G4Media.ro

Statul român nu a cumpărat niciun teren agricol de pe piața liberă,…

Statul român nu a cumpărat niciun teren agricol de pe piața liberă, deși PSD a folosit din plin retorica anti-străini

”Vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pământ din România… nimic nu a fost întâmplător, agricultura pusă la pământ”, declara Liviu Dragnea în 2019, în plină campanie împotriva străinilor. O statistică prezentată de LantulAlimentar.ro arată că statul român, controlat timp de aproape trei ani de Liviu Dragnea și PSD, nu a cumpărat niciun hectar de teren de pe piața liberă, deși are drept de preempțiune.

Posibilitatea ca statul să cumpere terenul agricol scos la vânzare de proprietari a fost introdusă în Legea 17/2014 tot la inițiativa PSD: ” Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale”.

Cu toate acestea, cel puțin în perioada 2017 – 2019, statul român, prin Agenția Domeniilor Statului, nu și-a exercitat dreptul de preempțiune și nu a achiziționat nici măcar un hectar de teren agricol, potrivit unei informari făcute anul trecut de Ministerul Agriculturii și Dezvolătării Rurale către vicepreședintele de atunci al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Nechita-Adrian Oros, ajuns între timp ministru al Agriculturii.

În răspunsul oferit lui Oros, ministerul a invocat sub semnătura fostului ministru Petre Daea, lipsa banilor necesari pentru cumpărarea de pe piața liberă a terenurilor agricole. ADS este finanațată de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Responsabilitatea finanțării ADS din bugetul de stat, via MADR, a revenit guvernelor care s-au succedat în urma alegerilor din decembrie 2016, conduse de Grindeanu, Tudose și Dăncilă, și majorității parlamentare care a aprobat bugetul de stat în fiecare an. În ultimă instanță, responsabilitatea finanțării ADS a revenit fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a fost și președinte al PSD, considerat șeful de facto al guvernărilor până la condamnarea sa la închisoare cu executare care a condus la pierderea funcțiilor publice și politice.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Dragnea e panaceu pentru toate nenorocirile, bun va spun, eu, ca asta e un articol la comanda si stiu si de unde, si tocmai iau masuri! Dragnea va fi eliberat pe 21 ian, asa de-al dracu’. Facem pariu!

  • Ia să aud cine a comandat siteului Lantualimentar.ro să scrie acest articol? Asigur cititorii siteului Lantulalimentar.ro că nici măcar o frază sau măcar o propoziție nu a fost scrisă de la lansarea siteului la comanda cuiva! Numai mintea bine informată a autorului articolelor le-a comandat degetelor lui ce taste anume să lovească. În ce privește măsurile pe care ameninți că le iei, poate te referi la faptul că mergi în câmp să măsori primul hectar de teren pe care-l va cumpăra ADS în 2020, de pe piața liberă.

 2. cumpararea de pe piata libera la preturi stiti voi cum si arendarea lor la preturi stiti voi cum, nu inseamna nimic altecva decat inca o gaura in buzunarele si asa goale ale populatiei acestei tari.
  Inseamna imprumuturi masive pentru a cumpara iar banii din arenda nu vor acoperi nici macar jumatate din dobanzile ce vor trebui platite catre finantatorii internationali.

 3. Nu a cumparat acum, dar daca Dragnea statea mai mult la putere precum Viktor Orban, cu siguranta facea asta. De ce credeti ca a fost bagat la puscarie. Din ordinul strainilor.

 4. ADS (Agenția Domeniilor Statului) ar trebui să fie izvor de bănet, fiindcă închiriază ‘jde mii de ha pe ‘jde ani unor firme private care se îmbogățesc…
  ADS rămîne dependentă de buget da’, lucru’ dracu’!, șefii din ADS se îmbogățesc și ei! C-așa-i rumânu’: Moromete se îmbogățește cumpărînd iar funcționaru’ ADS taman necumpărînd teren!

 5. Patrihotii lui Dragnea erau patrioti „decat” la RTV si Antena 3 si Romania 9, de la TVR-PSD!
  In rest, erau atat de patrioti pe cat de social democrati, toti cu averi uriase si conturi grase in banci!
  „Decat” ipocrizie si manipulare, ei stiu ca votantii lor analfabeti inghiti orice!!!
  Pai, nu crestea inima in taranul analfabet din Teleorman cand il auzera pe Dragnea vorbind la TV ca un „mandru roman” despre „pamanturile noastre”??!

 6. Ce mai stați,am eu 3,4 ha cu preț ieftin 15000/euro în 2020,in fiecare an mai pun 5000 de euro,că ORICE se poate INVENTA,dar TERRA e la singular!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.