G4Media.ro

SRI va efectua interviuri de securitate în cazul tuturor cetăţenilor cu dublă…

sursa foto: Marcel Ciolacu, Facebook

SRI va efectua interviuri de securitate în cazul tuturor cetăţenilor cu dublă cetăţenie care ajung din Fâşia Gaza, pentru a evita ca „elemente teroriste” să intre în țara noastră

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, a declarat miercuri că SRI face interviuri de securitate în cazul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care vin din Fâşia Gaza, pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste, relatează news.ro. 93 de persoane urmează să ajungă în această seară în țară, după ce chiar premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat în Egipt pentru a-i întâmpina pe românii cu dublă cetățenie care au solicitat evacuarea din Gaza.

„Sunt recunoscător autorităților din Egipt, Israel și Qatar pentru contribuția semnificativă la evacuarea în siguranță a cetățenilor români. Guvernul României va acționa în continuare pentru a facilita evacuările prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a transmis Ciolacu din Aeroportul din Egipt, unde s-a întâlnit cu românii care urmează să fie aduși în țară.

Ioan Chirteş, preşedintele comisiei de control al SRI a declarat în emisiunea România Politică, de la Prima News, că marţi, în şedinţa comisiei de control a activităţii SRI a fost audiată conducerea Serviciului cu privire la acest conflict nou apărut între Israel şi Hamas.

”Am discutat despre cetăţenii de origine română blocaţi în Fâşia Gaza şi în mod firesc am întrebat despre modalitatea în care vor ei să fie repatriaţi. Este vorba de cei cu cetăţenie dublă, română şi palestiniană şi din explicaţiile care ne-au fost oferite, există procedural acele interviuri de securitate care se fac prima dată la ieşirea din Fâşia Gaza, de către Egipt, după care se vor face şi la venirea în ţară”, a spus preşedintele comisiei parlamentare de control citat de news.ro.

Senatorul PNL a precizat că aceste interviuri la sosirea în ţară se fac pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste.

Chirteş a explicat că, în timpul unui conflict sau a unei migraţii în caz de război, se pot strecura şi elemente care nu sunt tocmai prietene cu statul român.

Despre ce se întâmplă în cazul descoperirii de astfel de persoane, Ioan Chirţeş a precizat că există proceduri standard, astfel că acele elemente considerate teroriste sau care pot crea ameninţări teririste sunt identificate, reţinute, urmând ca procurorii DIICOT să îşi facă treaba şi să cerceteze suplimentar aceste persoane.

Comisia parlamentară de control al SRI a audiat, marţi, conducerea Serviciului Român de Informaţii în legătură cu evoluţia conflictului din Ucraina şi a conflictului dintre Israel şi Hamas. Au fost abordate şi aspecte privind situaţia geopolitică din Republica Moldova, fiind subliniat faptul că România rămâne principalul sprijin al parcursului european.

De asemenea, SRI a iniţiat şi aplicat măsuri în vederea prevenirii manifestării riscurilor şi ameninţărilor de securitate pe teritoriul naţional. „Până în prezent, nu există informaţii care să reflecte prezenţa unor riscuri directe şi imediate la adresa securităţii naţionale”, a spus preşedintele Comisiei Ioan-Cristian Chirteş.

Reamintim că alți peste 50 de români sunt încă în teritoriul din Gaza, având în vedere că punctul de frontieră cu Egiptul (Rafah) a fost din nou închis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. În fine, li s-a găsit ceva de lucru burtosilor de la SRI, ca altfel erau ocupați cu prietenii lor de la AUR.

  2. sa vedeti acum hamas printre noi :)) multumim! lol

  3. Da da, aveti incredere in sri :))

  4. Haysamus Ciolacu va fi intervievat ?

  5. Altceva nu va mai face SRI.