G4Media.ro

Stelian Ion discută miercuri cu CSM despre pensionarea anticipată a magistraților: Să…

Stelian Ion discută miercuri cu CSM despre pensionarea anticipată a magistraților: Să realizăm un echilibru, să nu avem parte de un exod/ Avem în vedere inclusiv renunțarea la pensionarea anticipată, dar poate există și alte variante

Ministrul justiției, Stelian Ion, va avea miercuri o întâlnire la CSM, în cadrul căreia va discuta și despre schema de pensionare anticipată a judecătorilor și procurorilor, afirmând că ar fi „absolut nociv” dacă va fi un val de pensionări și că are în vedere inclusiv renunțarea la pensionarea anticipată, dacă aceasta este măsura cea mai potrivită, „dar poate există și alte variante”.

„Ce este absolut nociv ar fi să avem de a face cu un val de pensionări. Și ce-mi propun eu ca ministru, în primul rând, este ca oamenii care lucrează acum în sistem, judecători și procurori, să își dorească să rămână. Eu am făcut solicitarea publică să nu își depună demisiile, pentru că există o intenție politică reală de a opri acest val”, a declarat Stelian Ion la Hotnews.ro.

Ministrul a precizat că, din iulie 2020 și până în prezent, peste 90 de judecători s-au pensionat, dar că CSM deține date actualizate, inclusiv cu privire la pensionabili, cei care îndeplinesc criteriile de vârstă și care ar putea, dacă ar vrea, să își depună cererile de pensionare. „Acesta este (…) scenariul cel mai rău, în care toți depune demisiile, dar e absolut nerealist că se va întâmpla acest lucru”, a spus Stelian Ion.

Întrebat dacă va renunța la pensionarea anticipată a magistraților, Stelian Ion a spus: „Dacă aceasta este măsura cea mai potrivită pentru a nu face ca magistrații să iasă din profesie, avem inclusiv lucrul ăsta în vedere, dar nu doar această măsură, poate că există și alte variante”.

El a precizat că va discuta și cu magistrații, nu doar cu CSM.

„Pentru că nu vreau să simtă că se încearcă oprirea lor forțată. E dreptul lor să ceară ieșirea la pensie, dar eu vreau să am mesajul acesta foarte clar de solicitare de a rămâne în profesie, pentru că vor avea în continuare niște condiții suficient de bune cât șă-și dorească să-și desfășoare activitatea”, a spus Stelian Ion.

Ministrul a enumerat ce măsuri poate lua pentru a-i determina pe magistrați să rămână în sistem: prin asigurarea mijloacelor logistice, materiale, prin demersuri, astfel încât să nu existe presiuni de niciun fel asupra magistraților, prin selecții transparente și obiective, prin criterii foarte clare și obiective de promovare în profesie.

Stelian Ion  a insistat că mesajul pe care vrea să îl transmită magistraților este să rămână în profesie, pentru că vor avea toate condițiile să-și desfășoare activitatea, și că își propune găsirea unui echilibru, „să nu avem parte de un exod, ăsta e cel mai important lucru la momentul actual”.

Ministrul a mai spus că o decizie va fi luată în cursul acestui an.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Din poză am înțeles că a fost sfințit sf.Stelian Ion

  • Analfabeții care trollează pentru mafia PCR-FSN-PSD n-au cum să ”înțeleagă” vreodată ceva.

 2. Da oare nu puteai să taci si sa faci o lege sau o ordonanță de guvern numai sa vii cu ea mai ales cu anularea pensionarii anticipate? Acum vă dați seama ca absolut toți bugetarii care se pot pensiona o vor face imediat când au văzut ce vrei sa faci. Așa ca stimați procurori,magistrati, grefieri, aviatori,polițiști, militari, spp,SRI, s.a.m.d. ieșiti la pensie imediat să puneți presiune pe buget cu pensiile voastre speciale aberante ca un drept câștigat nu il mai ia nimeni.

 3. Dacă ii dai pensie mai mare ca salariul cum sa rămână…. Se mai face notar sau profesor universitar după și e totul super ok

 4. NU E MAI BINE CA VOI CASTELE SA VA PENSIONATI PE PENSII DE MULTE, MULTE MII DE EURO CHIAR DE LA ANGAJARE ?
  VOM AVEA FOARTE MULTI MILIONARI IN EURO. DIN PENSIE. NU E UN LUCRU BUN ?
  NU PENTRU ASTA ATI FOST VOTATI ?

 5. O varianta ar fi urmatoarea ;
  – daca un judecator judeca in stare de incompatibilitate sa fie dat afara din sistemul bugetar pe viata .
  Inca una :
  – daca un cetatean obtine dreptate la o instanta superioara judecatorii care au emis sentinta ( anulata ) la instanta / instantele inferioare sa fie scosi pe viata din sistemul bugetar
  Si inca una :
  – judecatorii care au emis sentinte anulate la CEDO sa plateasca din buzunarul propriu tot ceea ce impune CEDO ( nu din bugetul national public ) ; dar nu ca salariati in justitie ci ca salariati in sisetemul privat .

  Mama voastra de judecatori secaturi si scursuri sociale .

  • cedo nu „anuleaza” sentinte. o „nulitate” ar fi trebuit sa stie

  • ” O nulitate” de postac care se ”anulează” când trollează pentru mafia PCR-FSN-PSD dar care nu e în stare decât să fure numele bad@ n-are cum ”să știe” vreodată ceva pentru că nu pricepe niciodată nimic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.