G4Media.ro

Stoltenberg: NATO își va spori prezența în Marea Baltică dacă Suedia va…

Sursa foto: NATO.int

Stoltenberg: NATO își va spori prezența în Marea Baltică dacă Suedia va depune cererea pentru aderare la Alianță / Moscova a avertizat cu „consecințe grave” în cazul unei aderări la NATO

NATO își va spori prezența în jurul granițelor Suediei și în Marea Baltică în timp ce se procesează o potențială cerere de aderare la Alianță, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la postul public suedez de televiziune SVT, potrivit Reuters.

Suedia și Finlanda au rămas în afara alianței, dar anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și invadarea Ucrainei din acest an au determinat aceste țări să își regândească politicile de securitate, iar aderarea la NATO pare din ce în ce mai probabilă.

Ambele state caută să obțină asigurări de protecție militară în timpul unui proces de cerere, care ar putea dura până la un an pentru a fi aprobat de toți membrii NATO.

„Sunt convins că vom găsi soluții pentru nevoile de securitate pe care Suedia le va avea într-o perioadă de tranziție”, a afirmat Stoltenberg pentru SVT.

„Din eventualul momentul în care Suedia depune cererea, iar NATO spune că dorește ca Suedia să adere, există o obligație foarte puternică din partea NATO de a putea garanta securitatea Suediei”, a spus Stoltenberg, adăugând că aceasta va include o prezență sporită în jurul Suediei și în Marea Baltică.

Moscova a avertizat Suedia și Finlanda de „consecințe grave” și că ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava europeană Kaliningrad dacă Suedia și Finlanda devin membre NATO.

Miercuri, ministrul suedez de externe Ann Linde a declarat că SUA au oferit Suediei „asigurări de securitate” pentru perioada de aplicare, dar „nu garanții concrete de securitate”.

Sursa foto: NATO.int

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Pai ce facem ma, amplificam in loc sa calmam?

  2. Ce treabă au rușii cu Suedia și Finlanda? Dacă nu intrau în Ucraina nu se întâmplau toate astea. Cum poate garanta Rusia că mâine nu-și trimite armata în Finlanda?
    Și s-o lase jos cu Kaliningrad că toată lumea știe că acolo aveau arme nucleare.

  3. Ce treabă au rușii cu Suedia și Finlanda? Dacă nu intrau în Ucraina nu se întâmplau toate astea. Cum garantează Rusia că mâine nu-și trimite armata în Finlanda?
    Și s-o lase jos cu Kaliningrad că toată lumea știe că acolo aveau arme nucleare.

  4. Pai ce stie cel mai bine sa faca rusia? Sa ameninte si sa avertizeze. Fraier ala care se mai uita in gura rusilor. Cainii latra, caravana trece. Spre Est. 🙂