G4Media.ro

Stoltenberg: Relația dintre NATO și Rusia se află în punctul cel mai…

Stoltenberg: Relația dintre NATO și Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârșitul Războiului Rece

Relaţia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu Rusia se situează „în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului Rece”, Moscova devenind din ce în ce mai „agresivă” pe plan extern şi tot mai „represivă” pe plan intern, a apreciat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia de presă EFE.

„Cred că trebuie să conştientizăm că relaţia dintre familia transatlantică şi Rusia se află în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului rece”, a subliniat Stoltenberg într-o conferinţă susţinută la Universitatea Georgetown din Washington, unde efectuează o vizită oficială.

Secretarul general al NATO a menţionat ca punct de cotitură „anexarea ilegală” a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi „destabilizarea care a continuat în estul Ucrainei”.

În ultimii ani, Moscova şi-a sporit „semnificativ” cheltuielile militare, iar drept consecinţă Rusia a devenit „mai agresivă” în exterior şi mai „represivă” în interior. „Imaginea este gravă”, a avertizat el.

Întrebat despre posibilitatea extinderii NATO cu ţări precum Georgia sau Ucraina, lucru respins de Moscova, Stoltenberg a afirmat că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă o „decizie suverană” a fiecărei naţiuni.

Secretarul general al NATO a fost primit luni la Casa Albă de preşedintele american Joe Biden, care şi-a exprimat „sprijinul total” faţă de Alianţă şi strategia convenită la summitul din iunie a ţărilor membre.

NATO a decis atunci să demareze un proces de adaptare pentru a-şi îmbunătăţi răspunsul la provocări precum agresivitatea Rusiei, atacurile cibernetice şi schimbările climatice, poziţionând clar China drept o ameninţare la securitatea sa, notează EFE.

sursa foto: nato.int

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Pe principiul reciprocitatii, dupa mantuirea lui JFK, mi se pare Momentul Oportun sa se treaca la mantuirea lui Vladimir Putin, deoarece, nu i asa, nu poate o Planeta Intreaga sa fie amenintata cu spectrul nuclear de un Cracanat din Kremlin.

 2. Ce să vezi, abia acu aflarăm că rusia e nasoală.

 3. Daca aveti curaj atacati Rusia , daca nu ciocul mic.

  • Daca no zicea pe asta nu mai avea job maine.
   Daca suntem sinceri faza cu agresivitetea e invers..”ajenturili straine” si-au pus lachei prin ucraina in urma loviturii de stat, revolutia portocalie..la mare distanta de casa lor(deci si pe teritoriul ucrainei traiau khazarii odata), mai fac cate un mishmas in belarus samd.

 4. Trebuie schimbata Strategia. Cand veti invata sa fiti prieteni ? E un joc cu suma negativa: Toata lumea pierde.

 5. Adevarul e ca toate taberele vreti tot platoul … Nu se poate. S-a tot dovedit. E pana si genetic.

  De la Atom la Horizon. (si aveti grija cu atomul, ca-i sensibil…)