G4Media.ro

Statul american Idaho va autoriza plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte…

Sursa foto: Pixabay

Statul american Idaho va autoriza plutonul de execuţie pentru condamnaţii la moarte / Ar deveni al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuţie

Condamnaţii la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi ucişi de un pluton de execuţie dacă injecţia letală nu este posibilă, potrivit unei legi adoptate luni de parlamentul local, notează Agerpres care citează AFP.

Aprobat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă de Senatul acestui stat conservator, textul urmează să fie ratificat de guvernator.

Idaho ar deveni astfel al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuţie, după Utah, Oklahoma, Mississippi şi Carolina de Sud, potrivit organizaţiei Death Penalty Information Center.

Din 1976 şi sfârşitul unui scurt moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Statele Unite, doi bărbaţi şi o femeie au fost executaţi astfel – toţi în Utah (vest) -, ultima execuţie fiind în 2010.

Statele americane care aplică pedeapsa cu moartea întâmpină cele mai mari dificultăţi în procurarea substanţelor necesare unei injecţii letale, din cauza opoziţiei companiilor farmaceutice care nu vor să fie asociate cu pedeapsa capitală.

Moartea în faţa plutonului de execuţie ar putea avea loc în Idaho numai în cazul în care injecţia letală este imposibilă.

Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a denunţat adoptarea legii drept „îngrozitoare”, considerând-o „arhaică”.

„Un pluton de execuţie este deosebit de înfiorător(…), astfel de execuţii lasă cicatrici durabile tuturor celor implicaţi”, a declarat ACLU Idaho într-un comunicat.

Persoanele ucise de plutonul de execuţie „sunt, după toate probabilităţile, supuse la niveluri extreme de durere şi tortură”, a adăugat organizaţia, citând experţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cu spânzurătoarea nu se poate? A la Saddam?
    Sau cu ghilotina, Robespierre style?

  2. Articol de/pentru hipsteri, ar fi de citit originalul. Prostioare de la un capat la altul.
    Pentru inceput si ca sa punem lucrurile in ordinea fireasca, condamnatii la moarte nu sunt ucisi – ei sunt executati. A fi ucis sugereaza nevinovatie pentru victima si dimpotriva, vinovatie pentru ucigas. Sa nu amestecam lucrurile.
    Tortura si durerea, daca exista, PRECED executia propriu-zisa si sunt – intr-o tara ca SUA – de natura exclusiv psihologica, vorbim de zilele, lunile sau anii de asteptare a executarii sentintei.
    Executia in sine e un fleac din acest punct de vedere – ca e satarul calaului, ghilotina, glontele in cap sau inima… chiar si streangul, vorbim de o foarte scurta fractiune de secunda. Dimpotriva, as zice ca mai degraba metodele „moderne” dau rateuri mai mari si mai frecvente.