G4Media.ro

Stagiile de practică neplătite îi costă pe tinerii europeni, în medie, peste…

Sursa foto: Pexels

Stagiile de practică neplătite îi costă pe tinerii europeni, în medie, peste 1.000 de euro pe lună, adâncind inegalitățile (studiu)

Un studiu realizat de Forumul European al Tineretului, intitulat „Costurile stagiilor neplătite„, arată că un stagiu de practică neplătit îl costă în medie pe un tânăr din Europa peste 1.000 de euro pe lună.

Având în vedere că multe stagii durează șase luni, suma totală pe care un tânăr trebuie să o cheltuiască pentru a-și subvenționa locul de muncă este de peste 6.000 de euro pe stagiu. Cercetătorii se așteaptă ca această cifră să fie și mai mare în 2023, din cauza crizei costului vieții din Europa.

Cercetarea se bazează pe 345 de răspunsuri la un sondaj și pe o analiză a datelor privind costul vieții, care analizează costurile ascunse pe care le suportă un tânăr care dorește să dobândească experiența care îi va permite să intre pe piața muncii.

Aproape 70 % dintre respondenți au declarat că nu își vor putea permite o muncă neremunerată în următoarele șase luni. Tinerii din gospodăriile cu cel mai scăzut nivel economic au fost de 4 ori mai puțin predispuși să declare că își pot permite să accepte stagii neplătite decât tinerii din gospodăriile cu nivel economic mediu și de 8 ori mai puțin decât cei din gospodăriile cu cel mai ridicat nivel economic.

  • „Cercetarea noastră scoate la iveală modul în care stagiile neplătite adâncesc inegalitatea între tinerii care provin din medii sociale diferite, impun costuri insuportabile familiilor, amenință sănătatea mintală a tinerilor și creează distorsiuni nedrepte pe piața muncii”, a declarat María Rodríguez Alcázar, președinta Forumului European al Tineretului.

O altă constatare frapantă este că mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) au declarat că au efectuat cel puțin două stagii neplătite înainte de a găsi un loc de muncă plătit. Forumul Tinerilor avertizează că acest ciclu de stagii neplătite poate dubla costul real al stagiilor de practică, ajungând la peste 12.000 de euro, sumă pe care un tânăr poate fi nevoit să o cheltuiască la începutul carierei sale pentru a-și plăti cheltuielile zilnice în timp ce lucrează gratuit.

Costurile suplimentare ale stagiilor neplătite

Pe lângă cheltuielile imediate, cercetătorii au identificat costuri suplimentare pentru tinerii stagiari, inclusiv pierderea accesului la asigurări sociale și la prestații sociale, deoarece adesea nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate. De asemenea, mulți stagiari au declarat că nu au un contract semnat pentru stagiile lor, ceea ce îi expune la condiții de muncă precare.

De asemenea, există dovezi care arată că mulți tineri fac față costului de a lucra gratuit prin găsirea unui al doilea loc de muncă. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că o muncă plătită în paralel cu un stagiu neplătit cu normă întreagă creează costuri nefinanciare suplimentare și nu este neapărat o alternativă dezirabilă. Se știe că orele de muncă excesive cauzează o creștere a stresului, a anxietății și o înrăutățire generală a stării de sănătate mintală a stagiarilor. Aceste probleme de bunăstare sunt exacerbate și mai mult de condițiile de stagiu de proastă calitate, ceea ce face ca mulți stagiari să raporteze sentimente de inutilitate la locul de muncă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează