G4Media.ro

”Specialii”, exceptați de la măsurile de austeritate: personalul militar va primi bani…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

”Specialii”, exceptați de la măsurile de austeritate: personalul militar va primi bani pentru munca suplimentară în 2024, în timp ce bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație

Un proiect de proiect de ordonanță de urgență obținut de G4Media și Economedia, care conține noi măsuri de austeritate pentru anull viitor, face o diferențiere clară între bugetarii civili și cei militari. Astfel, bugetarii civili vor primi doar zile libere în compensație pentru munca suplimentară din week-enduri sau peste program, în timp ce bugetarii militari (armată, poliție, jandarmerie, servicii secrete) vor primi bani.

 • Update: Alexandru Mihai Ghigiu, șeful cancelariei premierului Ciolacu, a declarat joi la Antena 3 că ”nu există nici un consens asupra acestor măsuri în coaliție. Dl Boloș nu a venit cu el în coaliție sau în guvern”.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost elaborat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de miniștri liberali, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului. Proiectul urmează să fie discutat în guvern și poate suferi modificări.

Același proiect prevede o creștere de salarii de doar 13% pentru profesori în ianuarie, cu mult mai mică față de promisiunea de 40% făcută de guvern în timpul grevei din vara acestui an.

Iată prevederile din proiect care introduc discriminarea între bugetarii civili și bugetarii militari, potrivit Economedia:

Art. III

(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), munca suplimentară prestată în anul 2024 peste programul normal de lucru de către personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plăteşte cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.
(4) Personalului din instituţiile de apărare şi securitate naţională care execută serviciul de luptă permanent, desfăşoară activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă i se aplică, în mod corespunzător, prevederile alin. (3).
(5) Plata majorării prevăzute la alin. (3) şi (4) se efectuează astfel încât să se încadreze în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivelul ordonatorului principal de credite.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), în cazul poliţiştilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(7) În situaţia prevăzută la alin. (3) şi (4), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a se depăşi 180 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, potrivit legii, precum şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.
(8) Condiţiile de stabilire a majorării prevăzute la alin. (3) şi (4) şi cele de încadrare în limitele stabilite la alin. (5) şi (6), precum şi activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut pentru care se acordă acest drept se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.
(9) Dispoziţiile alin. (3) – (8) nu aduc atingere prevederilor alin. (2), care se aplică în mod corespunzător.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. Am un coleg in Braila la ipj care plimba cateaua politiei la propriu in masina NEFACAND NIMIC toata ziua….48 de ani, salariu’ de 5900net, sotia angajata la posta salariu 4500net…si…ia confirmat dosaru’ domnului pentru pensionare incepand cu februarie…la 48 de ani s-a pensionat cu 4300net…sac fra1erilor din privat…

  • Votati psd pnl in continuare cu premieru’ Ciolacu (administrator de gogoserie capital social 200 lei) si Nicu Ciuca (pensionar 15 000net/luna+15 000net salariu de parlamentar liberal)

 2. doar nu sunt fraieri de profesori
  sunt curios in caz de razboi cati din „specialii” astia chiar vor mai ramane in tara

 3. Cu bastonarii astia dezvoltam Romania, nu cu oamenii destepti care mai si produc sau aduc plus valoare.

 4. Asa, și? Pe cine deranjează, pe suveraniști? Dacă ne-am revolta am primi un glonte în cap, ca în ’89.

 5. Inteleg ca pentru bugetarii civili se acorda 2 zile libere pentru o zi lucrata in weekend sau sarbatori legale iar pentru bugetarii militari sunt platiti cu 100%, respectiv 75%. Acest proiect de ordonanta elimina plata bugetarilor civili pentru munca suplimentara care este prevazuta in lg. 153/2017. Este corecta aceasta decizie deoarece nu am vazut bugetari civili lucrand in weekend sau sarbatori legale.
  Deci acest proiect anuleaza plata muncii suplimentare pentru bugetarii civili.
  Si in mediul privat se plateste pentru orele suplimentare sau lucrate pentru zilele de weekend sau sarbatori legale.

  • „Același proiect prevede o creștere de salarii de doar 13% pentru profesori în ianuarie, cu mult mai mică față de promisiunea de 40% făcută de guvern în timpul grevei din vara acestui an.”

   ROMANIA SPECIALILOR! Despre asta e vorba

 6. Personalul militar face munca suplimentara. Serios?

 7. Eu stiu de la frate-meu care este ofiter de politie. Politia are program 24/24 ore si 7/7 zile. De asemenea in majoritatea week-end-urilor sunt, prin rotatie, nominalizati de a fi disponibili, acasa, in caz de evenimente deosebite. Aceste weekend-uri nu sunt platite dar cei nominalizati nu trebuie sa paraseasca localitatea si normal nu trebuie sa bei vreun sprit. Deci politia cat si celelalte structuri de mentinere a ordinei publice lucreaza si in zilele de sarbatori legale si weekend. Datorita dificitului de personal nu exista posibilitatea de recuperare 2 zile pentru o zi lucrata in weekend.

 8. Pe magistratii care duc la prescriere dosare grele de coruptie si fac scapati mai pe toti marii corupti, pe parlamentarii care freaca menta si dau legi strambe, nu-i mai vedeti ?!?
  De militari ati gasit sa va luati ???