G4Media.ro

Stelian Ion: Mii de dosare sunt în periocol să se închidă după…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Stelian Ion: Mii de dosare sunt în periocol să se închidă după decizia CCR. Avem proiect de lege, putem corecta într-o zi. Nu se doreşte acest lucru. Riscul de a scăpa, pe lângă politicieni, şi infractori periculoşi este major

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, luni, că actuala coaliţie de guvernare va trebui ”să dea socoteală” pentru închiderea a mii de dosare şi scăparea a foarte mulţi infractori dacă nu va face demersurile pentru adoptarea proiectului de modificare a Codului penal în privinţa întreruperea prescripţiei, aflat la vot în Camera Deputaţilor.

El a calificat drept „bizară” şi „condamnabilă” intenţia ministrului Cătălin Predoiu de a da o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal, susţinând că există riscul ca acesta să fie declarată neconstituţională.

„Din păcate, situaţia din justiţie este explozivă după anii trecuţi în care au fost foarte multe încercări de a scăpa infractorii de dosare penale. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale pronunţată săptămâna trecută, care urmează să fie motivată şi publicată din clipă în clipă, este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici Ordonanţa 13 nu a reuşit şi anume foarte mulţi infractori să scape de dosarele penale şi nu mă refer doar la infracţiuni comise de gulerele albe, adică infracţiuni de corupţie, mă refer şi la infracţiuni cu violenţă, la infracţiuni dintre cele mai grave din zona criminalităţii organizate: trafic de persoane, trafic de arme”, a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

El a susţinut că este o situaţie „extrem de gravă”, iar coaliţia de guvernare nu îşi asumă rezolvarea imediată a acestei situaţii.

„Avem proiect de lege în Parlament, am depus unul săptămâna trecută, dar era unul mai vechi, semnat de colegii mei, care a trecut de Senat şi care este în Camera decizională, în Camera Deputaţilor, care aşteaptă doar o voinţă politică, aşteaptă un semn din partea a coaliţiei pentru a fi trecut. Acel proiect se poate trece într-o singură zi. Astăzi, dacă era voinţă politică, se întâlnea Comisia juridică a Camerei Deputaţilor să dădea raport şi puteam avea şi un vot tot astăzi. Din păcate, nu se doreşte acest lucru, nu ştim care sunt motivele. Bănuim că este vorba de acelaşi interes de a-i scăpa pe pe infractori”, a transmis fostul ministru al Justiţiei.

Stelian Ion a adăugat că a înţeles din discuţiile avute în Comitetul liderilor grupurilor parlamentare că ministrul Predoiu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă. „Ar fi foarte grav, pentru că nu se face decât să se vulnerabilizeze proiectul. Dacă se adoptă o modificare, o punere în acord a acelui articol 155 din Codul penal cu Constituţia prin ordonanţă de urgenţă este un risc foarte mare ca acea ordonanţă să fie declarată neconstituţională”, a explicat deputatul USR.

El a subliniat că adoptarea proiectului din Parlament ar rezolva situaţia.

Atunci când decizia CCR se va publica în Monitorul Oficial, a completat el, „şi o singură zi dacă este suspendată aplicarea acelui articol se va aplica retroactiv tuturor cauzelor în care s-a aplicat această instituţie”.

„Premierul Ciucă nu trebuie să permită un asemenea derapaj. Este şeful Guvernului, este fost militar de carieră şi acea onoare şi acea responsabilitate ar trebui să fie regăsită în acţiunile acestea guvernamentale. Să se intereseze, să consulte mai mulţi jurişti, să se consulte cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi se găsească soluţia cea mai potrivită şi soluţia potrivită este să trecem un proiect de lege care este la vot final în Camera Deputaţilor”, a indicat Stelian Ion.

În opinia sa, are loc „o contaminare a celor din PNL de către PSD”. „O contaminare pe interese politice, le este convenabil că scapă, probabil, şi unii membri ai lor, este o chestiune deja de o gravitate foarte mare şi nu ai cum să te duci cu gândul la altceva decât la acest lucru. Au acelaşi interes, unii politicieni care sunt vizaţi de anumite dosare vor scăpa prin această metodă. (…) Eu am spus de principiu că sunt mii de dosare. Avem proiect de lege, putem corecta într-o zi. Nu se doreşte acest lucru. Riscul de a scăpa, lângă politicieni, şi infractori periculoşi este major, aşa încât întreaga responsabilitate, din această clipă, le aparţine în exclusivitate şi cred că vor trebui să dea răspunsuri la unele întrebări pe această temă. Eu sper să nu se ajungă acolo”, a mai declarat fostul ministru al Justiţiei.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Este vorba despre articolul 155 alineatul (1) din Codul penal: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstituţional în anul 2018, însă Parlamentul nu a modificat legea în termen de 45 de zile.  (Sursa:  Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Mazare ce zice? I-ai dus țigările azi?

  • Stăpânii lui Predoiu asta vor. Sa scape borfași. Și la sfârșit Dogioiu va spune ca este de vina același Stelian Ion

 2. dragilor

  incepand de azi , mai putina vorba , mai multa munca ..

  GB

 3. Predoiu este cea mai mare (j)igodie, care n-o să facă nimic ,da’ nimic ,nimic ! Este Omul Mafiei pus de Mafie !

  • Subscriu!
   Dovada:
   „Întrebat de RISE Project de ce nu elimină cele două mutații suferite de pensia specială instituită de Valeriu Stoica în 1997 (amendamentele „Stănoiu”, din 2004, respectiv, „Macovei”, din 2005) – Predoiu a spus că prima dintre ele este discutabilă, iar a doua, justificată.

   Așadar, cea care a făcut ca pensiile să fie mai mari decât salariile e discutabilă!

   Iar cea care le-a permis magistraților să-și scurteze carierele cu o treime, ieșind la pensie de la vârsta de 50 de ani, e justificată!”

   Ca să știe toată lumea cine e Predoiu și cei care-l manevrează de la nivelul cel mai înalt!

  • Dar nici Stelian nu a fost mai breaz! Toți miniștrii Justiției au fost manevrați la fel, de aceea nu s-a schimbat nimic în privința pensiilor speciale, este chestiune doar de comandă!

 4. Marș avortonule!
  Ne că km pe usr și ne ștergem cu tine la cwr!

  • Si noi pe tine delaca atat poate mintea ta !

  • Ce murdar esti la gura !

  • Poate nu ati inteles inca, dar Romania nu este „Țara lui Andrei”, ci este Țara lui @Catalin.
   Astia suntem, atat se poate!

  • Jigodia de KKLIN nu știe să lege doua fraze fără să adreseze injurii! Ba-și-nosule la fiecare înjurătură iei o rubla! ?

  • Iata cum arata un romanas ortodox patriot, plin de iubire de oameni si tolerant asa cum l-a invatat pe el partidul aurit.

 5. acum serios

  1. nu joc Jocuri pe strada niciodata

  2. imi vad de treburile mele cu programul de haltere

 6. Cui îi pasă dintre decidenți ? Nimanui!
  Asta e țara durerii în cur de toate!

 7. Suje-o panarama,ai fost ministru justitiei,ce-ai facut?

 8. Ce alta placa sa puna baietii de la USR? Coruptia ucide, nenoroceste si ingroapa Romania. Bine, intotdeauna coruptia altora. Ei sunt unitatea de masura a anticoruptiei. Nu mai sunt atat de multi saraci cu duhul sa „puna botu” la retorica asta cum erau in 2017, dar mai sunt.
  Sper ca Romania s-o voteze pe Kovesi in 2024 la presedintie, pentru ca asta merita. Inca 10 ani de anticoruptie si prosperitate dupa cei 20 ai lui Basescu si Iohannis. Si nici dupa acei 10 ani romanii nu vor pricepe.

 9. „pe lângă politicieni, şi infractori periculoşi” ha!, Ha!, Ha!
  Nu exista infractori mai periculosi decat politicienii, infractorii „periculosi” ucid un om, doi, distrug o masina sau o casa, fura cateva mii de euro.
  Politicienii ucid mii de oameni (aprobarea listei de medicamente pentru cancer a fost amanata cu lunile), au distrus invatamantul , sistemul de sanatate, si aproape intrega tara.
  Despre furat, sumele nerecuperate constituite ca prejuducii la un singur dosar sunt de 7-8- 15 milioane de euro.
  Au pustiit o tara intrega, milioane de romani sunt in bejenie din cauza lor, au fugita din tara mai rau decat ucrainenii,

 10. Nea Stelica crede ca mai are vreo relevanta 😂

 11. Nu ca PNL ar fi la prima abatere de genul. Tot la fel a anulat si pensiile speciale, care au picat ulterior la CCR.

  Eu zic ca e bine sa scape toti hotii de dosare. Pai nu e pacat sa preduiesti atatia bani si da nu te bucuri de ei in libertate?

  Ce-ti doresc eu tie, draga Romanie
  Slava PSD si slava hotiei!

  Asa sa ne ajute @Catalin, Amin!

 12. Cei mai periculosi infractori sunt politicienii.