G4Media.ro

Statistică oficială: Aproape 5 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina începând…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Statistică oficială: Aproape 5 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina începând din 2014

Aproximativ 5 milioane de persoane din Ucraina au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să se mute în alte părţi ale ţării din cauza atacurilor ruseşti de-a lungul anilor, potrivit cifrelor oficiale – relatează DPA duminică, citată de Agerpres.

Vicepremierul responsabil cu problemele refugiaţilor, Irina Vereşciuk, a declarat la ştirile televiziunii ucrainene că au fost înregistrate 4,9 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării.

Dintre acestea, aproximativ 3,6 milioane de persoane au fugit în interiorul Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022. Înainte de invazie, anii de lupte din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, provocaseră deja peste 1 milion de persoane strămutate în interiorul ţării începând din 2014, a precizat ea.

Forţele controlate de Moscova preluaseră la acea vreme controlul asupra unor părţi din regiunile Doneţk şi Luhansk.

În ultima perioadă nu au existat schimbări semnificative, a declarat Vereşciuk, adăugând că unele persoane evacuate s-au întors la casele lor în perioada august-noiembrie.

Acest lucru corespunde evoluţiei situaţiei militare de pe teren, unde fronturile din est şi sud au rămas în mare parte neschimbate.

Potrivit celor mai recente date ale ONU, aproximativ 6,2 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, fie temporar, fie permanent.

Înainte de începerea războiului în 2022, Ucraina avea o populaţie de aproximativ 41,4 milioane de locuitori.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...