G4Media.ro

Spaţiul din faţa Ateneului se va numi „Grădina Mariana Nicolesco”

Sursa foto: captură video

Spaţiul din faţa Ateneului se va numi „Grădina Mariana Nicolesco”

Spaţiul public din faţa Ateneului Român va primi denumirea de „Grădina Mariana Nicolesco”, potrivit unei hotărâri aprobate, marţi, de Consiliul General al Capitalei.

Este vorba despre spaţiul public situat la intersecţia dintre Piaţa George Enescu, strada Episcopiei şi strada Benjamin Franklin, relatează Agerpres.

Conform raportului de specialitate, propunerea a venit din partea criticului şi istoricului de artă Radu Varia, soţul sopranei Mariana Nicolesco (născută pe 28 noiembrie 1948 la Găujani (Giurgiu) şi decedată pe 14 octombrie 2022 la Bucureşti).

„A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatro alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei ‘Le Vera Storia’ de Luciano Berio (1982) şi unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte, ca şi la Metropolitan Opera din New York cu ‘La Traviata’ de Verdi (1978). În anul 1991, distinsa artistă – supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto şi Diva Divina – a primit titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului, fiind prima personalitate recompensată cu această distincţie”, se arată în document.

La invitaţia Papei Ioan Paul II a cântat la primul concert de Crăciun din Vatican (1993) colinde româneşti, evenimentul fiind transmis şi urmărit de peste un miliard de oameni.

În anul 1994 a oferit Ateneului Român un mare pian de concert Steinway şi a comandat în Germania fabricantului original al orgii Ateneului piesele necesare pentru restaurarea acestuia.

A fost distinsă cu Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, cu titlul de Artist UNESCO pentru Pace şi cu acela de Ambasador Onorific UNESCO.

„Atribuirea numelui de ‘Mariana Nicolesco’ parcului din faţa Ateneului Român va aminti pentru totdeauna legătura acestei personalităţi unice în marea lume a artei sacre a cântului cu acest templu al culturii naţionale”, prevede documentul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...