G4Media.ro

Stare de urgență decretată în Lima și în alte regiuni din Peru,…

Photo by Diego Ramos / AFP

Stare de urgență decretată în Lima și în alte regiuni din Peru, după manifestațiile soldate cu cel puțin 42 de morți din ultimele săptămâni

Guvernul peruan a decretat sâmbătă stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte câteva regiuni ca urmare a manifestaţiilor contra preşedintei Dina Boluarte, soldate cu cel puţin 42 de morţi în ultimele cinci săptămâni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această măsură, în vigoare pentru 30 de zile, autorizează intervenţia armatei pentru a menţine ordinea şi implică suspendarea mai multor drepturi constituţionale precum libertatea de circulaţie şi inviolabilitatea domiciliului, potrivit unui decret publicat sâmbătă seară în Jurnalul oficial.

În afară de capitală, starea de urgenţă a mai fost decretată în departamentele Cuzco şi Puno şi în portul Callao.

Peste 100 de baraje rutiere blocau sâmbătă circulaţia în Peru, în special în sudul ţării, epicentrul mişcării de contestare care o vizează pe preşedinta Dina Boluarte, dar şi în zona capitalei.

Totuşi, autorităţile au redeschis sâmbătă aeroportul internaţional din Cuzco, de importanţă vitală pentru sectorul turistic peruan.

Protestele au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituţia şi face parte din acelaşi partid de stânga. Însă manifestanţii, care o consideră „trădătoare”, cer plecarea sa şi organizarea de alegeri cât mai rapid.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Manifestatii timp de cinci săptămâni în Peru împotriva președintei ? Pana și în Peru se poate. Peruanii ne dau lecții de democrație.
  Domnilor din Peru, când terminați la voi nu veniți și pe la București ? Măcar pentru 5 săptămâni ca ai nostrii sunt mai p….ciosi și după vreo 10 zile de protest își vor da toți demisia de frica ca doar nu de onoare.
  Restul pana la 5 săptămâni va ospatam pe cinste ca suntem popor primitor.

 2. Sa vina Peru sa ne trezească
  Sa ne scape tara de gașca savoneasca
  De corbu, iohannis și de prietenii lor
  De hoții banilor publici și de favorizatorii lor