G4Media.ro

Statisticile Poliţiei arată o creştere a numărului de fraude online în județul…

sursa foto: Unsplash

Statisticile Poliţiei arată o creştere a numărului de fraude online în județul Suceava. Au fost înregistrate în primul trimestru 79 de înşelăciuni online şi 56 de operaţiuni financiare efectuate în mod fraudulos

Statisticile făcute publice de Poliţia judeţului Suceava indică faptul că, în primele trei luni ale anului, numărul infracţiunilor care vizează patrimoniul a scăzut, dar este în creştere numărul fraudelor online. Aproape optzeci de astfel de infracţiuni au fost înregistrate, dar şi peste 50 de operaţiuni financiare efectuate în mod fraudulos. Poliţiştii au recomandări pentru cetăţeni, cum să se ferească de infractorii online, transmite News.ro.

„Analiza efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în primele trei luni ale anului 2024, în ceea ce priveşte infracţionalitatea contra patrimoniului evidenţiază un trend descendent faţă de perioada trimestrului I 2023, scăderea fiind de 4.8%. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte numărul înşelăciunilor prin mijloace de comunicare on-line se constată o creştere a acestui gen de fapte faşă de anii recedenţi. Astfel, se înregistrează 79 de înşelăciuni prin mijloace de comunicare on-line şi 56 de operaţiuni financiare efectuate în mod fraudulos”, transmite, sâmbătă, Poliţia judeţeană Suceava.

Un fenomen des întâlnit în ultima perioadă este folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalităţi cunoscute şi a unor companii de distribuţie de utilităţi prin care utilizatorii sunt induşi în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe reţelele sociale să investească în acţiuni/criptomonede şi să câştige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiţia iniţială. Reclamaţiile primite de Poliţie în acest sens sunt tot mai multe.

Poliţiştii recomandă utilizatorilor internetului să nu deschidă email-uri, link-uri, ataşamente ori imagini nesolicitate primite prin SMS care provin de la persoane necunoscute, să verifice informaţiile legate de investiţii înainte de a trimite un răspuns, să nu transmită online codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credenţiale de siguranţă şi să contacteze imediat banca dacă ştiţi că au răspuns unui astfel de mesaj sau au furnizat detalii bancare în aceste condiţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Poate greșesc, dar când n-ai câini de pază, te calcă lupii, amice!
    E naiv să crezi că nu va exploda această practică în următoarele zile-saptamani, dacă nu se iau rapid niște măsuri de prevenire, măcar. Asta dacă nu apar măcar câteva arestări, fie alea și trucate. În ideea de a-i speria pe vagabonzi.