care îi cunoștea bine. Aceștia i-au cerut lui Lincoln să îi anuleze condamnarea, criticând o sentință prea aspră pentru că „s-a apărat și a rănit cu un briceag un coleg care îi era cu mult superior ca forță și mărime, totul sub impulsul emoției de moment”.

Cererea a ajuns până la președinte, care a decis să-l grațieze pe strămoșul lui Joe Biden. Moses Robinette a fost eliberat și s-a întors la casa sa din Maryland, unde și-a reluat viața de fermier. S-a născut în 1819 și a murit în 1903, necrologul său descriindu-l ca fiind un „om educat și de mare eleganță”, cu 39 de ani înainte de nașterea actualului președinte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Am crezut ca pentru tulburarea linistii publice si limbaj nepotrivit in timpul Razboiului de secesiune.