G4Media.ro

Sprijinul viitor al Washingtonului pentru Ucraina va depinde de succesul contraofensivei (surse,…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Erin Scott

Sprijinul viitor al Washingtonului pentru Ucraina va depinde de succesul contraofensivei (surse, Politico)

Oficiali de rang înalt ai administrației americane sunt convinși că asistența americană viitoare acordată Ucrainei, precum și reputația internațională a președintelui Joe Biden, depind în mod direct de cât de reușită va fi viitoarea contraofensivă ucraineană, scrie influenta publicație americană Politico, citată de BBC.

Dacă această ofensivă stagnează sau eșuează, ajutorul militar și economic acordat Ucrainei se va reduce probabil sensibil, iar apelurile pentru o soluție diplomatică rapidă vor deveni tot mai puternice, arată publicația, care a discutat cu cinci înalți oficiali ai administrației Biden.

Aceste previziuni contrastează cu declarațiile publice ale administrației americane, inclusiv ale lui Joe Biden însuși, care joi, în cadrul unei întâlniri cu premierul britanic Rishi Sunak, a dat din nou asigurări că intenționează să ofere Ucrainei „securitate pe termen lung pentru a preveni o agresiune în viitor, după acest război” și că SUA „au de fapt fondurile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Cu toate acestea, într-un material anterior, aceeași publicație a relatat că Casa Albă ia în considerare un scenariu din ce în ce mai probabil în care conflictul ruso-ucrainean ar putea fi înghețat timp de mulți ani sau chiar decenii, iar Ucraina este împărțită în două părți, conform „opțiunii coreene” .

Interlocutorii Politico au declarat că nu știu dacă legislatorii vor da undă verde pentru alocarea în continuare de fonduri pentru Ucraina atunci când se va încheia tranșa actuală. În acest moment, majoritatea reprezentanților din ambele partide din Congres își exprimă sprijinul ferm pentru Ucraina și intenția de a continua să îi ofere acesteia toată asistența posibilă, inclusiv militară.

În același timp, doar aproximativ 2 miliarde de dolari din asistența militară pentru Ucraina aprobată de Congres în cadrul programului PDA până la sfârșitul acestui an fiscal au rămas necheltuite până la sfârșitul lunii mai. Acest lucru înseamnă că, dacă nu se găsește nicio sursă de finanțare suplimentară, atunci, până la sfârșitul lunii septembrie, media lunară a asistenței militare americane pentru Ucraina va fi redusă la 500 de milioane de dolari, adică de aproximativ trei ori mai mică decât media lunară de la începutul invaziei rusești la scară largă.

Rămâne neclar dacă administrația promulgă o lege în discuție de mai bine de un an privind acordarea de împrumuturi pentru Ucraina, care nu prevede limite financiare pentru valoarea ajutorului militar, dar care până acum, din motive neclare, nu a intrat în vigoare.

Potrivit Politico, Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de rapoartele privind lovituri efectuate în adâncimea teritoriului suveran al Rusiei de către ceea ce ei cred că sunt forțe ucrainene (Kievul nu confirmă oficial acest lucru). Acest lucru a dus deja la o serie de mustrări dure private trimise în culise Kievului prin canale diplomatice, relatează ziarul.

Casa Albă consideră că o contraofensivă ucraineană reușită ar putea fi prezentată ca o nouă victorie de politică externă pentru Joe Biden, care, în ajunul luptei pentru un nou mandat prezidențial, îi va permite să se prezinte ca un om de stat de talie mondială pe fondul unei agitații haotice în tabăra viitorilor săi rivali în cursa preelectorală.

Acest lucru îl face pe Biden să privească cu nervozitate contraofensiva ucraineană, considerând că atât rezultatul războiului, cât și reputația sa sunt în joc, conchide publicația.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu prea inteleg logica americanilor. Este evident ca cu 200.000 de soldati rusi in regiunile respective, Ucraina nu are nicio sansa sa elibereze macar o parte din teritoriu. Dar pe de alta parte asta ajutorul militar trebuie oprit. Oricum Putin nu va renunta deci americanii ar trbui macar sa aiba in vedere ca orice atac asupra teritoriului neocupat al Ucrainei sa implice interventia NATO.

  2. toti din NATO + Suedia au recunoscut ca va fi o cursa lunga plus ca toate actiunile americane in lume au fost pe termen lung, a trecut abia un an , iar toate teoriile „conspiratiei” spun ca americanii ar fi mai avantajati de un conflict pe termen lung