G4Media.ro

Statele Unite au impus sancţiuni financiare împotriva liderului politic al sârbilor bosniaci,…

Sursa foto: Facebook/ Milorad Dodik

Statele Unite au impus sancţiuni financiare împotriva liderului politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, acuzat de Washington că „ameninţă stabilitatea” Balcanilor

Statele Unite au impus miercuri sancţiuni financiare împotriva liderului politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, acuzat de Washington că ”ameninţă stabilitatea” Balcanilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Măsurile punitive anunţate de Trezoreria americană vizează ”activităţile corupte destabilizatoare” al acestui politician în prezent membru al preşedinţiei colegiale a Bosniei, precum şi un post de televiziune aflat sub controlul său, Alternativna Televizija, al cărui sediu este la Banja Luka, oraşul capitală a entităţii sârbe din Bosnia.

Cu aprobarea parlamentului acestei entităţi, Milorad Dodik a accelerat luna trecută aplicarea planurilor sale separatiste. Adunarea Republicii Srpska a dat pe 10 decembrie guvernului acestei entităţi un termen de şase luni pentru a organiza legal separarea a trei instituţii comune de bază ale statului bosniac, respectiv armata, justiţia şi fiscul.

Iniţiativa sârbilor bosniaci a fost criticată de statele occidentale, dar Milorad Dodik, care în prezent exercită funcţia de membru sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei, pare să beneficieze de sprijinul Rusiei. Această guvernare tripartită este rezultată în urma acordurilor de pace de la Dayton care în 1995 au pus capăt războiului din fosta republică iugoslavă.

”Activităţile corupte destabilizatoare ale lui Milorad Dodik şi tentativele sale de a rupe acordurile de pace de la Dayton, motivate de propriile sale interese, ameninţă stabilitatea Bosniei-Herţegovina şi a întregii regiuni”, a declarat un sub-secretar de stat al Trezoreriei SUA, Brian Nelson.

La rândul său, secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat tot miercuri că doi bosniaci au primit interdicţie de intrare în SUA pentru ”implicarea lor în corupţie semnificativă”. Aceştia sunt Milan Tegeltija, fost preşedinte al înaltului consiliu judiciar din Bosnia-Herţegovina, şi Mirsad Kukic, parlamentar şi preşedinte al Acţiunii pentru Mişcare Democratică.

Sursa foto: Facebook/ Milorad Dodik

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Unde s fãnuții rusnacilor din România .. cu commenturile pro Kremlin?!😂😂